Premierul Victor Ponta a declarat, la finele săptămânii trecute, că vizitele anterior anunţate, la Berlin şi Paris, vor fi programate după data de 29 iulie - ziua referendumului pentru suspendarea preşedintelui.
Prezent la recepţia organizată sâmbătă de Ambasada Franţei la Bucureşti, cu ocazia Zilei Naţionale, primul ministru a declarat: "Până pe 29 stăm acasă". Domnia sa a adăugat că va merge, totuşi, la Chişinău, unde are proiecte importante de realizat.
În discursul oficial, Ponta a mai declarat că a vorbit, în ultimele zile, franceză, engleză, italiană şi portugheză, dar, din păcate, nu vorbeşte limba germană, şi a subliniat că, în actualul context european, trebuie să înveţe această limbă.
• Ambasadorul Germaniei nu ştie nimic despre vizită
Prezent la acelaşi eveniment, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, a declarat că nu are cunoştinţă despre vreo solicitare a premierului român pentru o vizită oficială la Berlin.
Excelenţa sa i-a transmis lui Victor Ponta că nu este nevoie să cunoas-că limba germană pentru a purta un dialog cu Berlinul. Engleza şi franceza, două dintre limbile de lucru ale Uniunii Europene (UE), pe care premierul le cunoaşte deja, sunt suficiente, potrivit ambasadorului Germaniei.
• Ambasadorul Philippe Gustin: "Companiile franceze au nevoie de siguranţă"
Acreditat de numai patru luni la Bucureşti, ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, a declarat, în acelaşi cadru, că o prioritate pentru mandatul său o reprezintă îmbunătăţirea relaţiilor economice bilaterale, dar societăţile franceze, care vor să investească în România au nevoie de siguranţă.
"Incertitudinea este duşmanul investitorilor", a afirmat excelenţa sa, exprimându-şi, totodată, regretul că există neconcordanţe între formările din sistemul educaţional şi nevoile reale ale pieţei forţei de muncă.
Într-un articol de opinie publicat la sfârşitul săptămânii trecute în cotidianul francez Le Figaro, Herni Paul, fostul ambasador al Franţei la Bucureşti, apreciază că, în România, tranziţia democratică, proces care pare să nu se mai termine, ar trebui să lase loc reconstrucţiei totale a politicii.
"Corupţia afectează profund ţara şi ascunde alegerile democratice pe care le poate face", a afirmat diplomatul francez. Potrivit domniei sale, puterile UE sunt limitate la mecanismul de cooperare şi verificare (MCV), în cadrul căruia progresele lente au ţinut România în afara spaţiului Schengen.
1. Numai datorita contextului,o palma pentru Goethe
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 16.07.2012, 18:40)
domnul prim-ministru are veleitati lingvistice: franceza, engleza, italiana, portugheza. Daca invatarea limbii germane este privita ca necesara datorita contextului european, putem oare sa ne intrebam daca in trecut au existat de asemenea contexte favorabile invatarii limbii portugheze de exemplu.