Compania petrolieră austriacă OMV a iniţiat un proces de vânzare a diviziei din Turcia, Petrol Ofisi, ca parte a strategiei sale de a se concentra pe activităţile de upstream, potrivit unui comunicat al companiei.
"OMV anunţă iniţierea unui proces de vânzare a până la 100% din subsidiara sa OMV Petrol Ofisi, care este lider în Turcia pe segmentul de distribuţie a carburanţilor. OMV se află în prezent în proces de selecţie a consultanţilor pentru această potenţială tranzacţie şi pentru structurarea paşilor următori din acest proces. Această potenţială tranzacţie are rolul de a optimiza portofoliul integrat al OMV, într-o piaţă cu un climat provocator", se arată în comunicat.
OMV Petrol Ofisi este lider în industria distribuitoare de carburanţi din Turcia, având o reţea de 1.785 de benzinării. Totodată, compania este cel mai mare distribuitor de carburanţi şi pentru clienţii industriali. Volumele totale de vânzări în 2015 ajung la circa 10 milioane de tone.
În plus, OMV Petrol Ofisi deţine cele mai mari capacităţi de depozitare a carburanţilor şi logistică, având depozite cu o capacitate de peste 1 milion de metri cubi. Compania este şi cel mai mare distribuitor de lubrifianţi de pe piaţa turcă.
În ianuarie 2014, presa din Turcia scria că OMV intenţionează să vândă Petrol Ofisi ca parte a strategiei companiei de a se concentra pe segmentul de upstream şi de a renunţa la unele active din segmentul downstream.
Compania azeră de stat SOCAR, unul dintre cei mai mari investitori străini din Turcia, este interesată să cumpere Petrol Ofisi, relata, la acea dată, agenţia azeră de ştiri Trend News Agency, potrivit Agerpres.
OMV a cumpărat Petrol Ofisi în 2010 cu un miliard de euro şi planifica să transforme compania turcă într-un centru strategic de dezvoltare.
• OMV afirmă că Gazprom nu este interesat de Gas Connect
Grupul energetic austriac OMV a confirmat, săptămâna trecută, că în urmă cu câteva luni a demarat procesul de vânzare a unei participaţii minoritare la subsidiara sa Gas Connect Austria, operatorul reţelei de gazoducte din Austria, prin contactarea potenţialilor cumpărători, adăugând că grupul rus Gazprom nu şi-a manifestat interesul, informează APA.
OMV a angajat Citigroup să găsească cumpărători pentru un pachet de 49% la subsidiara sa Gas Connect Austria, în dorinţa de a-şi reduce datoria şi de a elibera numerar pentru noi tranzacţii. În ultima perioadă, însă, OMV a fost criticat, în special de Partidul Social Democrat (SPO), pentru posibilitatea ca Gas Connect Austria să fie vândută Gazprom.
Potrivit OMV, există un interes puternic pentru Gas Connect, atât din partea unor investitori strategici, cât şi din partea unor investitori financiari şi fonduri de investiţii. Grupul austriac estimează că tranzacţia se va finaliza în a doua jumătate a acestui an.
Săptămâna trecută, o serie de surse din apropierea discuţiilor au declarat, pentru Reuters, că printre părţile interesate de Gas Connect se numără un consorţiu compus din grupul german de asigurări Allianz şi compania Borealis Infrastructure, compania belgiană Fluxys, grupul energetic ceh EPH, precum şi First State Investments, divizia de administrare de active a Commonwealth Bank of Australia (CBA). Gas Connect Austria operează o reţea de gazoducte cu o lungime de 900 de kilometri în Austria. Compania este responsabilă pentru furnizarea de capacităţi de transport de gaze naturale şi, în plus, deţine o participaţie de 15,5% la Trans Austria Gas Pipeline (TAG).
În România, OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.