Olimpiada, o arenă geopolitică

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 29 iulie

Cristian Pîrvulescu

Nu a fost nevoie de Războiul Rece pentru ca utilizarea geopolitică a sportului, şi în special a Olimpiadei, să intre în arsenalul influenţei politice, dar odată ce confruntarea dintre cele două blocuri a început, iar mediatizarea sporului s-a transformat într-un vector al manipulării, competiţiile sportive au devenit oglinda confruntărilor politice dintre marile puteri. Iar căderea zidului Berlinului nu a schimbat situaţia.

Fenomenul începea să ia amploare odată cu jocurile olimpice de la Paris din 1924, când sportul începea să se apropie de spectatori, dar geneza utilizării politice a sportului datează de la constituirea noilor reţele şi alianţe la sfârşitul secolului al XIX -lea, atunci când a apărut şi Comitetul Olimpic Internaţional (CIO). De la începutul lor, Jocurile Olimpice, care se doreau o consacrare a păcii prin sport. Iar jocurile olimpice au contribuit enorm la transformarea sportului dintr-un fenomen marginal într-o activitate politică, economică şi socială uriaşă.

Principala cauză a instrumentalizării politice a sportului vine din impactul comunicaţional pe care sportul, în general, şi Olimpiada, în special, o vor căpăta pe măsură ce avansam în timp. Iar atunci când e vorba de comunicare, este vorba despre spectacol. Deja Jocurile Olimpice din 1936, organizate de Hitler, au fost folosite de nazism pentru a dovedi superioritatea modelului german. Cu toate încercările de a boicota Olimpiada de la Berlin făcute în SUA şi în Europa, aceseta au avut loc şi au contribuit foarte probabil la declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial.

În America, curentul pentru boicotarea Jocurilor Olimpice a fost cel mai puternic, dar preşedintele Franklin D. Roosevelt nu s-a implicat în dezbaterea despre boicot, în ciuda avertismentelor venite dinspre diplomaţii americani cu privire la exploatarea Jocurilor Olimpice în scopuri de propagandă. Roosevelt a crezut că trebuie să continue tradiţia conform căreia Comitetul Olimpic al Statelor Unite funcţiona în mod independent în afara oricărei influenţe externe. În fapt, în interiorul forului olimpic american exista o opoziţie puternică la participare, iar Ernst Lee Jahncke a fost exclus de la CIO în iulie 1936, după ce s-a opus ferm şi public organizării Jocurilor Olimpice la Berlin. De altfel, Jahncke este singurul membru din istoria jocurilor olimpice care a fost exclus din CIO. Pe de altă parte, William E. Dodd, ambasadorul american în Germania şi George Messersmith, directorul Legaţiei Americane de la Viena, au deplâns amândoi decizia Comitetului Olimpic American de a permite participarea delegaţiei sportive americane la acest exerciţiu de propagandă.

Încercări de boicot efemere au apărut şi în Marea Britanie, Franţa, Suedia, Cehoslovacia şi Olanda. Unii susţinători ai boicotului au dorit să organizeze jocuri olimpice alternative. Una dintre cele mai importante au fost olimpiadele populare, programate pentru vara anului 1936, la Barcelona, în Spania. Dar această competiţie a fost anulată pentru că, între timp, a izbucnit războiul civil spaniol. Iar la Olimpiada de la Berlin, Germania şi-a atins scopul şi cele patru victorii ale lui Jesse Owens nu au schimbat clasamentul: 89 de medalii de aur germane faţă de doar 56 de medalii de aur americane. Tot atunci a început şi folosirea noilor media pentru a susţine propaganda ideologică prin sport, iar filmul documentar Olympia al lui Leni Riefenstah, cunoscut şi sub numele de Zeii stadionului, este una din cele mai bune demonstraţii de propagandă din istoria celei de-a şaptea arte.

Dacă boicotul nu a funcţionat în 1936, lecţia pare să fi fost învăţată şi CIO ia o turnură anti-comunistă după cel de-al Doilea Război Mondial. Olimpiadele de la Moscova şi Los Angeles sunt o mărturie a acelei epoci. Dar situaţia rămâne tensionată şi astăzi, Olimpiada de la Paris, organizată o sută de ani după prima competiţie olimpică mediatizată mondial şi organizată tot în Oraşul Luminilor, este încă o demonstraţie geopolitică, aşa cum s-au dorit şi olimpiadele de iarnă de la Soci din 2014 şi cea de la Beijing din 2022. Pariul francez este de a organiza o Olimpiadă de referinţă, fără precedent în istoria jocurilor olimpice şi dovada superiorităţii democraţiei liberale. Oare va reuşi acest pariu?

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Au reusit deja .Genialul Macron ofera doamnei Harris milioane de voturi ale femeilor americane ce se regasesc in „ spuma ” Senei mai ceva ca odinioara zeita Athena nascuta din spuma marii .Parisul devine universul tuturor .Limba franceza devine si ea idealul multor copii din lumea buna a universului pamintean .Ceea ce a facut Macron este cu mult peste impactul social al desfasurarii Olimpiadei .Politic si economic Macron devine aidoma zeulul Hermes al antichitatii .Mesagerul liberalismului si al drepturilor tuturor oamenilor ne arata fata hida a celor care inca se ragasesc in trecutul obscurantist si pseudo religios plin de ura si de misoginism al unor deja inapoiati cetateni ce par a se fi nascut anacronic vremurilor .Dictatorii lumii sunt desprinsi parca din Evul Mediu tirziu .Ura li se citeste pe fata .Nu rid si nu zimbesc .Ceva le pute de fiesce data . Parca desprinsa din povestile cu zine Kamala Harris ne readuce tuturor zimbetul pe buze .Macron ii ofera doamnei Harris , asa cum Franta ne-a tot obisnuit , maretia de a deveni prima femeie Presedinte al SUA. De necrezut pina mai ieri .O astfel de explozie mediatica si politica nu a mai avut nimeni intr-un timp atit de scurt .Kennedy si toti ceilalti concurenti isi pierd sustinerea publica care se duce automat catre Harris .Trump nu mai are nici cea mai mica sansa sa cistige .„Morocanosul ” cel acru ca un„ castrevete murat ”pierde in fata zimbetului lui Harris .Tipa este molipsitoare .Macron devine visul unei nopti de vara .Dragostea si iubirea se impletesc ch ar acum la Paris .Am redevenit cu totii oameni .Sa le multumim celor doi semizei Harris si Macron .Doamna Obama este cea care ne deschide cerurile si ne spune cu atit de multa dragoste facind referire la Kamala Harris :„sunt mindra de tine .Acest lucru va fi istoric ” .Inca o data ,pe masura ce pamintul va fi despicat in doua, ne vom aduce aminte cit de luminoasa a fost epoca celui numit Regele Soare Ludovic al XIV-lea . Macron si Kamala Harris ne arata cum inteligenta cistiga de fiesce data in fata obscurantismului .Inca o data„ lumina” ne protejeaza in fata raului absolut .

    1. esti habarnist imi pare

      Vocea popo- r -ului!

      La următoarea olimpiadă o să avem și acte de iubire în direct cu panouri explicative :) 

      Asta da propagandă ideologică.

      S-a spus ca smurful ala albastru a vrut sa fie Baccus, si reprezentarea , un banchet al zeilot olimpici, ca de acolo vine olimpiada, dar tot o dati inainte cu cina cea de taina. Erau 12 apostoli in cina cea de taina, aici erau vreo 15 pe langa grasana sau grasanul ce o fi fost cel din mijloc. Nu mi-a placut , nici n-am inteles sincer ce vrea sa spuna, nu m-am uitat. Ceea ce sunteti liberi sa faceti si voi, sa va uitati la altceva ce va place.

      Am ras cu lacrimi dupa ce am citit postarea ta.

    Va veni și răspunsul la bătaia de joc a acestor animale.

    1. altul care ne amenita . babalicii devin amenintatori

      tocmai de-asta nu vor castiga in veac alegerile.

      bigoti...

    Zimbetul Kamalei cucereste lumea .Plictisitorii batrini ai momentului nu au nici o sansa .Am redevenit cu totii oameni .Ne regasim alaturi de Kamala Harris si nu de deja incrincenatul Trump sau de amenintatorul Putin ce vrea sa ne omoare pe toti .Batrinii planetei parca sunt dusi cu pluta .Nu au in cap decit bombe tiribombe .

    „Trump e pur si simplu ciudat” nu zice ziarul dar ce sa zicem de ceilalti care ne ameninta cu bomba nucleara sau care vor ca tot Taiwanul sa piara ca si Ucraina dealtfel .Astia cumo rfi ? Sa votam Harris ca macar ea sa poata sa ii potoleasca pe babalicii lumii .Alt aurit batrin si el de prin Turcia . vrea sa distruga tot Israelul .Dar nici in Israel nu este unul prea breaz ce omoara la palestinieni cu ghiotura .Cica batrinetea ar fi virsta intelepciunii dar unii prea au luat-o razna .

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb