Oltchim se pregăteşte să-şi repornească producţia

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 octombrie 2012

Oltchim se pregăteşte să-şi repornească producţia

UPDATE 9:20: Trustul lui Dan Voiculescu a obţinut publicitate de 300.000 de euro de la Oltchim

Dan Voiculescu a obţinut de la combinatul Oltchim 300.000 de euro pentru a-i face publicitate, relatează un post central de televiziune, care a prezentat aseară mai multe documente în acest sens.

Potrivit sursei citate, în aprilie 2009, Oltchim şi C.L.I.R. Media Grup au încheiat un contract pentru producere şi difuzare de materiale publicitare în cadrul programelor unor posturi tv ale lui Dan Voiculescu, plus cel puţin două interviuri pe lună. Valoarea contractului a fost de 200.000 de euro, plus TVA.

Un contract asemănător, semnat în decembrie 2009, are o valoare de 100.000 de euro.

-----

UPDATE 09:02: Victor Ponta: "Dan Diaconescu este protejat al PDL"

Premierul Victor Ponta a discutat aseară, la un post de televiziune despre recentul scandal al privatizării Oltchim, informează sursele de presă. "Domnul Diaconescu are în minte că are imunitate şi nu va fi tras la răspundere pentru oferta falsă de la licitaţie sau pentru actele false prezentate la o bancă pentru că dânsul reprezintă şi interesele politice ale PDL", a precizat aseară premierul, în cadrul unei emisiuni televizate.

Premierul a precizat că "dacă am fi avut un sistem de justiţie mai bun în România poate domnul Diaconescu nu ar mai fi putut participa la licitaţie".

Victor Ponta a spus că Dan Diaconescu nu este sprijinit de niciun investitor străin şi că "documentele bancare false şi informaţiile conform cărora se demonstra ca nu există cei 45 de milioane de euro au apărut după licitaţia Oltchim".

-----

UPDATE 08:41: Plângerea penală a OPSPI împotriva lui Diaconescu a fost depusă la PICCJ

Procurorul Ramona Bulcu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), a declarat că plângerea Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) împotriva lui Dan Diaconescu a fost depusă, urmând a fi examinată şi a se stabili competenţa în raport de obiectul ei şi valoarea prejudiciului, relatează sursele de presă.

----------

Noul director general al Oltchim, Mihai Bălan, s-a întâlnit, ieri, cu reprezentanţii salariaţilor şi i-a anunţat care sunt planurile domniei sale pentru combinat. Corneliu Cernev, liderul interimar al Sindicatului Liber Oltchim, ne-a declarat: "Domnul Bălan ne-a comunicat că are mandat de la Ministerul Economiei să repornească instalaţiile, să aducă societatea pe profit şi să o pregătească de privatizare. Noul director s-a prezentat şi a anunţat că nu vor avea loc disponibilizări".

Domnia sa nu a dorit să ne ofere detalii despre asigurarea finanţării, precizând că acestea vor fi anunţate astăzi sau mâine de Ministerul Economiei.

Surse din combinat ne-au spus, însă, că finanţarea ar fi deja asigurată dintr-un împrumut sindicalizat şi că ministerul ar fi renunţat la ideea numirii Alvarez&Marsal în funcţia de administrator special al Oltchim, noul director având mandat să pregătească societatea pentru o privatizare. Oltchim se află în administrare specială în vederea privatizării de la finele lunii iunie. Până la închiderea ediţiei, Ministerul Economiei nu a anunţat cine va fi administratorul special al Oltchim.

Angajaţii Oltchim Râmnicu Vâlcea au renunţat, ieri, la proteste, primind asigurări că până pe 17 octombrie vor primi salariile restante.

Noul director general al Oltchim va prezenta, până pe 12 octombrie, planul de redresare a activităţii combinatului, pe care îl va discuta cu reprezentanţii salariaţilor şi care va fi validat de Consiliul de Administraţie.

Remus Vulpescu a demisionat şi şi-a cerut scuze pentru eşecul privatizării

În ciuda faptului că premierul i-a spus minis-trului Economiei Daniel Chiţoiu că răspunde cu "capul, viaţa şi cu tot" pentru privatizarea Oltchim, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în lndus-trie (OPSPI), Remus Vulpescu a fost găsit până la urmă ţap ispăşitor pentru eşecul privatizării. Ieri dimineaţă, domnia sa a remis presei un comunicat în care şi-a exprimat public regretul pentru insuccesul licitaţiei de privatizare a Oltchim. Comunicatul arată: "Procedura de licitaţie a fost organizată fără încălcarea vreunei dispoziţii legale şi a fost destinată să stimuleze participarea unor investitori români sau străini care, în colaborare cu statul, să asigure redresarea Oltchim şi soluţionarea urgentă a problemelor sociale generate de ruinarea companiei prin administrarea defectuoasă din ultimii ani. Intenţia lui Dan Diaconescu de a deturna privatizarea prin înşelăciune publică şi uz de fals, în scopul de a obţine notorietate şi, eventual, în alte scopuri ce urmează să fie stabilite de autorităţi, nu era previzibilă şi nu a putut fi constatată oficial înaintea zilei de luni, 1 octombrie 2012, când activitatea infracţională a lui Diaconescu a şi fost stopată".

OPSPI îl dă pe Dan Diaconescu pe mâna justiţiei

Şeful OPSPI a mai anunţat, în comunicat, că va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la săvârşirea de către Dan Diaconescu a infracţiunii de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, prin inducerea în eroare a statului şi a opiniei publice în ceea ce priveşte existenţa la dispoziţia sa a sumei de circa 200 milioane lei pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni al Oltchim. OPSPI susţine că activitatea infracţională a jurnalistului prezintă elemente transfrontaliere şi a produs o perturbare deosebit de gravă a activităţii Oltchim.

La închiderea ediţiei, televiziunile relatau că angajaţii OPSPI nu au reuşit să depună plângerea împotriva jurnalistului pentru că nu au ajuns în orele de program ale Parchetului.

Premierul Victor Ponta a anunţat, ieri, în debutul şedinţei săptămânale de Guvern, că circul de la Oltchim s-a terminat luni seară şi că în zilele următoare va fi prezentată strategia clare pentru perioada următoare care să presupună un acord cu principalii creditori ai Oltchim, o administrare specială care să oprească ceea ce a fost până acum căpuşarea Oltchim şi să pregătească relansarea producţiei. Domnia sa aşteaptă o decizie corectă din parte justiţiei în urma plângerii făcute împotriva lui Dan Diaconescu.

Alvarez&Marsal trebuie să se înscrie în tabloul practicienilor în insolvenţă şi să facă dovada că poate exercita această profesie pe teritoriul României, dacă statul decide să-i încredinţeze administrarea specială a Oltchim, susţine avocatul Gheorghe Piperea.

Domnia sa ne-a declarat: "Conform art. 1 din OUG nr.86/2006, procedurile de administrare specială sunt conduse numai de practicieni în insolvenţă compatibili. Pentru ca o persoană fizică sau juridică resortisant al unui stat non-membru al UE să fie în România practician în insolvenţă compatibil, trebuie să urmze căile de acces în profesie prevăzute pentru cetăţenii români. Pentru cei din statele membre UE, trebuie făcută o cerere de înscriere pe tabelul UNPIR, cu dovada înregistrării în prealabil în statele lor de origine în organismele profesionale similare UNPIR-ului. Această firmă nu are, în prezent, calitatea de practician compatibil în România".

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mariana Câmpeanu, a dat asigurări, ieri, la finalul şedinţei săptămânale de Guvern, că există bani pentru toţi angajaţii Oltchim care ar urma să beneficieze de ajutoare sociale: "Avem bani pentru cifra pe care a anunţat-o Guvernul, pentru 1.400 de persoane, dacă va fi cazul. Dar nu cred că va fi cazul chiar pentru toţi salariaţii, dar avem bani pentru toţi. Vom verifica veniturile pe care le mai obţin membrii familiei respective, astfel încât să acordăm aceste ajutoare persoanelor care au nevoie. De asemenea, împreună cu primăriile, se vor analiza şi bunurile mobile şi imobile pe care le au persoanele respective, aşa încât să ne putem încadra în prevederile legale. O să analizăm fiecare caz în parte, iar lista va fi nominală. Nu pot să vă dau sume acum, pentru că nu le am. O anchetă socială are 15 pagini şi trebuie o serie de elemente de care să se ţină cont".

Potrivit Agerpres, ministrul Muncii a apreciat, totodată, că anchetele sociale pentru circa o mie de salariaţi de la Oltchim vor fi finalizate până vineri, cel târziu, în vederea acordării de ajutoare financiare din partea Guvernului.

AGA la Oltchim

Oltchim va pune la dispoziţia OPSPI toate contractele de achiziţii publice cu valoare iniţială de cel puţin 500.000 de euro sau echivalentul în lei. Transmiterea acestor informaţii figurează pe ordinea de zi a unei AGA programată pentru 5 noiembrie, la solicitarea Ministerului Economiei, informează Mediafax. Acţionarii Oltchim vor discuta în 5 noiembrie şi aplicarea principiilor, normelor şi procedurilor prevăzute într-o ordonanţă de urgenţă din 2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii.

Alte puncte pe ordinea de zi sunt revocarea din Consiliul de Administraţie a lui Ionel Florin, conform unui ordin din 26 iulie al ministrului Economiei, şi prelungirea până în iunie 2013 a valabilităţii contractului de asistenţă juridică încheiat de Oltchim cu casa de avocatură Vlad şi Tudor. Totodată, acţionarii vor discuta şi constituirea unei garanţii imobiliare pentru garantarea plăţii datoriei Oltchim către Societatea Naţională a Sării, sucursala Exploatare Minieră Râmnicu Vâlcea. Oltchim va garanta cu un imobil situat în comuna Bradu din judeţul Argeş. Termenii plăţii datoriei au fost stabiliţi printr-un protocol de eşalonare.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ponta si Chitoiu ar trebui sa isi dea demisia pt ce au facut

    1. esti o javra pdl-ista

      esti un prost daca asta crezi

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb