Olimpism şi geopolitică, refugiaţii vor avea propria echipă la Rio!

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 4 martie 2016

Olimpism şi geopolitică, refugiaţii vor avea propria echipă la Rio!

Spinoasa chestiune a refugiaţilor, care au luat cu asalt Europa, nu putea fi ignorată nici de lumea sportului. Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a a anunţat oficial, după discuţii lungi şi o analiză atentă, că a fost acceptată formarea unei echipe de refugiaţi, care va participa la Olimpiada de la Rio. Această echipă va defila la ceremonia de deschidere sub steagul olimpic, urmând ca şi pe echipament, în locul stemei naţionale să fie inserate cercurile olimpice.

Conform unui prim anunţ, echipa refugiaţilor este alcătuită până în acest moment din 43 de sportivi cu performanţe bune la nivel internaţional, dar numărul celor care vor merge la Rio depinde de criteriile de calificare valabile pentru toată lumea. Preşedintele CIO, germanul Thomas Bach speră ca mesajul transmis să fie bine înţeles: "Toţi suntem mişcaţi de magnitudinea acestei crize a refugiaţilor. Prin includerea acestei echipe, vrem să transmitem un mesaj de speranţă tuturor refugiaţilor din întreaga lume. (...) Numărul final al componenţilor echipei depinde de criteriile de calificare. Trebuie să verificăm, de asemenea, criteriile de eligibilitate a unor sportivi. Vă pot spune părerea mea dar cred că echipa poate avea între 5 şi 10 sportivi''

În toamna anului trecut s-a propus oficial ca sportivii, care nu-şi pot reprezenta ţările de origine din cauze politice, să poată, începând cu Olimpiada de la Rio de Janeiro, să participe la cea mai mare competiţie sportivă a lumii sub culorile steagului olimpic şi să concureze în calitate de independenţi. În decembrie 2015, conducera CIO a anunţat că a identificat trei sportivi care şi-au părăsit ţările de origine din motive socio-economice şi care ar putea participa la JO, o înotătoare din Siria care se pregăteşte în Germania, un judoka din Congo, ajuns deja în Brazilia şi o practicantă de taekwondo din Iran, care se antrenează în Belgia. Anul trecut, preşedintele Thomas Bach a cerut - de la tribuna Adunării Organizaţiei Naţiunilor Unite - statelor membre ale ONU să sprijine acţiunea de identificare a sportivilor refugiaţi: "Acesta poate fi un simbol al speranţei pentru toţi refugiaţii din întreaga lume şi un mod de a conştientiza întreaga omenire, mai bine, care sunt proporţiile acestei crize. Fără o echipă naţională alături de care să concureze, fără un steag sub culorile căruia să defileze, fără un imn naţional pe care să-l cânte, aceşti sportivi refugiaţi sunt bineveniţi la Jocurile Olimpice sub steagul şi imnul mişcării olimpice".

În 1992, sportivii din fosta Iugoslavie au defilat sub drapelul olimpic la Jocurile Olimpice de la Barcelona, iar în 2000, la Sydney, au fost în aceeaşi situaţie patru sportivi din Timorul de Est. La ultima ediţie a olimpiadei de vară, desfăşurată la Londra, sub steagul olimpic au concurat patru sportivi, trei din Antilele Olandeze şi unul din Sudanul de Sud.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Europa ar trebui sa le ofere un teritoriu in interiorul ue pt ca refugiati sa si construiaca un stat propriu din fondurile eu neaccesate de Romania. Acel teritoriu ar putea fi Harghita si Covasna.

    Au inebunit occidentali 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb