OMV iese din acţionariatul MOL

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 martie 2009

OMV deţine pachetul majoritar de acţiuni la "Petrom" SA, iar MOL este preyentă în România cu 124 de benzinării.

OMV deţine pachetul majoritar de acţiuni la "Petrom" SA, iar MOL este preyentă în România cu 124 de benzinării.

Participaţia controlată de compania austriacă este preluată de "Surgutneftegas" Rusia

OMV AG Austria, cea mai mare companie petrolieră din Europa Centrală, şi-a vândut participaţia de 21,2 procente din acţiunile MOL Nyrt., cea mai mare societate de profil din Ungaria, către "Surgutneftegas" Rusia, pentru suma de 1,4 miliarde de euro (1,9 miliarde de dolari).

OMV a precizat că, la finalizarea acestei tranzacţii, nu va mai deţine acţiuni la compania MOL, pe care a încercat s-o preia în mod ostil, anul trecut. OMV a renunţat la ofertă în luna august, în urma obiecţiilor venite de la Comisia Europeană şi a opoziţiei conducerii MOL, respectiv a guvernului de la Budapesta. Oferta OMV pentru cota pe care nu o deţinea la compania maghiară se ridica la 2.800 miliarde de forinţi (12 miliarde de dolari).

"Vânzarea participaţiei, adminis­trată de , a fost făcută la un preţ bun şi reprezintă un pas logic", a anunţat conducerea OMV. Potrivit acesteia, preţul este de 19.212 forinţi pentru o acţiune MOL, faţă de 9.940 forinţi/titlu, cât a fost cursul la finele săptămânii trecute, la Bursa din Budapesta.

Achiziţia făcută de "Surgutneftegaz", a patra companie de ţiţei din Rusia, este una surpriză, întrucât aceasta a păstrat tăcerea cu privire la proiectele sale externe.

"Preluarea unei participaţii la MOL este un pas important în strategia de consolidare a integrării verticale, respectiv de a asigura o proximitate maximă utilizatorilor finali", au anunţat oficialii companiei din Rusia.

Achiziţia unei participaţii la MOL, ale cărei activităţi sunt concentrate în Ungaria şi Slovacia, de către o companie din Rusia, extinde influenţa acestei ţări în ţările europene grav afectate de întreruperea livrărilor de gaze ruseşti, în această iarnă, ca urmare a conflictului ruso-ucrainean.

MOL operează o rafinărie modernă în Ungaria, la fabrica din Szazhalombatta, care procesează 165.000 de barili de petrol pe zi. La rafinăria din Bratislava (Slovacia), MOL procesează 60.000 de barili pe zi.

"Surgutneftegaz", care este un important exportator de petrol şi un producător mediu de gaze, consideră că, prin achiziţia cotei de peste 21% din MOL, se va extinde în sectorul distribuţiei de combus­tibili.

MOL a anunţat, ieri, că "a aflat din presă despre tranzacţia care va fi încheiată între OMV şi Surgutneftegas". Conducerea companiei maghiare a precizat: "Nu a avut loc nicio consultare cu MOL în prealabil". În plus, compania maghiară subliniază: "Nu au existat şi nu există relaţii operaţionale sau strategice între Surgutneftegas şi MOL, iar din acest motiv, intenţiile Surgutneftegas, aşa cum sunt ele formulate în declaraţia companiei, ne sunt neclare".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb