Oficialii de la Bruxelles doresc un buget flexibil

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Politică / 13 martie 2019

Oficialii de la Bruxelles doresc un buget flexibil

Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 trebuie să răspundă atât priorităţilor blocului comunitar, cât şi noilor provocări, care nu pot fi în­tot­dea­una anticipate, a declarat ieri, prim- vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Aflat la Bucureşti, la Reuniunea informală a miniştrilor şi a secretarilor de stat pentru Afaceri Europene, Timmermans a precizat că obţinerea unui acord între statele membre şi apoi între Consiliu, Comisia Europeană şi Parlamentul European în privinţa Cadrului Financiar Multianual este o "operaţiune extrem de complicată", în condiţiile Brexit, în urma căreia UE va pierde unul din marii contributori.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a spus că procesul de selectare a cinci priorităţi făcut în urmă cu cinci ani de Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker a fost validat şi a funcţionat bine, dar că UE trebuie să fie pregătită să acţioneze când apar noi provocări, aşa cum a fost în cazul migraţiei.

Frans Timmermans a arătat: "Cea mai mare mare provocare din ultimii ani, pe care nu am anticipat-o la dimensiunea asta, a fost provocarea migraţiei. Am răspuns la ea şi cred că am făcut-o adecvat. De aceea, când concepi viitorul Cadru Financiar Multianual, trebuie să te asiguri că ai mijloacele necesare pentru a aborda priorităţile tale, dar şi flexibilitatea de a reacţiona la evenimente, la noi provocări pe care probabil nu le poţi prevedea întotdeauna".

Domnia sa a precizat că discuţiile privind cadrul financiar multianual 2021-2027 vor continua la summit-ul din 9 mai ce va avea loc la Sibiu, dar luarea deciziilor în acest an va depinde de rezultatul alegerilor europarlamentare din 26 mai.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a mai spus: "Alegerile europene vor avea un efect puternic asupra opţiunilor pe care le vom face după aceea, pentru că va exista un nou Parlament European care va dori să aibă propria poziţie. Parlamentul European este o instituţie extrem de importantă pentru opţiunile strategice pe care le facem. Noua Comisie Europeană va depinde de o majoritate în Parlamentul European pentru ca propunerile sale să fie adoptate. Dar şi Consiliul de Miniştri va depinde de PE, în calitate de co-legislator, pentru ca lucrurile să fie puse în practică după alegeri".

Aceeaşi poziţie este susţinută şi de reprezentanţii ţării noastre. Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a subliniat nevoia de flexibilitate pentru a răspunde la provocările prezentului şi de priorităţi, pentru Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

George Ciamba a precizat: "Nu poţi stabili un buget fără direcţii, aşa că într-un fel cred că discuţia despre buget este pe agendă. Trebuie să vedem cum se adaptează Uniunea la provocările de azi".

În cadrul reuniunii de la Bucureşti, miniştrii şi secretarii de stat pentru Afaceri Europene, împreună cu reprezentanţii instituţiilor europene, au dezbătut viitorul Cadru Financiar Multianual 2021 - 2027, care să contribuie la stimularea avansării în timp util a negocierilor, în conformitate cu Concluziile Consiliului European din decembrie 2018.

Obiectivul preşedinţiei României la Consiliul UE este de a facilita obţinerea unui acord politic în acest dosar, în toamna anului 2019.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb