OMV a crescut cu 5% valoarea de piaţă a SNP "Petrom"

RĂZVAN RADU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 24 mai 2004

Compania austriacă a fost selectată să preia SNP

Contractul va fi semnat luna viitoare

Partea română mai trebuie să negocieze cu ofertantul doar detaliile contractului

Ministerul Economiei şi Comerţului va negocia direct cu grupul austriac OMV privatizarea SNP "Petrom". După anunţul ministrului Dan Ioan Popescu, de la sfîrşitul săptămînii trecute, preţul la Bursă al acţiunilor companiei a urcat cu 5%, iar valoarea de piaţă a SNP a crescut cu 85 de milioane de euro, la 2,4 miliarde de euro.

"Contractul de privatizare va fi semnat pînă la sfîrşitul lunii iunie", a declarat Matty Vengeryk, director în cadrul "Credit Suisse First Boston" (CSFB), compania care asigură consultanţa pentru MEC. OMV va cumpăra 33,34% din acţiuni şi îşi va spori cota la 51%, printr-o majorare de capital. "Procesul de privatizare va fi finalizat într-un termen de patru pînă la zece luni, care depinde de perioada de exercitare a dreptului de subscriere de către acţionarii minoritari", a afirmat reprezentantul CSFB.

Dorin Mucea, consilier al ministrului Dan Ioan Popescu, a declarat că părţile esenţiale ale contractului de privatizare au fost deja stabilite. "Mai avem de negociat detalii, care nu vor «omorî» procesul de privatizare", a spus oficialul MEC.

După negocieri, urmează semnarea contractului de privatizare, prefinalizarea contractului, aprobarea de către Guvern şi de către conducerea OMV, iar apoi finalizarea privatizării, printr-o lege specială care va fi aprobată de Parlament.

Reprezentantul consultantului a refuzat să dezvăluie la cît se ridică oferta grupului austriac. "Nu am fi sfătuit vînzătorul să intre în negocieri directe cu OMV, dacă nu am fi avut încredere în angajamentul grupului, în puterea sa financiară şi nu am fi fost de acord cu nivelul preţului", a spus Matty Vengerik.

Ministrul economiei a precizat că, din informaţiile pe care le deţine, OMV nu intenţionează să modifice actuala titulatură a SNP "Petrom".

Matty Vengerik, reprezentantul CSFB, a mai afirmat că ofertele MOL şi "Occidental" au avut anumite lipsuri, însă decizia eliminării din cursă a celor două societăţi a ţinut de "substanţa" procesului de privatizare. Matty Vengerik a precizat: "Totul este măsurat în raport cu strategia de privatizare, care urmăreşte întărirea pieţei de energie în România, adică menţinerea unui «Petrom» integrat, maximizarea investiţiilor şi a încasărilor companiei. Am selectat participantul care ne-a oferit rezolvarea optimă a acestor probleme", a spus Vengerik.

Analiştii estimează tranzacţia pentru privatizarea SNP la un miliard de dolari.

De ce OMV?

Alegerea OMV pentru privatizarea "Petrom" a fost anticipată de ministrul Dan Ioan Popescu chiar din luna aprilie, cînd au fost depuse ofertele finale angajante. "OMV pare să aibă cea mai completă ofertă", spunea, la momentul respectiv, ministrul economiei şi comerţului. MOL a propus un parteneriat strategic cu "Petrom" prin achiziţia reciprocă de acţiuni, iar "Occidental" a fost interesată doar de activele de extracţie, deşi iniţial infirmase acest lucru.

Preşedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a venit în România în luna martie, ocazie cu care a declarat: "Considerăm că o companie integrată este foarte importantă şi reprezintă cheia succesului. Pentru noi este bine că «Petrom» este o companie integrată".

Cancelarul Austriei, Wolfgang Schussel, a vizitat ţara noastră chiar la începutul acestei luni. "Guvernul austriac sprijină complet participarea OMV la privatizarea «Petrom», pentru că este vorba de un ordin de mărime de cîteva miliarde de euro şi dimensiunile sînt strategice, pot deschide nişte porţi pentru viitor", a spus atunci Schussel. Din delegaţia cancelarului au mai făcut parte directorul general al OMV şi ministrul austriac economiei.

OMV este cel mai mare grup petrolier din Europa Centrală. Cifra de afaceri pe care a realizat-o anul trecut este de 7,6 miliarde de euro, iar profitul net a fost unul record, de aproape 400 de milioane de euro. Grupul, care desfăşoară activităţi de rafinare şi distribuţie în 12 ţări, avea, în 2003, un număr de 6.137 de angajaţi. OMV deţine rafinăriile Schwechat - Austria (care au procesat, anul trecut, 8,8 milioane de tone de ţiţei), Burghausen - Germania (3,4 milioane de tone) şi controlează 45% din rafinăria "Bayernoil" Germania (2,6 milioane de tone). Rafinarea şi distribuţia aduc 80% din cifra de afaceri a OMV. Grupul derulează operaţiuni de explorare şi producţie în 16 ţări. Producţia de ţiţei realizată anul trecut este de 3,8 milioane de tone.

OMV este prezentă pe piaţă românească din 1999 şi operează peste 60 de staţii de distribuţie. Principalii acţionari ai OMV sînt statul austriac, care deţine, prin holdingul OIAG, o participaţie de 35% şi "International Petroleum Investment Company" - Emiratele Arabe Unite, cu o cotă de 19,6%.

SNP "Petrom" a obţinut, anul trecut, o cifră de afaceri de 1,9 miliarde de euro şi un profit net de 35 milioane de euro. Societatea a produs, în 2003, aproximativ 5,7 milioane de tone de ţiţei şi 5,8 miliarde metri cubi de gaze. SNP deţine peste 600 de staţii de distribuţie şi are 57.000 de salariaţi. "Petrom" operează rafinăriile "Petrobrazi" (cu o capacitate de prelucrare de 4,5 tone) şi "Arpechim" (7 milioane de tone, din care funcţionează doar un modul de 3,5 milioane). MEC deţine 93% din acţiunile SNP.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb