OCDE: Economia zonei euro va încetini simţitor

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 noiembrie 2011

OCDE aşteaptă un avans economic de 3,8% în ţările sale membre, în 2012, respectiv de 4,6% în 2013.

OCDE aşteaptă un avans economic de 3,8% în ţările sale membre, în 2012, respectiv de 4,6% în 2013.

Creşterea economiei zonei euro se îndreaptă către o încetinire puternică în anul următor, anticipează Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), subliniind că un eşec în restabilirea încrederii în situaţia financiară a statelor care împart moneda unică ar putea declanşa o contracţie majoră a PIB în ţările dezvoltate.

Ieri, OCDE şi-a revizuit puternic în scădere estimarea de creştere economică pentru zona euro: 0,3% în 2012, de la 2%, cât anticipa în luna mai. Pentru anul curent, aşteptarea este de 1,6%.

Previziunile OCDE au fost lansate cu numai câteva zile înaintea summit-ului G20 programat pentru zilele de 3-4 noiembrie, în Franţa.

OCDE şi-a redus şi prognoza pentru evoluţia economiei Statelor Unite în 2012, de la 3,1% la 1,8%, avertizând în privinţa unor puternice ris-curi pentru perspectiva globală, dacă liderii politici eşuează în încercarea de stopare a extinderii crizei datoriilor suverane pe pieţele financiare.

"O deteriorare a situaţiei financiare de magnitudinea celei observate în timpul crizei globale din 2007-2009 ar putea conduce la o scădere a PIB în unele economii importante ale OCDE, în prima parte a anului 2013", notează raportul organizaţiei.

OCDE menţionează că, în situaţia în care măsurile anunţate săptămâna trecută de liderii zonei euro pentru rezolvarea crizei vor fi implementate eficient, creşterea ar putea depăşi aşteptările. Însă, OCDE atrage atenţia că incertitudinile s-au amplificat puternic în ultimele luni, întrucât situaţia Greciei, ţară aflată în pragul falimentului, ameninţă să afecteze băncile europene şi ţările europene cu datorii mari.

Inflaţie de 3% în octombrie, în zona euro

Rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a menţinut la 3% în octombrie (procent neschimbat faţă de septembrie), conform estimării preliminare publicate ieri, de Eurostat, care nu oferă detalii cu privire la preţurile cu cea mai rapidă creştere.

A doua estimare, revizuită, va fi anunţată de Eurostat la data de 16 noiembrie.

Rata inflaţiei din zona euro continuă să depăşească ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană (BCE), de cel mult 2%.

Economia Spaniei a stagnat în trimestrul al treilea din 2011, conform estimărilor băncii centrale a Spaniei.

În perioada iulie-septembrie 2011, economia Spaniei a stag-nat comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, iar faţă de trimestrul al treilea din 2010, a înregistrat un avans de 0,7%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb