Oficial al CE: Administraţia publică din România este slabă şi duce la sisteme ineficiente

F. A.
Macroeconomie / 5 octombrie 2010

România a avut şi continuă să aibă o situaţie economică foarte dificilă, a declarat Joost Kuhlmann, reprezentant al Directoratului General pentru Economie şi Finanţe al Comisiei Europene (CE). Potrivit acestuia, "România, la ora actuală, are nevoie de ajutoare financiare externe". La rândul său, Peter Harrold, director de ţară pentru Europa centrală şi ţările baltice în cadrul Băncii Mondiale, a criticat sistemul de guvernare. Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei proiectului privind analiza funcţională a administraţiei publice din România, proiect finanţat de Uniunea Europeană.

"Administraţia publică din România are nevoie de schimbări. Este o administraţie slabă şi asta duce la structuri şi sisteme ineficiente. Niciunui oficial nu-i place să lucreze într-un sistem birocratic şi de aceea este crucial să se depolitizeze şi să se creeze un program bazat pe transparenţă şi pe responsabilitate. Aceste schimbări vor trebui să acopere cheltuielile, sistemele sau procesele de decizie, alocările trebuie să fie însoţite de un sistem de monitorizare", a declarat Joost Kuhlmann.

Reprezentantul Băncii Mondiale, Peter Harrold, a afirmat că există unele neajunsuri ale sistemului de guvernare, criticând activitatea din ministere. "Planurile strategice par să fie foarte ambiţioase faţă de resursele tehnice şi financiare la dispoziţie. Sustenabilitatea acestor strategii pare limitată.(...) Uneori, avem linii neclare de responsabilizare în anumite ministere, cine răspunde de ceea ce se face. Ministerele sunt percepute ca instrumente operaţionale decât strategice şi cred că asta se aplică şi la unele întâlniri ale Guvernului", a afirmat Peter Harrold. Potrivit acestuia, ministerele nu sunt întotdeauna aliniate funcţiilor pe care trebuie să le îndeplinească. Harrold a afirmat că Ministerul Agriculturii ar trebui să se implice în procesul de reducere a sărăciei. "Ministerul Agriculturii nu este doar un mare receptor de fonduri, dar are şi un rol deosebit pentru ca România să-şi atingă obiectivele. El trebuie să contribuie la reducerea sărăciei. Acesta este un obiectiv esenţial şi asta este un element foarte important, pentru că există în România încă foarte mulţi oameni săraci în zonele rurale".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb