Oficialii italieni critică BCE pentru lipsa de transparenţă în dosarul "Monte dei Paschi"

Jose Fierro
Internaţional / 29 decembrie 2016

Oficialii italieni critică BCE pentru lipsa de transparenţă în dosarul "Monte dei Paschi"

Ministrul Economiei din Italia, Pier Paolo Padoan, a declarat că Banca Centrală Europeană (BCE) trebuia să explice mai clar motivul pentru care a dublat estimarea deficitului de capital al băncii "Monte dei Paschi di Siena" (BMPS), transmite Reuters.

Padoan a declarat într-un interviu oferit ziarului italian Il Sole 24 Ore, că noul obiectiv de capital stabilit de BCE este rezultatul unei "atitudini foarte rigide" faţă de evaluarea riscurilor băncii.

"Ar fi fost folositor, dacă nu amabil, să avem mai multe informaţii de la BCE cu privire la criteriile care au dus la această evaluare", a declarat Pier Carlo Padoan.

Recent, Banca Centrală Europeană a estimat că BMPS ar avea nevoie de un plan de salvare în valoare de 8,8 miliarde de euro, spre deosebire de cele cinci miliarde de euro considerate necesare până acum.

Conform unor surse, Trezoreria italiană ar putea fi nevoită să injecteze aproximativ 6,5 miliarde de euro pentru salvarea "Monte dei Paschi", ceea ce a dat naştere la îngrijorări potrivit cărora fondul de 20 de miliarde de euro pentru sprijinirea băncilor ar putea să nu aibă suficiente fonduri şi pentru alte instituţii bancare cu probleme. Guvernul afirmă că fondurile sunt sufiicente.

Guvernul de la Roma a dat asigurări că va acţiona în conformitate cu reglementările UE, ceea ce înseamnă că unii deţinători de bonduri "Monte dei Paschi" vor fi forţaţi să accepte pierderi, iar contribuabilii să nu fie nevoiţi să achite întreaga sumă necesară pentru salvarea Monte dei Paschi.

Padoan se aşteaptă ca această creştere de capital să aibă loc în următoarele două-trei luni. Acesta a declarat că decizia de recapitalizare a BMPS a fost transmisă Trezoreriei într-o scrisoare de doar cinci rânduri, care nu a fost dată publicităţii

Premierul Italiei, Paolo Gentiloni a declarat, într-o conferinţă de presă: "Am fost oarecum surprins să aflu vestea din neant, în ziua de Crăciun. Este important ca motivele care au stat la baza acestei evaluări să fie împărtăşite şi să existe un dialog deoarece trebuie să rezolvăm împreună această problemă".

Comentariile premierului Paolo Gentiloni sunt similare cu cele exprimate separat de ministrul italian al Economiei, Pier Carlo Padoan, care a criticat şi el BCE pentru că nu a fost transparentă cu privire la modul cum a ajuns la cifra de 8,8 miliarde de euro.

Revizuirea necesităţilor de capital ale "Banca Monte dei Paschi" va majora substanţial costul suportat de Guvernul italian pentru salvarea băncii. Săptămâna trecută, Executivul italian a anunţat că va adopta un plan de salvare, a cărei sumă nu a fost însă precizată, pentru BMPS urmând ca la finalul operaţiunii, Trezoreria italiană să devină principalul acţionar al băncii.

Un eventual faliment al BMPS ar pune în pericol economiile a zeci de mii de italieni şi, de asemenea, ar avea repercusiuni asupra întregului sector bancar italian, care are credite neperformante de 360 de miliarde de euro, aproape o treime din totalul întregii zone euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb