Evitarea escaladării războiului din Ucraina către NATO este o prioritate esenţială, deoarece "nu trebuie să existe un război nuclear", iar "coordonarea îndeaproape" a aliaţilor este importantă cu scopul de a evita o confruntare militară directă cu Rusia, care ar putea duce la un Al Treilea Război Mondial, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, într-un interviu cu site-ul german Der Spiegel, când i s-a cerut să explice de ce Germania nu a livrat arme grele Ucrainei, relatează CNN, conform News.ro.
"Nu există nicio regulă pentru această situaţie care să precizeze în ce moment suntem consideraţi o parte a războiului din Ucraina'', a spus Scholz, când a fost întrebat de ce crede că livrarea tancurilor în Ucraina ar putea duce la războiul nuclear.
"De aceea, este cu atât mai important să luăm în considerare fiecare pas cu mare atenţie şi să ne coordonăm îndeaproape unul cu celălalt", a mai spus el, adăugând că evitarea unei "escaladării către NATO este o prioritate esenţială pentru mine".
"Nu trebuie să existe război nuclear", a afirmat cancelarul german.
"De aceea nu mă concentrez pe sondaje şi nu mă las iritat de apeluri stridente. Consecinţele unei erori ar fi drastice", a adăugat el.
Scholz se confruntă cu critici tot mai mari din interiorul Germaniei şi din străinătate din cauza presupusei reticenţă din partea guvernului său de a livra Ucrainei arme grele, precum tancuri şi obuziere, deoarece invazia Rusiei a intrat într-o fază nouă şi potenţial decisivă.
În interviu, Scholz a avertizat că nu "crede că este justificat ca Germania şi NATO să devină părţi beligerante în Ucraina".
El a mai subliniat că nu crede că un embargo asupra gazului rusesc ar pune capăt războiului din Ucraina.
"Nu văd cum un embargo asupra gazelor ar pune capăt războiului cu un embargo pe gaz. Dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin ar fi fost deschis la argumente economice, nu ar fi început niciodată acest război nebun", a argumentat Scholz.
"În al doilea rând, te comporţi ca şi cum ar fi vorba despre bani. Dar este vorba despre evitarea unei crize economice colosale şi pierderea a milioane de locuri de muncă şi fabrici care nu şi-ar mai deschide niciodată porţile", a motivat oficialul german.
Cancelarul a explicat că cel mai important obiectiv în situaţia actuală este încetarea focului şi că trupele ruse trebuie să se retragă.
'"Trebuie să existe un acord de pace care să permită Ucrainei să se apere în viitor", a conchis el.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2022, 18:53)
Cum vreti voi sa se opreasca razboiul daca trimiteti armament in Ukraina...Voi il prelungiti...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2022, 19:55)
Ar fi cu totul altceva cu o Ucraina rusificata si agresiva in coasta NATO, nu?