O Universitate din România vrea să construiască cel mai mare centru de cercetare în Inteligenţa Artificială din Europa de Est

G.U.
Miscellanea / 14 iunie 2020

O Universitate din România vrea să construiască cel mai mare centru de cercetare în Inteligenţa Artificială din Europa de Est

Universitatea Tehnică Cluj-Napoca prin Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest a depus o cerere de finanţare europeană de 80 de milioane de lei pentru construirea unei clădiri de aproape 10.500 de metri pătraţi, clădire care va deveni un centru de excelenţă în Europa de Est, spun reprezentanţii proiectului, conform G4Media.ro. Proiectul ar urma să se aprobe la finalul acestei luni. Jumătate din sumă, 40 de milioane de lei, va fi acoperită de universitatea clujeană.

UTCN-ul este una dintre cele mai performante universităţi din România în privinţa atragerii de fonduri europene, cu peste 24 de proiecte câştigate în domenii conexe inteligenţei artificiale.

Cum va arăta acest centru şi ce va presupune cu adevărat? G4media.ro a stat de vorbă cu mai mulţi specialişti pentru a afla mai multe despre acest domeniu atât de vast.

O echipă de cercetători pregăteşte un robot medical şi face primele teste. Robotul operează aşa cum o face un medic chirurg, dar nu oboseşte niciodată şi, în plus, are o acurateţe de 100%. Face mai întâi intervenţii simple, dar reprogramat, poate face intervenţii dintre cele mai complicate.

Într-un alt laborator, câţiva cercetători fac utimele teste cu o maşină electrică autonomă. Merge singură, parchează singură, opreşte, virează, ia pasagerii şi îi duce din punctul A în punctul B. Într-un laborator se lucrează la o dronă autonomă, iar în altul la o aplicaţie de trafic auto care îţi arată traseul cu aerul cel mai curat. Ne aflăm în viitor, în Institutul de Cercetare în Inteligenţă Artificială din Cluj-Napoca.

Sigur, am făcut un scurt exerciţiu de imaginaţie, dar cercetările din domeniu sunt în curs. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a depus un proiect european şi aşteaptă o finanţare de 80 de milioane de lei pentru a dezvolta pe un teren care îi aparţine primul Institut de Cercetare în Inteligenţa Artificială din România şi din Europa de Est. Clădirea va avea o suprafaţă de 10.500 de metri pătraţi şi va dispune de laboratoare de cercetare dotate cu echipamente ultra-performante, sisteme de calcul HPC, servere specializate pentru deep learning, de stocare date de mare capacitate, aplicaţii de modelare, simulare, optimizare sau proiectare care vor generii soluţii noi, inovatoare, în domenii precum securitatea cibernetică, oraşe inteligente, robotică, automobile autonome şi un în ultimul rând diagnosticare medicală.

Profesorul Sergiu Nedevschi, prorector UTCN şi coordonator al proiectului:

"Inteligenţa artificială joacă acum un rol similar electricităţii din secolul trecut. Lumea se schimbă, se dezvoltă, iar cine pierde timpul, cine nu se adaptează, va rămâne mult în urmă. Vor apărea joburi care astăzi nu există, iar altele vor fi înlocuite. Estimez ca în trei ani de la semnarea contractului această clădire, acest Institut de Cercetare a Inteligenţei Artificiale să fie pus pe picioare."

Cercetătorul spune că: "este o necesitate la care nu putem renunţa. Pentru început vom avea în jur de 300 de cercetători din staff-ul academic şi studenţi doctoranzi, dar vrem să atragem specialişti din toată ţara şi din străinătate. Vom colabora cu celelalte universităţi, să atragem specialişti şi din alte domenii. Se pot dezvolta sisteme inteligente, roboţi, vehicule inteligente, soluţii inteligente.

Avem deja dezvoltat un stivuitor inteligent, de exemplu, care ştie să meargă singur să găsească un palet dintr-o magazie, îl ia, îl transportă singur, totul autonom. Sunt o mulţime de astfel de roboţi care vor ajuta în diverse domenii. Avem şi un robot de chirurgie, iar operaţia este realizată autonom de acest robot la o precizie mai mare decât cea a unui operator uman. Toate aceste prototipuri şi experimente vor trece la un alt nivel odată cu construirea acestui Institut."

Un alt laborator din Institutul de Cercetare a Inteligenţei Artificiale va fi destinat colaborării apropiate cu mediul economic, cu diverşi operatori interesaţi de soluţii tehnologice avansate. "E un atelier unde se vor crea prototipuri şi se vor face experimente cu ele la comun cu beneficiarii. Important este să se facă produse noi, căutate, care să aducă plus valoare. Sunt companii mari care sunt co-interesate de acest Institut", mai spune Sergiu Nedevschi.

În Institut se va amenaja, între altele, un Centru de Cercetări pentru Diagnosticare Medicală Inteligentă, unde, prin metode bazate pe genetică, se vor face cercetări avansate în tratarea unor maladii grave, cum este cancerul.

Daniela Popescu, prorector UTCN şi responsabil pentru relaţia cu mediul socio-economic, completează: "Sunt prevăzute 7 centre de cercetare, iar în fiecare centru vor fi amenajate mai multe laboratoare. Toate acestea vor forma Institutul de Cercetare în Inteligenţă Artificială. Ar fi extrem de important să reuşim să-l punem pe picioare. Ar crea şi locuri de muncă, plus că avem şi colaborări deja şi solicitări de la anumite companii mari interesate de domeniul Inteligenţei Artificiale, interesate de partea de autonomous vehicle, de partea de big-data şi multe altele. Avem roboţi, avem un paradis de softuri pentru tot ce înseamnă simularea şi automatizarea fabricaţiei."

Ovidiu Stan e lector universitar la Facultatea de Automatică şi Calculatoare şi ambasador activ la Innovation Labbs, un program naţional dedicat tinerilor pasionaţi de tehnilogie şi inovare digitală.

El crede că Institutul va transforma Clujul într-un pol de putere, nu doar în România, unde nu există nimic similar, ci şi în Europa. "Acest centru ar putea atrage multe minţi luminate din comunitatea europeană, nu doar din România. Nu este nicăieri aşa ceva în această parte a Europei. Aici se vor aduna datele într-un coş comun ce va fi pus la dispoziţia cercetătorilor. Se pot crea modele noi în diverse domenii, se pot crea locuri noi de muncă, iar asta e foarte important. Adică să nu mai fim retroactivi la piaţă, ci să decidem noi ce se face în piaţă prin utilizarea tehnologiilor avansate. Scopul principal este îmbunătăţirea calităţii vieţi. Aici sunt convins că vom putea atrage specialişti internaţionali şi vom putea opri expodul în America. Pentru că, sigur, cei mai mulţi preferă să plece în Statele Unite ale Americii, fiindcă au resurse importante acolo."

"Prin studiu şi cercetare putem ajuta şi comunitatea", susţine Ovidiu Stan, indicând problema poluării cauzate de traficul rutier.

"Se poate face o aplicaţie care să-ţi 0fere, de exemplu, ruta cea mai bună în funcţie de cât de curat este aerul. Adică să nu fie un waze care îţi arată doar zonele blocate, ci o aplicaţie care-ţi oferă o rută mai sănătoasă. Pare puţin SF, dar avem chiar o echipă de studenţi care lucreză pe aceste idei la departamentul de automatică. Ei încearcă să creeze o bază de date cu toate maşinile de pe piaţă, să le coreleze cu emisiile de CO2, iar pe baza acestor date să găsească un pattern, un traseu ideal. Sunt multe proiecte în desfăşurare. Avem roboţi inteligenţi. Prin colaborările pe care le avem cu universităţile europene, vom fi un pol important pe harta cercetării internaţionale", adaugă Ovidiu Stan.

Specialistul UTCN oferă un exemplu din Ungaria, unde guvernul a creat un circuit de testare pentru maşinile autonome, iar în doi de zile "acolo au apărut Bosch sau Siemens pentru a-şi testa echipamentele pe acea platformă. Şi noi vedem acest centru ca pe un HUB în care să atragem cercetătorii pentru a creşte calitatea vieţii. Iar oamenii vin dacă au această infrastructură, dacă au resurse de cercetare."

În ultimii ani Universitatea Tehnică din Cluj a obţinut finanţări pentru 24 de proiecte de tip H2020, pe teme conexe domeniului de inteligenţă artificială, cu o valoare totală de 5 milioane de euro. Astăzi, în urma clasamentului internaţional QS STARS RATING SYSTEM (UK), una dintre cele mai prestigioase instituţii de evaluare academică la nivel mondial, UTCN face parte din categoria universităţilor de excelenţă la nivel internaţional (4 stele).

3 ani ar urma să dureze construirea Centrului, timp în care se pregătesc deja alte proiecte europene pentru achiziţia de echipamente.

Cum va fi structurat Institutul de Cercetare a Inteligenţei Artificiale

În clădirea dorită de Universitate se vor construi şapte mari centre, iar în fiecare centru vor fi organizate mai multe laboratoare.

Cele 7 centre:

Centrul de Cercetări Fundamentale şi Tehnologii de Inteligenţă Artificială.

Centrul de Cercetare şi Proiectare a Sistemelor Inteligente

Centrul de Cercetări în Domenii Suport pentru Dezvoltarea Aplicaţiilor şi Sistemelor Inteligente

Centrul de Cercetări pentru aplicaţii Inteligente în Securitatea Cibernetică şi Spaţiu

Centrul de Cercetări pentru Aplicaţii în Domeniul Oraşelor Inteligente

Centrul de Cercetări pentru Diagnosticare Medicală Inteligentă

Centrul de Dezvoltare Inovare şi transfer tehnologic

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vrea e la prezent ; poate ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb