Impactul măsurilor cuprinse în OUG 114/2018 asupra OMV Petrom (SNP) va fi, în acest an, de ordinul zecilor de milioane de euro, a declarat, ieri, Stefan Waldner, directorul financiar al companiei, în cadrul unei conferinţe de presă cu ocazia prezentării rezultatelor financiare pentru exerciţiul financiar 2018.
Printre măsurile incluse în ordonanţa de urgenţă adoptată în luna decembrie a anului trecut se numără plafonarea preţului la energie electrice şi gazelor naturale la 68 lei/MWh şi creşterea de 20 de ori a contribuţiei datorate de către companiile din energie Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), de la 0,2% la 2% din cifra de afaceri.
În cadrul conferinţei de presă Stefan Waldner a afirmat: "Câteva din măsurile incluse în OUG 114 sunt neclare până avem în funcţiune legislaţia secundară şi interpretarea ordonanţei. Din acest motiv nu pot oferi o sumă finală, dar am făcut o analiză preliminară care indică un impact de ordinul a zecilor de milioane de euro asupra profitabilităţii. (...) Contribuţia de 2% pe cifra de afaceri este inclusă în această sumă".
Totodată, în ceea ce priveşte decizia de investiţie în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom, a declarat: "În ultima perioadă, am văzut volatilitate fiscală şi legislativă semnificativă, cu măsuri impuse fără studii de impact sau consultări. Asta ne face să fim mai precauţi în ceea ce priveşte planul nostru investiţional. Pe termen scurt, vom reduce costurile de operare şi investiţiile".
CEO-ul societăţii a mai spus că OMV Petrom va reduce nivelul investiţiilor până la 3,7 miliarde de lei, în scădere cu circa 17% faţă de anul anterior, sumă din care 75% va fi destinată segmentului Upstream.
Doamna Verchere a spus: "Neptun Deep ar putea transforma România într-un jucător regional cheie pe piaţa de energie. Dar pentru o investiţie ca aceasta avem nevoie de reglementări clare, stabilitate fiscală, norme competitive, o piaţă liberalizată de gaze naturale şi dezvoltarea infrastructurii cheie. Instabilitatea recentă privind mediul de reglementare ne-a determinat să ne revizuim planurile de investiţii de creştere, în timp ce căutăm claritate în legătură cu climatul investiţional din România. Planificăm investiţii de circa 3,7 miliarde de lei pentru 2019, în principal în Upstream. Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate şi vom continua dialogul cu Statul român pentru a înţelege calea de urmat".
În raportul financiar pentru 2018 al companiei, se mai arată: "Prioritatea noastră rămâne maximizarea valorii portofoliului curent din Upstream şi estimăm că vom limita declinul producţiei medii zilnice la circa 5% faţă de 2018, excluzând optimizarea portofoliului".
Pentru anul trecut, OMV Petrom a obţinut un profit net consolidat de circa patru miliarde de lei, cu 64% peste cel din 2017.
1. fără titlu
(mesaj trimis de stef în data de 07.02.2019, 09:34)
Pe cand o nationalizare a Petrom . Sa ne uitam un pic la Germania in noul cadru - Germania 2030. Noi ce facem? Avem resurse si nu stim sa maximizam orofitul pentru aceasta tara. Chiar nu putem crea o alta companie petroliera sau nu vrem ? Inca mai sunt oameni s-o faca pana nu e prea tarziu. Oricum Adrian Nastase ar trebui inculpat pentru vinderea Petrom , sa se aplice ca si genocidul , sa nu existe prescriptie.
Pe cand se sesiseaza DNA inrem , ca pentru lucruri marunte e bun, ex vezi pentru ce e acuzat Dragnea.
Se aude?
1.1. Nastase nu este vinovat (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de The Brute în data de 07.02.2019, 10:38)
Vanzarea s-a produs absolut legal, problema a fost auditul Deloitte care nu a tinut cont de hiperinflatie si care a fost retratata in 2013 ducand la un castig de 13 miliarde RON
1.2. Alex S (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2019, 19:30)
Poate citesti articolul de azi al lui Calin Rechea despre Germania 2030, daca nu ai facut-o deja.