Vânzarea Telekom Româ-nia a atras atât interesul RCS&RDS, Orange, dar şi al companiei ruse ER-Telecom, aflată în top 10 al celor mai mari jucători din industria de telecomunicaţii din Rusia, şi Spas Rusev, unul dintre cei mai bogaţi, dar şi controversaţi afacerişti bulgari, având strânse legături cu finanţatori ruşi. Surse apropiate discuţiilor au declarat pentru News.ro că Spas Rusev, un "oligarh de dreapta", personaj controversat, suspectat de legături cu lumea interlopă bulgară, este favorit să preia divizia de mobil a Telekom România. Potrivit unor surse apropiate discuţiilor, acesta a depus o ofertă angajantă pentru preluarea diviziei de mobil a Telekom Romania.
Rusev este acţionar principal, deţinând o participaţie de 46%, la cel mai mare operator de telecomunicaţii din Bulgaria, compania Vivacom, scoasă recent la vânzare la o evaluare ce poate depăşi 1,2 miliarde euro, conform Financial Times.
Spas Rusev a preluat pachetul majoritar de acţiuni al Vivacom în august 2016, alături de grupul financiar rus VTB şi Delta Capital, companie deţinută de fostul ministru de finanţe bulgar Milen Velchev, actualmente directorul subsidiarei din Bulgaria a VTB Capital. Vânzătorul acţiunilor Vivacom a fost chiar VTB, în condiţiile în care grupul a devenit unicul proprietar al holdingului care deţinea compania de telecomunicaţii în 2013, după ce partenerul de afaceri al ruşilor, miliardarul Tzvetan Vassilev, nu şi-a achitat la timp o datorie de 150 milioane de euro către VTB.
De altfel, Tribunalul Comercial Englez a respins recent tentativa unor entităţi din străinătate de a contesta dreptul de proprietate asupra companiei Vivacom din Bulgaria, Potrivit Vivacom, LIC Telecommunications din Luxembourg şi Empreno Ventures din Insulele Virgine Britanice au încercat să oprească tranzacţia prin care Vivacom este vândută actualilor proprietari prin intermediul unui proces de vânzare competitiv, după ce proprietarii anteriori au intrat în incapacitate de plată a unui împrumut. După ce au pierdut în mai multe rânduri în instanţe din Luxembourg şi Bulgaria, reclamanţii au recurs la tribunalul englez argumentând că vânzarea a fost fraudă, a fost făcută la un nivel subevaluat şi ar trebui să fie anulată.
Pe lângă Vivacom, Rusev deţine, printre altele, hotelurile Radisson Blu şi Hilton din Sofia. El a intrat deja în afacerea Telekom, preluând recent fos-ta subsidiară a Deutsche Telekom din Albania cu 50 milioane de euro.
El locuieşte în Londra din anul 1991 şi este extrem de controversat din cauza legăturilor sale cu finanţatori şi politicieni din Rusia şi Bulgaria.
Potrivit presei bulgare, Rusev este cunoscut drept "oligarhul de dreapta" şi a fost poreclit "eminenţa cenuşie" în timpul guvernului condus de Simeon de Saxa-Coburg-Gotha. El este sus-pectat şi că ar fi avut legături cu membri ai unor grupări infracţionale bulgare, printre care Ivan "Doctorul" Todorov, condamnat pentru răpirea unui om de afaceri în 1994 şi care a devenit celebru după ce a supravieţuit unui atentat asupra sa în 2003, şi Vasil "Craniul" Bozhkov.
Rusev, care în ianuarie a semnat un acord de 50 milioane de euro pentru achiziţia subsidiarei din Albania a Deutsche Telekom, a depus o ofertă angajantă în cadrul unei a doua runde de negocieri pentru Telekom România.
Fostul ministru al Comunicaţiilor Marius Bostan consideră că o vânzare a operaţiunilor Telekom România către o companie din Rusia sau cu legături cu Rusia este de neacceptat.
În plus, domnia sa susţine că un astfel de mod de vânzare rapidă, în grabă, şi un calendar strâns sunt ciudate şi nu protejează interesele acţionarilor Deutsche Telekom, inclusiv ale statului român, precizând că sunt necesare evaluări şi că o operaţiune serioasă de due dilligence nu poate fi efectuată peste noapte.
Marius Bostan precizează, potrivit News.ro, că o vânzare a operaţiunilor Telekom către o companie din Rusia sau cu legături cu Rusia este de neacceptat, fiind vorba de o infrastructură critică ce ţine de siguranţa şi securitatea naţională.
"Cumpărătorul ar avea acces la date şi informaţii secrete. O vânzare către Rusia sau către grupări legate de Rusia ar afecta în mod direct România", spune Bostan.
De altfel, într-o postare pe propria pagină de Facebook, fostul ministru atenţionează: "Mă întreba cineva zilele trecute dacă influenţa rusească care pare să fie în spatele lui Spass Roussev a reuşit să ajungă acolo sus la Bonn? E adevărat că Vâlcov a fost hotărâtor în această decizie de exit a germanilor şi grecilor? Nu spun decât atât: Dacă Deutsche Telekom şi OTE vând la ruşi, înseamnă că aceştia au mituit pe cineva acolo sus unde nu se avântă decât vulturii. Pentru ca tranzacţia să fie acceptată de români ar trebui să fie prea mulţi trădători la masă. Dacă dorinţa partenerilor din Telekom e să vândă la cozile de topor ale regimului Putin, atunci e momentul ca un Stat Român responsabil să fie pregătit să facă o contra-ofertă şi să ceară sprijin direct de la Partenerul Strategic. Direct şi nemijlocit! Eu am mare încredere că el va veni".
Nicolae Oacă, doctor-analist în telecomunicaţii, declara într-un interviu acordat Ziarului BURSA că vânzarea întregii afaceri Telekom (comunicaţii la punct fix şi la punct mobil) nu ar fi o problemă, s-ar schimba doar structura acţionariatului, dar foarte periculoasă ar fi "vânzarea pe bucăţi" - afacerea de comunicaţii mobile (fostul Cosmote România), unui operator de comunicaţii mobile şi afacerea de comunicaţii fixe (fostul Romtelecom) altui operator, unul de comunicaţii fixe.
"O astfel de vânzare ar duce la dis-pariţia de pe piaţă a unui operator de comunicaţii mobile, rămânând doar trei, respectiv Orange, Vodafone şi RCS&RDS, şi poate a unui operator de comunicaţii la punct fix, segment unde ar rămâne RCS&RDS, UPC (care va fi absorbit de Vodafone), DCS, eventual cumpărătorul şi operatori mici, locali. S-ar putea crea o concentrare puternică pe piaţă, mai ales la comunicaţii mobile, care va afecta puternic românii prin creşterea puternică a preţurilor. Cu efecte ireversibile! Ar putea fi creşteri serioase, care ne-ar face să ne gândim cu nostalgie la creşterile din primăvară, de care domnul ministru al telecomunicaţiilor era revoltat", ne-a spus Nicolae Oacă.
Domnia sa afirma că statul român, Consiliul Concurenţei, ar trebui să nu fie de acord decât cu vânzarea împreună a operaţiunilor de comunicaţii la punct fix şi la punct mobil deţinute de OTE (acţionarul majoritar al Telekom) în România pentru prezervarea competiţiei pe piaţa noastră şi apărarea intereselor românilor consumatori de servicii de telecomunicaţii.
Acţionarul principal al Telekom România este grupul elen OTE, controlat de Deutsche Telekom. Statul român are o participaţie de 45,96% în capitalul social al Telekom Romania Communications, care, la rândul ei, deţine 30% din acţiunile fostului Cos-mote. Grupul elen OTE deţine 54,04% din acţiunile fostei Romtelecom.