OMV Petrom, singurul producător autohton de petrol şi gaze naturale, a realizat un profit net de 4,07 miliarde de lei, în 2018, în urcare cu 64% faţă de profitul net obţinut în anul 2017, potrivit datelor prezentate ieri de către reprezentanţii companiei.
Veniturile din vânzări în 2018 au atins valoarea de 22,52 miliarde de lei, cu 16% mai mari faţă de anul anterior, ca urmare a creşterii preţurilor mărfurilor şi a volumului mai ridicat al vânzărilor de electricitate, în condiţiile unei producţii mai mari cu 41% (3,82 TWh) a termocentralei Brazi în 2018 faţă de anul anterior. Brazi a asigurat circa 6% din producţia totală de electricitate la nivel naţional, anul anterior.
Preţul mediu realizat la ţiţei la nivel de grup în 2018 a fost de 62,06 dolari/baril, cu 36% în creştere faţă de 2017, în timp ce preţul ţiţeiului de tip Brent în trimestrul al patrulea a înregistrat o creştere de 32% faţă de trimestrul anterior, până la 86 de dolari/ baril.
Rezultatul din exploatare excluzând elemente speciale a urcat cu 47%, până la 4,8 miliarde de lei, segmentul Upstream contribuind cu două treimi, în condiţiile în care acest segment a beneficiat de preţuri realizate mai bune, precum şi de nivelul mai scăzut al costurilor de producţie, cheltuielilor cu amortizarea şi al celor de explorare, ceea ce a contrabalansat efectul scăderii producţiei medii zilnice, care a fost la un nivel de circa 160.000 de bep/zi (barili echivalent petrol), cu circa 5% mai puţin în comparaţie cu 2017.
Christina Verchere, CEO-ul OMV Petrom, a explicat în cadrul unei conferinţe de presă: "În ceea ce priveşte producţia de ţiţei, scăderea a fost de doar 2%, în condiţiile în care am pus în producţie anul acesta o sondă cu o capacitate de 1.200 de barili/zi (n.r. prima sondă orizontală multilaterală offshore din portofoliul OMV Petrom), furnizând cele mai mari volume de ţiţei ale noastre. În ceea ce priveşte scăderea în producţia de gaze, aceasta a fost mai drastică, de 7%, din cauza intrării celui mai mare zăcământ al nostru în faza de declin natural şi a lucrărilor de mentenanţă planificate şi neplanificate".
Compania a efectuat circa o mie de reparaţii capitale la sonde şi a forat, în 2018, 110 de noi sonde dintre care 7 sonde de explorare.
Totodată, indicatorul marja de rafinare al OMV Petrom a scăzut în 2018 faţă de 2017 cu 1,47 dolari/baril, la 6,28 dolari/baril, ca urmare a creşterii costului ţiteiului. Rata de utilizare a rafinăriei a fost doar 85% în anul anterior, influenţată de revizia planificată de şase săptămâni din trimestrul doi al anului 2018, în timp ce acest indicator, în 2017, se situa la un nivel de 93%.
Investiţiile au fost în valoare de 4,28 miliarde lei în 2018, cu 44% mai mari comparativ cu 2017, acestea cuprizând, în principal, investiţiile din segmentul Upstream, care au fost în sumă de 3,15 miliarde lei în 2018, comparativ cu 2,43 miliarde în 2017, ceea ce înseamnă o creştere de 29%. Investiţiile din segmentul Downstream au fost în valoare de 1,14 miliarde lei, mai mult decât dublu faţă de anul anterior, din care 1,11 miliarde în Downstream Oil.
Costurile de producţie la nivelul grupului OMV au fost de 11,18 dolari/bep, cu 3% mai mari faţă de nivelul din 2017, în principal din cauza cursului de schimb nefavorabil şi a producţiei disponibile pentru vânzare mai scăzute, parţial contrabalansate de cheltuielile mai mici cu personalul şi serviciile.
Profitul per acţiune a ajuns la 0,072 lei în condiţiile creşterii de 64% a profitului net, în timp ce dividendul brut propus să fie redistribuit acţionarilor anul acesta este de 0,027 lei/titlu, valoare care, raportată la cotaţia de închidere a titlurilor SNP de marţi, respectiv 0,3375 lei, oferă investitorilor un randament de 8%. Anul trecut, OMV Petrom a distribuit către acţionari un dividend brut de 0,02 lei/acţiune.
Astfel, suma totală care urmează să fie redustribuită acţionarilor în 2018 sub formă de dividende este de circa 1,5 miliarde de lei, respectiv mai mult de o treime din profitul net.
Propunerea emitentului este în ton cu noua politică de dividende adoptată în 2018, prin care OMV Petrom se angajează să crească în fiecare an valoarea dividendului sau cel puţin să o menţină la nivelul anului anterior, în concordanţă cu performanţa financiară şi necesarul de investiţii a companiei, având în vedere soliditatea financiară pe termen lung a societăţii.
Grupul austriac OMV deţine 51% din emitent, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din OMV Petrom.
Valoarea de piaţă a grupului petrolier la Bursa de Valori Bucureşti este de circa 19,12 miliarde de lei.
În ceea ce priveşte perspectivele pentru acest an, OMV Petrom preconizează că preţul mediu al ţiţeiului de tip Brent va fi de 65 dolari/baril, în timp ce marjele de rafinare sunt estimate a se situa la un nivel similar cu cel din 2018, iar rata de utilizare a rafinăriei va creşte până la 94%.
Potrivit societăţii, volumul vânzărilor de gaze naturale va rămâne constant, în timp ce producţia netă de energie electrică va creşte faţă de 2018.
Compania mai are planificată o oprire a centralei Brazi în trimestrul al doilea din acest an.
În ceea ce priveşte producţia, OMV Petrom estimează o scădere de încă 5% faţă de anul 2018, fără a include iniţiativele de optimizare a portofoliului, în principal din cauza declinului natural.