Actualizare 16.02.2018 Drept la replică, Complexul Energetic Oltenia: "Având în vedere declaraţiile Fondului Proprietatea, considerăm că astfel de mesaje aduc prejudicii grave societăţii".
Având în vedere declaraţiile Fondului Proprietatea făcute în spaţiul public, prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia în care se află Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, respectiv că "s-ar află la un pas de faliment", considerăm că astfel de mesaje aduc prejudicii grave societăţii, potrivit unui comunicat de presă al companiei.
CE Oltenia, o companie cu o cifra de afaceri de 2,9 miliarde lei, se află, în acest moment, într-o situaţie stabilă din punct de vedere financiar, solvabilitatea şi lichiditatea situându-se în limite normale.
La această dată, societatea nu înregistrează datorii restante faţă de bugetul consolidat al statului şi a achitat toate obligaţiile financiare către furnizori şi instituţiile bancare, conform prevederilor contractuale şi estimează un profit pentru anul 2017 de cca 200 milioane lei şi, pentru ianuarie 2018, de cca 44 milioane lei, având contracte de vânzare a energiei electrice încheiate inclusiv pentru anul 2019.
Reamintim că în urmă prezentării către instituţiile bancare a activităţii companiei, respectiv a rezultatelor financiare înregistrate la şase şi la nouă luni 2017, Societatea Complexul Energetic Oltenia a trecut din categoria de performanţă financiară D în categoria de performanţă financiară.
CE Oltenia asigura partenerii comerciali şi financiari că declaraţiile Fondului Proprietatea mai sus menţionate nu corespund realităţii , considerându-le nefireşti, în condiţiile în care sunt făcute de un acţionar al Complexului Energetic Oltenia.
(A.C)
------------
Oficialii Fondului Proprietatea (FP) sunt sceptici în legătură cu listarea companiei Hidroelectrica în 2018 la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), potrivit declaraţiilor făcute de aceştia, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă.
Greg Konieczny, manager în cadrul FP, a spus: "Listarea Hidroelectrica la bursă ar putea avea loc anul viitor, dar acest lucru depinde de momentul în care Guvernul va demara acest proces. Pregătirea unui IPO durează între 10 şi 12 luni şi trebuie să înceapă cu un comitet privind listarea, care să desemneze o echipă profesionistă, care să pregătească strategia şi să lucreze la prospectul de listare".
Potrivit domniei sale, cu cât procentul din companie ce va fi listat va fi mai mare, cu atât va fi mai bine pentru că va atrage mai mulţi investitori, acest lucru fiind important în contextul unei posibile treceri a pieţei de capital locale în categoria celor emergente.
Totodată, Johan Meyer, CEO la Franklin Templeton Investments, a declarat: "Ne-am angajat activ în procesul listării Hidroelectrica, dar, pentru anumite motive, aceasta nu a avut loc, iar un asemenea proces necesită voinţă politică de la nivelul cel mai înalt. De asemenea, sunt necesare îndeplinirea unor condiţii, printre care alegerea unui consiliu de supraveghere cu mandat plin".
În raportul prezentat de FP, Hidroelectrica era evaluată la 3,566 miliarde lei, la sfârşitul anului trecut, de la 3,384 miliarde lei în 2016.
• Konieczny: "CE Oltenia - la limita de supravieţuire"
Pe de altă parte, Greg Konieczny a precizat că, în opinia sa, Complexul Energetic Oltenia este aproape de faliment.
Domnia sa a declarat: "Dintre toate companiile la care suntem acţionari, suntem foarte îngrijoraţi de situaţia de la Complexul Energetic Oltenia. Am văzut că preţurile mari din energie de anul trecut au ajutat, însă sunt la limita dintre a supravieţui sau nu".
Potrivit raportului prezentat de oficialii FP, la data de 29 decembrie 2017, Complexul Energetic Oltenia era evaluat la 32 milioane lei, în timp ce pentru anul 2016 evaluarea societăţii era zero.
Ieri, acţionarii FP au decis, în cadrul Adunării Generale, reînnoirea mandatelor din Comitetul Reprezentanţilor pentru Julian Rupert Francis Healy, Piotr Rymaszewski şi Steven Cornelis Van Groningen. Mandatul celor trei noi membri va începe în 14 martie şi va dura 3 ani, cu posibilitatea de reînnoire.
De asemenea, acţionarii au hotărât creşterea remuneraţiei brute lunare a fiecărui membru al Comitetului Reprezentanţilor la suma de 24.123 lei/lună, începând cu data de 1 ianuarie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.02.2018, 01:13)
Deficitul bugetar va impinge guvernul sa listeze Hidroelectrica!
Sau isi vor aminti promisiunea NU NE VINDEM TARA!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de dan în data de 15.02.2018, 11:08)
o dam de gratis .....si listam la pret mic pt ca suntem disperati dupa bani...