OFICIUL PENTRU MIGRAŢIA FORŢEI DE MUNCĂ Nu sînt oferte de muncă în străinătate pentru absolvenţii de studii superioare

Crina Secară
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 iulie 2004

Cel mai bine cîştigă asistentele medicale care sînt plătite cu 3.000 de euro/lună în Elveţia

Din ce în ce mai mulţi compatrioţi vor să plece la muncă în străinătate. Goniţi de sărăcie, ei se împrăştie în toate cele patru zări ale lumii în căutarea unor cîştiguri mari. Numai de la începutul acestui an şi pînă în luna iunie nu mai puţin de 21.000 de români s-au dus la muncă peste hotare. Numărul celor care au obţinut, anul trecut, contracte de lucru prin intermediul Oficiului pentru Migraţia Forţei de Muncă (OMFM) a fost aproape dublu faţă de 2002, ajungîndu-se la cifra de 40.000 de contracte. Lor li se adaugă alte mii de persoane ce lucrează ilegal, la negru.

Însă nu oricine poate să acceadă la statutul de angajat al unei firme din Anglia sau Germania, de exemplu. Cei mai puţin privilegiaţi sunt absolvenţii de studii superioare. Directorul OMFM, Daniela Nicoleta Andreescu, ne-a declarat: "Aproape o treime din contractele obţinute în străinătate prin intermediul nostru reprezintă meserii care presupun o anumită calificare. În ceea ce priveşte medierea pentru persoanele care au studii superioare, OMFM nu a primit oferte de muncă pentru această categorie".

Dintre acestea, cel mai bine plătite sînt asistentele medicale, care în Elveţia pot obţine între 2.500 şi 3.500 de euro pe lună. Pentru a reuşi să ajungă la aceşti bani, angajatele din sistemul sanitar au nevoie, pentru început, de nervi de oţel şi de aproximativ 1000 de dolari.

Directorul agenţiei bucureştene de plasare a forţei de muncă în străinătate SC. "Workline Human resurce" SRL, Sorin Peleg, ne-a precizat: "Orice persoană calificată care pleacă să muncească în străinătate cheltuieşte în jur de 250-300 de dolari pentru recunoaşterea studiilor. La aceşti bani se adaugă comisionul firmei, care este în jur de 500 de dolari şi cheltuielile de transport ce se ridică la 200 de dolari". Per total, suma rezultată este de 1.000 de dolari, adică 33 de milioane de lei. Asta însă nu e tot: "Partea cea mai grea o constituie timpul. Din cauza birocraţiei, o asistentă reuşeşte să îşi facă rost de toate actele necesare plecării abia după nouă luni, iar uneori procedura durează chiar şi un an", a adăugat Sorin Peleg.

Din munca lor şi a altor români plecaţi la lucru în străinătate, în ţară intră în fiecare an milioane de euro.

Doamna Daniela Nicoleta Andreescu ne-a declarat: "Anul trecut s-a înregistrat o creştere uşoară a veniturilor medii intrate în ţară ca urmare a contractelor de muncă obţinute în străinătate, acestea depăşind 100 milioane euro faţă de anul 2002, cînd lucrătorii români au realizat venituri de aproximativ 93 milioane euro".

Cei 21.000 de români plecaţi oficial în prima jumătate a anului, prin intermediul OMFM, la muncă în străinătate lucrează în ţări precum Germania, Spania, Elveţia, Ungaria şi Luxenburg, state cu care România a încheiat acorduri bilaterale în domeniul schimbului de forţă de muncă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb