Pierderile totale generate de criza creditelor ipotecare din SUA s-ar putea ridica la 300 de miliarde de dolari, însă societăţile financiare şi factorii de decizie au nevoie de timp ca să găsească o soluţie de ieşire din acest impas, afirmă specialiştii Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) în raportul privind trendul pieţelor financiare. Potrivit acestora, fondul gigant creat de "Citigroup", "Bank of America" şi "JPMorgan Chase" pentru cumpărarea de titluri care nu se mai sprijină pe lichidităţi din portofoliul companiilor aflate în dificultate financiară este un mecanism care ar putea oferi o perioadă de răgaz. "Ideea super-fondului pentru instrumente structurate (SIV) oferă timpul necesar pentru ajustarea preţului acţiunilor", apreciază cei de la OECD, adăugând: "Timpul este elementul cheie în soluţionarea actualelor turbulenţe".
Cu toate acestea, OECD avertizează că situaţia de criză de pe piaţa imobiliară americană nu a atins încă punctul critic, astfel că ar putea afecta în continuare produsele ipotecare şi derivatele deţinute de bănci, fonduri speculative sau companiile de asigurări. "Încă nu am trecut de cel mai grav punct al reajus-tării pierderilor de pe piaţa ipotecilor", sus-ţin autorii raportului OECD, avertizând că împrumuturile ipotecare cu risc ridicat (subprime), de aproximativ 890 de miliarde de dolari, au fost reeşalonate pentru 2008, iar vârful este aşteptat în luna martie.
Potrivit unei ipoteze OECD, în situaţia în care 14% din aceste credite nu ar putea fi achitate, ar apărea pierderi de 125 de miliarde de dolari. În plus, dacă se includ şi ipotecile de tip Alt-A, pierderile cumulate ar putea atinge între 200 şi 300 de miliarde de dolari.
OECD mai notează că această criză globală a creditului ar putea provoca în continuare pierderi semnificative pe piaţa obligaţiunilor.