O VICTORIE DE ANVERGURĂ Dubai va avea nevoie de 43 miliarde USD pentru investiţii în infrastructura Expo 2020

MARCELA GANEA, reprezentant al agenţiei de presă emiriane WAM la Bucureşti
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 decembrie 2013

Dubai va avea nevoie de 43 miliarde USD pentru investiţii în infrastructura Expo 2020

Aplauze, îmbrăţişări şi felicitări reciproce au marcat momentul în care Emiratele Arabe Unite (EAU) au aflat că au câştigat competiţia pentru găzduirea Expo 2020. Astfel, în toate cele şapte emirate, în seara zilei de 27 noiembrie 2013, emirianii au desfăcut bannerele imense incripţionate Felicitări, Dubai!, aflate în aşteptare, şi au sărbătorit nu doar victoria oraşului Dubai, ci şi ziua naţională a EAU, 2 decembrie, astfel că, timp de cinci zile, atmosfera de sărbătoare, satisfacţie, dar şi responsabilitate în faţa unei provocări unice au domnit în EAU.

Preşedintele EAU, Şeicul Khalifa bin Zayed Al Nahyan, l-a felicitat pe primul ministru Şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, care este tot­odată şi conducător al emiratului Dubai. Într-o convorbire telefonică, Pre­şedintele Khalifa a afirmat: "Bucuria EAU este de două ori mai mare, deoarece victoria concide cu cea de-a 42-a sărbătorire a zilei naţionale a EAU. Această victorie este punctul culminant al seriei de succese pe care EAU le-a înregistrat de la înfiinţarea statului în urmă cu 42 de ani".

Este important de menţionat că, în urmă cu numai 42 de ani, locul unde astăzi se află Emiratele Arabe Unite era deşert şi se ridicau puţine construcţii, lăsate în urmă de britanici, iar locuitorii îşi câştigau cu greu existenţa. Viziunea întemeietorului EAU, Şeicul Zayed, a transformat deşertul într-una dintre cele mai mari civilizaţii ale lumii moderne.

A găzdui o expoziţie mondială demonstrează nu doar forţa economică a unei ţări, ci îi dă şi un prilej de mân­drie naţională şi de bucurie.

Ministrul de externe al EAU, Şeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan, aflat la Paris la momentul votului final, a declarat imediat după aflarea veştii că victoria oraşului Dubai este "deopotrivă o victorie a Orientului Mijlociu şi a lumii arabe, deoarece este prima dată când prestigiosul eveniment este găzduit de un oraş din lumea arabă".

Expoziţia World Expo se organizea­ză o dată la 5 ani începând din 1996, durează 6 luni ,şi reprezintă cel mai mare eveniment de acest gen la scară mondială, în cadrul căreia participanţii îşi construiesc propriul pavilion. Ultima s-a ţinut la Shanghai în 2010, iar următoarea va fi la Milano în 2015.

Faptul că Dubai reprezintă deja un hub de afaceri, servicii şi turism, şi care face legătura între Est şi Vest este deja evident.

Deşi toate ţările candidate la Expo 2020 provin din pieţe emergente, Dubai se diferenţiază prin posibilităţile de finanţare şi ritmul de dezvoltare deosebită de care deja a făcut dovadă. În raportul mondial privind competitivitatea, EAU se situează pe locul 19 la productivitate, înaintea celorlalte candidate - Turcia este pe 44, Brazilia pe 56, Rusia pe 64. Aşa cum a declarat Alteţa sa Prinţesa Reem Al Hashimy, directoarea de proiect Dubai Expo 2020, "infrastructura EAU, eficienţa operaţională, transparenţa şi eficienţa costurilor reprezintă puncte tari ale Dubai-ului, care permit participanţilor, de exemplu, să construiască pavilioanele mai uşor la Expo 2020. În plus, Masterplanul pentru Dubai Expo 2020 va reprezenta nu doar o locaţie sustenabilă şi iconică, ci va avea continuitate şi după încheierea expoziţiei prin activităţile de cercetare şi academice care vor continua şi vor oferi sustenabilitate activităţilor iniţiate de Expo 2020".

Studii făcute de Deutsche Bank şi Global Investment Huse evidenţiază că Dubai va avea nevoie de 43 miliarde USD pentru investiţii în infrastructura necesară Expo 2020 şi că venitul generat ca urmare a investiţiilor va fi de 25 - 35 miliarde USD. Între 2013 şi 2021 se vor crea aproximativ 277.000 noi locuri de muncă, dintre care 40% numai în turism. Cheltuielile vor viza mai ales dezvoltarea locaţiei Expo 2020 de la Jebel Ali, oraş situat între Dubai şi Abu Dhabi, vestit deja pentru industria sa de aluminiu, de 400 de hectare, şi pentru dezvoltarea reţelei de hoteluri şi infrastructura de conectare, cum ar fi extinderea reţelei de metrou din Dubai. Dacă, în 2012, aeroportul Dubai a fost tranzitat de 57 milioane de pasageri, o cifră impresionantă care demonstrează capacitatea infrastructurii EAU, în 2015 aeroporturile internaţionale din EAU vor fi cele mai mari ca întindere din lume, de aproximativ 83.600 kmp. Aeroportul International Al Maktooum, deschis recent, va fi tranzitat de 160 milioane pasageri anual.

Dubai a dat semnificaţie Orientului Mijlociu datorită investiţiilor, nivelului de creştere a pieţelor, dezvoltării pieţei de IT&C şi logisticii şi serviciilor. Dezvoltarea pieţei de IT&C este fulminantă, dacă în 1990 penetrarea internetului şi telefoniei mobile era zero, în 2012 internetul a crescut la 85%, depăşind SUA, Coreea de Sud şi Japonia, iar telefonia mobilă reprezintă 180 de abonamente la suta de locuitori. De asemenea, Dubai are cel mai mare număr de hoteluri din lume raportat la numărul populaţiei.

Cel mai mult vor avea de câştigat întreprinderile mici şi mijlocii, care reprezintă 92% din totalul companiilor înregistrate în EAU, 86% din forţa de muncă şi 40% din PIB, conform datelor Ministerului Economiei al EAU.

Nu doar Dubai are însă de câştigat, ci toate ţările expozante printre care România, la numai patru ore distanţă de EAU, aproape atât geografic cât şi cultural. Motto-ul cu care Dubai a concurat la Expo 2020, "Connecting minds, connecting the future", reflectă într-adevăr oportunităţile pe care acest tip de eveniment le oferă ţărilor participante de a crea punţi de legătură pentru viitor, iar succesul expozanţilor va depinde doar de modul de prezentare. România are şansa de a întări relaţiile economice cu EAU prin implicarea în proiectele de anvergură în următorii 7 ani. Iniţierea imediată de parteneriate între oamenii de afaceri români şi cei emiriani ar aduce beneficii pe termen lung României, iar facilitarea obţinerii de vize în maximum 10 zile pentru oamenii de afaceri din EAU, aşa cum promisese Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, la încheierea summitului GCC South Eastern Europe în 2010, ar fi o opţiune înţeleaptă şi pragmatică din partea autorităţilor române.

Facilitarea obţinerii de vize în maximum 10 zile pentru oamenii de afaceri din EAU, aşa cum promisese Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, la încheierea summitului GCC South Eastern Europe în 2010, ar fi o opţiune înţeleaptă şi pragmatică din partea autorităţilor române.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Grt article.

    Congrats 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb