Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice către stat este o piedică pentru investitorii în fondurile de venit fix, au precizat la finele săptămânii trecute reprezentanţii Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF), în cadrul unei conferinţe de profil.
Este o afirmaţie care vine în condiţiile în care, după primul trimestru din acest an, numărul de investitori în fondurile deschise a fost mai mic cu 28.000, o scădere de 8,5% faţă de acee-aşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor prezentate de oficialii AAF.
Jan Pricop, director executiv al Asociaţiei, a declarat: "Un lucru pe care îl reclamă clienţii vine din zona de fiscalitate. Mai ales pentru investitorii în fondurile de venit fix, Declaraţia Unică reprezintă un efort suplimentar pe care mulţi nu şi-l doresc. Şi faptul că nu se face reţinere la sursă, cum se făcea cândva, când investiţia într-un fond era le fel de simplă precum cons-tituirea unui depozit bancar, reprezintă o problemă".
Directorul Asociaţiei a adăugat: "Aces-ta este şi unul dintre punctele pe care dorim să le rediscutăm cu Ministerul Finanţelor Publice. Am vrea să explorăm în ce măsură este posibil ca, măcar pentru anumite categorii de fonduri de investiţii, să ne reîntoarcem la reţinerea la sursă, pentru a simplifica procesul investiţional".
La rândul său, Mihai Purcărea, membru în Consiliul Director al AAF a precizat că acest impediment loveşte în primul rând în clienţii mici şi mijlocii, adică în baza clientelei industriei, pentru care, investiţia în fonduri reprezintă singura şansă de a beneficia de acelaşi tip de servicii investiţionale precum un client mare.
În plus, administratorii de fonduri au punctat că se află în dialog cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru îmbunătăţirea distribuţiei on-line a fondurilor de investiţii.
"Sunt bănci unde poţi să-ţi deschizi un cont fără să treci pe la bancă şi credem că ar trebui ca şi în industria fondurilor de investiţii să vedem această abordare", a spus Jan Pricop, care a adăugat: "Există şi acum o normă care permite distribuţia on-line, dar care trebuie îmbunătăţită. Suntem în dialog cu Autoritatea şi aşteptăm să avem cât de curând această modificare, care va fi benefică pieţei".
De asemenea, oficialii AAF sunt de părere că distribuţia on-line ar reprezenta un canal foarte important pentru adminis-tratorii independenţi din industrie, cei care nu aparţin de grupuri bancare, stimularea acestui tip de jucători fiind, de altfel, una dintre priorităţile Asociaţiei.
La finele primelor trei luni ale anului, primii cinci administratori de fonduri, toţi aparţinând grupurilor bancare, aveau o cotă de piaţă (excluând Fondul Proprietatea şi SIF-urile) de peste 90%, potrivit datelor AAF.