Înfiinţarea postului de Înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei la Bruxelles reprezintă un exerciţiu de relaţii publice şi o încercare de a-l "neutraliza" pe Daniel Morar, pe când ceea ce aşteaptă CE de la Româ-nia sunt rezultate în combaterea corupţiei la nivel înalt, susţin oficiali ai Uniunii Europene.
"Iniţiativa de a înfiinţa un post de înalt reprezant al Minis-terului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană
Bulgaria, aflată de asemenea sub mecanismul de cooperare şi verificare al CE în domeniul justiţiei, nu are intenţia de a crea un astfel de post, ceea ce indică faptul că aceasta este o iniţiativă "pur românească", au susţinut sursele citate.
O altă sursă europeană a confirmat faptul că nu au exis-tat consultări între Comisia Europeană şi Guvernul de la Bucureşti pentru înfiinţarea acestui post.
Oficialul a explicat: "Se poate pune întrebarea ce ar fi urmat să facă Morar la Bruxelles? Nu vorbeşte franceza şi abia înţelege engleza. Nu a lucrat niciodată în mod direct cu instituţiile UE. Cât de insultător trebuie să fi fost pentru el să primească această ofertă de a face doar relaţii publice, când ceea ce era el obişnuit să facă era să producă rezultate convingătoare? Acest lucru întăreşte senzaţia că e o iniţiativă pur românescă menită să-l
Acesta susţine că "este surprinzător că, după toţi aceşti ani îndelungaţi de negocieri de aderare şi acum de stat membru, Bucureştiul tot nu înţelege că nu de relaţii publice are nevoie Comisia Europeană, ci de rezultate, iar asta mai mult ca oricând!".
Oficialul UE a continuat: "Este un fel de déja-vu. Întreaga idee seamănă foarte mult cu ultimele luni ale Guvernului Năstase, când Năstase, Geoană, Diaconescu şi Puşcaş aproape că se stabiliseră în faţa instituţiilor europene, venind cel puţin de trei ori pe lună la Bruxelles pentru a face lobby, astfel încât UE să închidă capitolul 24 (Justiţie şi Afaceri Interne - n.r.), acordând prioritate, aşa cum au făcut-o dintotdeauna, relaţiilor publice, nu rezultatelor".
Referitor la votul din Camera Deputaţilor privind neînceperea urmăririi penale în cazurile lui Miron Mitrea şi Adrian Năstase, purtătorul de cuvânt al CE, Martin Selmayr, declara, recent, că, deşi executivul european nu poate comenta cazuri individuale, "poziţia generală a Comisiei a fost exprimată foarte clar în raportul din 23 iulie: realizarea de progrese substanţiale în lupta împotriva corupţiei - inclusiv în cazuri ce implică parlamentari şi foşti şi actuali membri ai Guvernului - rămâne provocarea principală a României în îndeplinirea obligaţiilor sale asumate faţă de UE în momentul aderării".
Precizăm că Raportul pe jus-tiţie adoptat, la data de 23 iulie, de către Comisia Europeană, critica politizarea de către Parlament a cazurilor de corupţie la nivel înalt şi cerea acestuia un "consens fără echivoc" în susţinerea luptei anticorupţie. Comisia aprecia însă "parcursul pozitiv" al DNA în investigarea cazurilor de corupţie la nivel înalt.