OCTOMBRIE FINANCIAR BVB - decorelată de pieţele internaţionale

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 noiembrie 2021

BVB - decorelată de pieţele internaţionale

În Statele Unite, indicii au mers dintr-un maxim istoric în altul Capitalizare bursieră de peste 13 miliarde de lei pentru Nuclearelectrica Corecţie de peste 13% pentru acţiunile TeraPlast, după publicarea rezultatelor finanicare Bursa a lansat BET AeRO, indice care a încheiat luna cu puţin sub nivelul de debut

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a căpătat o nouă identitate în luna octombrie, dar indicii pieţei noastre au fost decorelaţi de evoluţiile din bursele internaţionale. Indicele BET, ce reuneşte cele mai lichide nouăsprezece acţiuni ale pieţei noastre, a coborât cu 0,32%, până la 12.605,09 puncte, după ce în data de 8 septembrie atinsese un nou record, în timp ce indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 30 de titluri ale BVB, a urcat cu 0,07%, la 1.119,46 de puncte.

În Statele Unite, în plin sezon de raportări financiare şi cu perspectiva unor creşteri până la finalul lui 2021, în condiţiile în care de obicei investitorii mizează pe câştiguri bune ale companiilor în ultimele luni ale anului odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, indicii au mers din maxim istoric în maxim istoric. Indicele Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 5,8%, cea mai mare creştere din martie, în timp ce pentru S&P 500 şi Nasdaq Composite, aprecierile au fost de 6,9% şi 7,3%, cea mai bună evoluţie pentru fiecare dintre cele două coşuri de acţiuni, din noiembrie 2020 încoace.

De partea noastră a Atlanticului, unde Banca Central Europeană a menţinut activi stimulii financiari şi în continuare vede creşterea inflaţiei drept tranzitorie, indicele Stoxx 600 s-a apreciat cu 4,55%, în timp ce DAX 30, al bursei din Frankfurt, a avut un avans de 2,81%.

Avans de 6,46% pentru indicele BET-NG, pe fondul evoluţiei acţiunilor companiilor ce beneficiază de pe urma creşterii preţului energiei

Evoluţiile din pieţele internaţionale nu s-au reflectat în ansamblu şi la Bursa de Valori Bucureşti, în condiţiile în care la noi sezonul raportărilor financiare a început mai târziu, iar până acum doar trei companii din indicele principal au venit în faţă investitorilor cu rezultatele pentru primele nouă luni. Excepţia a venit din partea indicelui BET-NG, ce a urcat cu 6,46%, la 894,36 de puncte, apreciere dată în principal de dinamica companiilor beneficiare de preţurile ridicate ale energiei.

Practic, toţi cei trei producători, ce deţin cele mai mari ponderi în indice, au avut creşteri ale preţurilor acţiunilor de peste 7%, în octombrie. Titlurile Nuclearelectrica (SNN), companie ce îşi va publica rezultatele pentru primele nouă luni ale anului în data de 12 noiembrie, au crescut cu 12,81%, până la 43,15 lei, într-o lună în care acţionarii au aprobat rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli, ce include un profit net mai mare cu 41% faţă de cel bugetat iniţial. Raportat la ultimul preţ al acţiunii SNN din octombrie, evaluarea bursieră a operatorului centralei de la Cernavodă se ridica la 13,01 miliarde de lei. De menţionat că, la începutul acestei luni, la conferinţa Naţiunilor Unite pentru Schimbări Climatice (COP26), a fost semnat un parteneriat între NuScale din Statele Unite şi Nuclearelectrica, pentru iniţierea implementării primului reactor modular mic din Europa.

Apreciere a acţiunilor OMV Petrom în ton cu dinamica cotaţiei petrolului

Acţiunile OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol din Europa Centrală şi de Est, au crescut cu 7,88%, până la 0,493 lei, într-o lună în care cotaţia contractelor futures ale ţiţeiului Brent (relevant pentru piaţa europeană) a urcat cu 7,5%. În condiţiile în care cererea pentru produsele petroliere a revenit aproape de nivelurile dinaintea pandemiei, compania a raportat, pentru primele nouă luni ale anului, un profit net dublu faţă de cel din acelaşi interval din 2020, beneficiind evident şi de un important efect de bază.

În luna în care compania a ajuns la un acord privind preluarea participaţiei ExxonMobil la proiectul Neptun, pentru circa un miliard de euro, acţiunile Romgaz (SNG) au urcat cu 7,18%, până la 37,3 lei, pe fondul unor volume totuşi reduse. Producătorul de gaze naturale cu sediul în Mediaş îşi va publica rezultatele pentru primele nouă luni ale anului la finele acestei săptămâni iar aşteptările sunt pozitive, ţinând cont de preţul ridicat al gazelor şi cantităţile produse şi livrate mai mari, în intervalul ianuarie - septembrie 2020.

Fără un motiv fundamental evident, acţiunile Transelectrica (TEL) au crescut cu 7,23%, până 25,2 lei, luna trecută, în timp ce titlurile Electrica (EL) s-au apreciat cu 2,63%, până la 11,7 lei.

Scăderi pentru acţiunile bancare

Pe contrasens faţă de sectorul energetic, titlurile sectorului bancar au înregistrat scăderi, în octombrie. Acţiunile Banca Transilvania (TLV), emitent ce va veni în faţa investitorilor cu rezultatele pentru primele nouă luni în data de 12 noiembrie, au coborât cu 6,34%, până la 2,51 lei, în timp titlurilor BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au avut o scădere de 1,81%, la 18,46 lei. La începutul acestei luni, BRD şi-a publicat rezultatele obţinute în primele trei trimestre ale anului, respectiv un profit net cu 23%, peste cel din ianuarie-septembrie 2020.

Dar, surpriza a venit din partea acţiunilor TeraPlast (TRP), vedetele primelor nouă luni de la BVB, care în octombrie au coborât cu 13,49%, până la 1,09 lei. Declinul a venit imediat după publicarea rezultatelor financiare care, deşi bune dar nu excepţionale, au provocat o reacţie negativă în piaţă, ceea ce arată că probabil aşteptările investitorilor de la companie erau foarte mari. Deprecierea a venit pe volume relativ ridicate, ceea ce indică către vânzări ale instituţionalilor.

La polul opus, acţiunile MedLife (M) au urcat cu 15,76%, până la 22,4 lei, cea mai bună evoluţie procentuală din indicele BET, luna trecută. Dinamica se datorează, în bună măsură, creşterii masive din data de 20 octombrie, apărută fără un motiv evident. Dar, privind în ansamblu, se observă volume sporite faţă de cele obişnuite pentru acest emitent, ceea ce indică către prezenţa în piaţă a investitorilor instituţionali. Compania, ce are o strategie agresivă de creştere bazată pe achiziţii, urmează să îşi publice rezultatele pentru primele nouă luni la finele acestei săptămâni, iar aşteptările sunt ridicate, ţinând cont de rezultatele foarte bune de la jumătatea anului. MedLife este printre favoritele fondurilor de pensii, ce deţin circa o treime din acţiuni, iar faţă de ultimul preţ din luna octombrie, evaluarea bursieră a prestatorului de servicii medicale se ridica la 2,97 miliarde de lei.

SIF Muntenia a completat ordinea de zi a AGEA cu punctele cerute de Ben Madadi

Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), a avut un declin de 3,79% luna trecută, la 51.259,2 de puncte, cea mai mare scădere dintre indicii BVB. Impactul principal a fost dat de declinul acţiunilor FP, a căror cotaţie s-a depreciat cu 7,73%, până la 1,67 lei, într-o mişcare de continuare a corecţiei demarate de titluri în a doua parte a verii. La finele lunii, Franklin Templeton, administratorul Fondului, a anunţat că va solicita în instanţă anularea hotărârii adunării generale a Aeroporturi Bucureşti prin care Statul Român, ca acţionar majoritar al companiei, a decis majorarea capitalului social prin aport în natură cu un teren pe care FP îl consideră supraevaluat masiv.

Tot la litigii se va ajunge probabil şi la SIF-uri, după ultimele evenimentele. SIF Muntenia (SIF4) a completat ordinea de zi a adunării din 15 noiembrie cu punctele cerute de Ben Madadi, cel mai mare investitor al societăţii, ce vizează revocarea administratorului SAI Muntenia, alegerea unui Consiliu de Administraţie şi dividende de 350 de milioane de lei. Conducerea SIF-ului spune că cererile lui Madadi nu pot fi aplicate şi pun în pericol funcţionarea societăţii, dar investitorul acuză SAI-ul că, prin ceea ce spune, vrea să manipuleze acţionarii ca să voteze împotriva solicitărilor sale. În plus, a cerut din nou Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să nu permită fondurilor finanţate de SIF Muntenia care au acţiuni SIF4 să voteze, deoarece se află într-un evident conflict de interese.

La începutul acestei luni, SIF Muntenia a publicat raportul întocmit de KPMG la cererea unui grup de acţionari, din care a reieşit că SAI Muntenia a refuzat să pună la dispoziţia auditorului documentaţia privind evitarea conflictului de interese în legătură cu administratorii fiecărui fond de investiţii în care SIF Muntenia avea deţineri la finele anului trecut, în conformitate cu prevederile Regulamentului UE 231/2013.

AISIF cere supraveghetorului pieţei să nu lase conducerea SIF Banat-Crişana să se premieze

La SIF Banat-Crişana (SIF1), conducerea vrea să se premieze cu acţiuni gratuite pentru un program de răscumpărare pe care nu l-a realizat în întregime, dar Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF) a solicitat Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să nu permită acest lucru. SIF1 a convocat acţionarii pentru a decide modalitatea de alocare a titlurilor răscumpărate, ocazie cu care s-a ales cu o plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru folosirea acţiunilor proprii prin terţi, în beneficiu personal. De asemenea, AISIF a cerut ca ASF să nu permită conducerii SIF1 să folosească voturile favorabile ale acţionarilor cu care este în conflict de interese pentru a se premia.

De altfel situaţiile de la SIF-uri sunt sever sancţionate de investitori, prin discount-ul la care se tranzacţionează acţiunile faţă de Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN). La finele lunii trecute, SIF Banat-Crişana avea un discount de 59%, în timp ce în cazul SIF Muntenia discount-ul era de 39%. În schimb pentru Fondul Proprietatea, diferenţa relativă dintre preţul acţiunii şi VUAN era de 20%.

Ultima emisiune de titluri de stat Fidelis şi obligaţiunile verzi ale BCR au debutat la BVB

Luna trecută, cea de-a cincea emisiune de titluri de stat Fidelis, în lei şi în euro, prin care Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie aproape 943 milioane de lei, a intrat la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti. Titlurile în lei, cu maturităţi de un an şi trei ani, au dobânzi de 3,25%, respectiv 3,75%. Cele în euro au scadenţa de cinci ani şi dobânda de 1,6% pe an. Tot pe segmentul instrumentelor de datorie, luna trecută au fost listate obligaţiunile verzi în valoare de 500 milioane de lei ale Băncii Comerciale Române (BCR). Pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, în octombrie au debutat obligaţiuni ale companiilor BRK Financial Group (BRK) şi Aforti Holding.

Rămânând în zona Sistemului Multilateral de Tranzacţionare, luna trecută BVB a lansat indicele BET AeRO, dedicat acţiunilor companiilor listate în această piaţă, cu o valoare de start de 1.000 de puncte. La finele lunii, indicele se găsea la 997,74 de puncte.

Am intrat în noiembrie, iar la Bursa de Valori Bucureşti majoritatea companiilor îşi vor prezenta rezultatele financiare pentru primele nouă luni ale anului, cele care dau o idee investitorilor despre cum se preconizează întregul an pentru emitenţi şi, implicit, potenţialul de acordare a dividendelor. În plan internaţional, inflaţia dă semne că se va prelungi pentru o perioadă mai lungă decât se anticipa iniţial, iar Rezerva Federala va începe chiar în această lună reducerea achiziţiilor de obligaţiuni. Totuşi, Fed-ul a subliniat că procesul nu trebuie văzut neapărat drept un pas către ridicarea ratei de dobândă de politică monetară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb