ODATĂ CU COMASAREA Ciupercă, AMB Holding: "Terenurile noastre agricole se vor scumpi"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 16 noiembrie 2012

Ciupercă, AMB Holding: "Terenurile noastre agricole se vor scumpi"

Preţurile terenurilor agricole vor fi influenţate de speculă, comasare şi productivitate

Terenurile agricole din ţara noastră se vor scumpi odată cu apariţia reglementărilor ce vor permite comasarea acestora, preţurile urmând să fie similare cu cele practicate în alte ţări ale Uniunii Europene, respectiv de 8.000 - 10.000 de euro pe hectar, a declarat, ieri, Victor Emanuel Ciupercă, director zonal AMB Holding, citat de Agerpres.

În acest context, el le-a recomandat fermierilor şi oamenilor de afaceri să achiziţioneze şi să compacteze cât mai multe terenuri, în condiţiile în care, în prezent, preţurile în domeniu variază între 1.000 şi 5.000 de euro/hectar. În opinia sa, scumpirea urmează să se producă într-un termen scurt.

Ciupercă a explicat că, în următorii doi ani, preţurile terenurilor noastre agricole vor fi influenţate de trei factori: specula, comasarea şi productivitatea terenurilor.

Domnia sa a declarat: "Specula este un termen pe care îl auzim din ce în ce mai des şi toată lumea se teme că vor veni speculanţii de terenuri şi asta va afecta agricultura din România. Dacă terenurile agricole din România ar face obiectul unor reglementări legate de obligativitatea exploatării într-un anumit termen sau de întreţinerea lor, specula nu ar mai exista".

În ceea ce priveşte comasarea, specialistul a amintit că, la finele lui 2011, la Senat a fost depusă o iniţiativă legislativă "destul de bună", respectiv Legea comasării terenurilor.

"Pentru un investitor străin, cred că este cel mai important lucru să ştie că poate cumpăra o suprafaţă mare de teren pe care să o administreze uşor şi să o exploateze uşor. În prezent, în România, undeva la 90% dintre subiecţii care apelează la subvenţii au ferme agricole sub 10 hectare. Asta înseamnă că proprietăţile majorităţii fermierilor din România sunt sub 10 hectare, adică foarte mici, neatractive pentru a fi cumpărate şi exploatate ulterior de către un agent economic instituţional. Prin legea comasării aşa cum a fost ea propusă, însă dată uitării, se dădea posibilitatea, şi compensaţii, persoanelor fizice care deţin suprafeţe mici de teren fie să le poată arenda pe termen lung, fie să le vândă vecinilor, care să constituie suprafeţe mai mari de teren. Această iniţiativă trebuie încurajată şi, odată cu apariţia unei asemenea legi, vă garantez că cele pes­te două milioane de hectare nelucrate în România vor intra în circui­tul economic. Poate că vor fi într-o primă fază speculate, dar chiar şi asta va atrage fonduri, taxe, statul va câştiga de pe urma acestor tranzacţii şi, în ultimă instanţă, ele vor fi exploatate de investitorii din agricultură", a arătat Victor Ciupercă.

În opinia reprezentantului AMB Holding, în viitor vor deveni mai atractive terenurile care au fost lucrate mai înainte şi ale căror origini şi calităţi sunt cunoscute.

"De exemplu, dacă un teren este propice pentru agricultură, dacă are studii pedologice, adică are un istoric, atunci acel teren se va vinde mai scump'', a precizat acesta, adăugând: "Statul şi Ministerul Agriculturii va trebui să lucreze pentru a promulga o lege prin care să permită comasarea terenurilor. Momentul apariţiei acestor reglementări va fi şi momentul în care preţurile vor creşte şi acesta este beneficiul micului fermier sau ţăran care are una sau mai multe suprafeţe de teren pe care nu le poate lucra pentru că sunt disparate, a moştenit un hectar aici şi unul la un kilometru. În acel moment, cred că agricultura va avea şi o altă faţă, va produce mai mult, va aduce mai multe beneficii statului".

Europarlamentarul Rareş Niculescu, membru în Comisia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, a anunţat, în urmă cu circa două luni, că fermierii vârstnici ar putea primi de la Uniunea Europeană sume mai mari decât subvenţiile de care beneficiază în prezent dacă-şi vând terenurile fermierilor tineri. Potrivit domniei sale, o astfel de măsură ar putea fi adoptată la nivelul UE ca urmare a preocupării pe care Comisia Europeană o are pentru întinerirea forţei de muncă din agricultură.

"În prezent, doar 7% din agricultori au o vârstă mai mică de 35 de ani. Având în vedere şi procesul de fărâmiţare funciară, este nevoie ca pământul să fie transferat din proprietatea persoanelor vârstnice în proprietatea tinerilor, numai că cei mai în vârstă se împotrivesc acestui lucru, de frică să nu piardă subvenţiile. Atât Comisia Europeană, cât şi Parlamentul European încearcă să găsească soluţii pentru această situaţie", a spus domnul Niculescu, în septembrie, precizând că domnia sa a depus un proiect în acest sens.

Propunerea presupune ca fermierii care-şi transferă proprietatea să primească, timp de cinci ani, contravaloarea a 120% din subvenţia actuală acordată de UE. Totodată, tinerii care vor achiziţiona terenuri vor fi încurajaţi de Comisia Europeană cu subvenţii suplimentare faţă de ceilalţi agricultori.

Propunerea legislativă a fost supusă dezbaterii în Parlamentul European, iar discuţiile urmau să fie finalizate, cel mai probabil, în această lună şi să intre în Parlament anul viitor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb