Ofertele pentru privatizarea "Alitalia" trebuie depuse până în 29 ianuarie

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 ianuarie 2007

Ofertele pentru privatizarea "Alitalia" trebuie depuse până în 29 ianuarie

Ofertele pentru achiziţionarea unui pachet cuprins între 30,1% şi 49,9% din acţiunile companiei aeriene italiene neprofitabile "Alitalia", cea mai mare din ţară, vor trebui depuse până în 29 ianuarie anul acesta, potrivit anunţului de privatizare publicat pe internet, la finele săptămânii trecute, de Ministerul Economiei. Anunţul specifică, în plus, că vor fi admise la licitaţie numai societăţile străine şi italiene cu un patrimoniu net consolidat de peste 100 de milioane de euro, iar ofertele trebuie depuse la consultantul financiar al acestei vânzări - "Merrill Lynch International".

Guvernul italian a comunicat că ofertele vor trebui să vizeze un pachet de cel puţin 30,1% din acţiunile companiei, până la 49,9%, aflat în prezent în posesia Ministerului Economiei, precum şi cele 1.207.147.404 obligaţiuni convertibile lansate de "Alitalia". Aşadar, Guvernul de la Roma deţine 49,9% din companie, respectiv 62,5% din obligaţiunile ce pot fi convertite în acţiuni în 2010. Acestea însumează 715 milioane de euro.

Statul a decis, în decembrie 2006, să privatizeze "Alitalia" pentru rezolvarea gravelor probleme financiare cu care se confruntă compania aeriană. Cesionarea va presupune pentru cumpărător şi obligaţia de a prezenta o ofertă publică de preluare a tuturor acţiunilor ce formează capitalul social al companiei aeriene. La privatizare pot participa persoane juridice în mod individual, dar şi constituite în consorţii. Selectarea posibililor cumpărători se va realiza "în funcţie de oferta economică, dar şi de planurile indus­triale prezentate", potrivit reprezentanţilor statului. Acestea trebuie să garanteze compatibilitatea cu obiectivele de însănătoşire, dezvoltare şi relansare ale companiei. De asemenea, posibilii cumpărători vor trebui să răspundă unor exigenţe, iar anunţul de privatizare prezintă, ca exemplu, locurile de muncă, oferta de servicii adecvată şi acoperirea teritorială. Pintre obligaţiile necesare se numără şi menţinerea unei participaţii de cel puţin 30,1% pentru o perioadă considerată suficientă pentru realizarea obiectivelor planului industrial.

Protecţia "identităţii naţionale" a operatorului de transport italian şi "calitatea, respectiv cantitatea" serviciilor interne sunt alţi termeni "necesari, care nu se negociază" în această vânzare, au subliniat reprezentanţii Ministerului de Finanţe.

Analiştii cred că "Alitalia" are un potenţial mare, iar redresarea companiei nu va pune probleme dacă va fi permisă restructurarea personalului.

Valoarea de piaţă a companiei "Alitalia" se ridică la 1,44 miliarde de euro (1,9 miliarde de dolari).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb