Renovarea aprofundată a clădirilor din România reprezintă o temă fundamentală care ar trebuie să se înscrie în rândul subiectelor prioritare pe agenda guvernamentală. Legislaţia predictibilă, crearea registrului naţional al clădirilor şi consolidarea rolului auditorului energetic sunt elemente esenţiale în vedere atingerii obiectivelor de eficienţă energetică a clădirilor, a afirmat deputatul Oana-Marciana Ozmen, secretarul Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor în cadrul celei de a treia ediţii a Forumului România Eficientă organizat în data de 22 noiembrie.
"Pentru ne atinge obiectivele privind obţinerea neutralităţii climatice şi, totodată, pentru un trai în condiţii sănătoase, eficienţa energetică joacă un rol cheie. Sunt necesare, deopotrivă, redefinirea modului în care construim şi renovăm, şi, în acelaşi timp, actualizarea dublată de armonizarea legislaţiei din domeniul eficienţei energetice şi cea a construcţiilor", suţine deputata Oana Ozmen.
În egală măsură merită a fi supuse analize particularităţile ţării, inclusiv ale celor 8 regiuni de dezvoltare la nivel naţional, în vederea definirii standardelor pentru clădiri cu consum de energie aproape zero (nZEB). Criteriile nZEB, aşa cum au fost definite în directivă, sunt în mare parte de natură calitativă, lăsând mult loc de interpretare şi aplicare, raţiunea Comisiei Europene fiind întocmai aceea de a fi luate în calcul specificităţile statelor membre.
Renovarea clădirilor de patrimoniu şi cea a monumetelor istorice nu trebuie omisă, însă gradul de complexitate al procesului intervenţie asupra acestei categorii de clădiri este cu mult mai ridicat. Continuarea proiectelor pilot aflate în etapa de implementare, precum cele derulate prin programul România Eficientă şi dezvoltarea nor noi proiecte ne-ar aduce cu un pas mai aprope de reuşită. Prin sprijinirea unităţilor administrativ teritoritale în scopul accesării fondurilor (naţionale, europene), precum şi facilitarea accesării expertizei speciliştilor din domeniu, renovarea aprofundată va fi cu adevărat realizabilă, subliniează Oana Ozmen. În incheirea intervenţiei, deputata şi-a exprimat deschiderea la dialog prin invitarea experţilor de a-şi aduce contribuţia la o iniţiativă legislativă, actualemente în lucru, privind eficienţa energetică.
1. EFICIENȚĂ ENERGETICĂ ???
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2021, 13:01)
E DATĂ DE CÂT MAI MULTĂ ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ : E FRIG , TAXE , PREȚURI ....