Deputatul PNL Bogdan Olteanu a declarat, ieri, că banii împrumutaţi de către ţara noastră în baza acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) sunt, în mare măsură, destinaţi finanţării sistemului bancar şi menţinerii cursului de schimb.
Potrivit lui Olteanu, cei care vor returna împrumutul, contribuabilii, vor trebui să plătească aproximativ 520 de euro pe an.
Deputatul PNL a explicat: "Luăm 13 miliarde de la FMI pentru reducerea deficitului, menţinerea capitalizării băncilor, menţinerea unui nivel redus al inflaţiei, asigurarea finanţării adecvate. Nu luăm bani pentru autostrăzi, pentru programe de construcţii de locuinţe, pentru menţinere sau creare de locuri de muncă sau pentru sprijinirea industriei. Luăm bani pentru asigurarea unor echilibre financiare şi, în special, pentru finanţarea sistemului bancar".
Deputatul PNL a susţinut totodată că, prin acordul cu FMI, Executivul şi-a asumat creşterea contribuţiilor sociale cu 3-4%, creşterea impozitelor pe terenuri şi clădiri, introducerea de taxe şi impozite locale, reducerea veniturilor din domeniul public şi anularea a 137.000 de posturi vacante, precum şi amânarea creşterilor salariale din domeniul public.
Potrivit Agerpres, Olteanu le-a solicitat totodată guvernanţilor să explice clar ce intenţii au în privinţa taxei pe valoarea adăugată:
"La creşterea surselor de venit la care ne-am angajat faţă de FMI, cea mai mare contribuţie este din creşterea TVA. În 2011, faţă de 2009, Guvernul se angajează să colecteze cu peste un miliard de euro mai mult din TVA. Ca să iasă acest miliard în plus există o singură soluţie: majorarea TVA. De aceea, trebuie să cerem din nou cât se poate de tranşant Guvernului să spună dacă a minţit atunci când a asumat că nu va majora TVA. Ori ne-a minţit pe noi, ori au minţit FMI".
Deputatul liberal a reluat şi criticile la adresa Executivului legate de faptul că nu a făcut public acordul cu FMI.
Fondul Monetar Internaţional a publicat însă miercuri, pe site-ul propriu, memorandumul tehnic privind acordul încheiat cu România.
Potrivit afirmaţiilor reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu, "acest raport arată vulnerabilităţile economiei româneşti la criza economică", faptul că structura economiei româneşti este vulnerabilă.