Canada şi Olanda au dat Damascul în judecată la Curtea Internaţională de Justiţie pentru acuzaţii de tortură, a anunţat luni tribunalul, în primul caz la instanţa supremă a ONU privind războiul civil brutal din Siria, relatează AFP.
CIJ, cu sediul la Haga, a declarat că olandezii şi canadienii au acuzat Siria de încălcarea unei convenţii ONU împotriva "torturii sau a altor tratamente crude", inclusiv "utilizarea de arme chimice". Aceştia au cerut instanţei să ia măsuri urgente, inclusiv să ordone Siriei să elibereze prizonierii care au fost reţinuţi în mod arbitrar şi să permită accesul observatorilor internaţionali la centrele de detenţie. Siria nu s-a mai confruntat până acum cu instanţe internaţionale în legătură cu războiul, care a izbucnit după ce preşedintele Bashar al-Assad a reprimat protestele pro-democraţie în 2011 şi a ucis peste 500.000 de persoane.
"Canada şi Regatul Ţărilor de Jos au depus o cerere comună de iniţiere a procedurilor împotriva Republicii Arabe Siriene în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ)", a precizat instanţa într-un comunicat. Ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, a declarat că procesul împotriva Siriei are ca scop "tragerea la răspundere" pentru atrocităţile comise în timpul războiului. "Aducerea acestui caz în faţa CIJ este un pas important pe drumul lung către acest obiectiv", a declarat Hoekstra într-o declaraţie.
"Cetăţenii sirieni au fost torturaţi, ucişi, au dispărut, au fost atacaţi cu gaze otrăvitoare sau au fost forţaţi să fugă pentru a-şi salva viaţa şi să lase în urmă tot ceea ce aveau." Nu a existat nicio reacţie imediată din partea Damascului la cazul CIJ.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.06.2023, 13:53)
Canada a folosit technica de "terorism financiar" impotriva demonstratilor
canadieni ,blocand conturile lor bancare ILEGAL,
si au tupeul sa critice alte state privind "statul de drept",
ce vremuri ANTIDEMOCRATICE traim, din pacate