OMV Petrom - profit în scădere cu 61%, anul trecut

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 1 februarie 2024

OMV Petrom - profit în scădere cu 61%, anul trecut

Compania estimează investiţii de 6,5 miliarde lei în acest an, dedicate în principal proiectului Neptun Deep şi celor cu emisii de carbon reduse

Impactul noii taxe pe cifra de afaceri este estimat la sub 250 de milioane de lei, în 2024

OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol din Europa de Sud-Est, a raportat, pentru anul trecut, un profit net preliminar de patru miliarde de lei, cu 61% sub cel din 2022, în vreme ce veniturile din vânzări au scăzut cu 37%, la 38,8 miliarde lei, conform raportului companiei publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Scăderea veniturilor din vânzări a apărut pe fondul preţurilor mai mici ale ţiţeiului şi gazelor, precum şi a volumelor mai mici aferente vânzărilor de energie electrică, ce au fost compensate doar parţial de volumele mai mari aferente vânzărilor de gaze naturale, după cum reiese din raportul companiei.

"Vânzările din segmentul Rafinare şi Marketing au reprezentat 69% din totalul vânzărilor consolidate, vânzările din segmentul Gaze şi Energie au reprezentat 30%, în timp ce vânzările din segmentul Explorare şi Producţie au reprezentat numai 0,1% (în mare parte vânzări în interiorul Grupului", se menţionează în raport.

Atât producţia de ţiţei cât şi cea de gaze naturale a scăzut cu 5%, producţia totală de hidrocarburi fiind de 113,3 mii barili echivalent petrol pe zi (bep/zi), faţă de 119,1 mii bep/zi, în 2022. Volumul total al vânzărilor de hidrocarburi s-a redus cu 5%, la 108,4 mii bep/zi.

Preţul mediu realizat la ţiţei a fost de 71,8 de dolari pe baril, faţă de 87,2 dolari pe baril în 2022.

Pe de altă parte, costul de producţie a crescut cu 21%, la 16 dolari pe baril, în contextul unui efect pozitiv generat de un element de natură nerecurentă în legătură cu un control fiscal în trimestrul al doilea 2022, precum şi din cauza scăderii producţiei disponibile pentru vânzare, a creşterii generale a costurilor, precum şi a cursului de schimb nefavorabil în 2023. Costul de producţie exprimat în lei s-a majorat cu 19%, la 73 lei pe baril, conform raportului OMV Petrom.

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 8,48 miliarde de lei, cu 30% sub cel de anul trecut, din cauza contribuţiei mai mici a tuturor segmentelor de business, în principal ca urmare a marjelor de rafinare mai slabe şi a ratei de utilizare mai scăzute din cauza reviziei generale a rafinăriei în segmentul Rafinare şi Marketing, a scăderii preţurilor în segmentul Explorare şi Producţie, precum şi a marjelor mai mici la gaze naturale atât din tranzacţiile cu terţii cât şi din tranzacţiile cu gaze naturale din producţia proprie în segmentul Gaze şi Energie, se menţionează în raport.

Contribuţia de solidaritate pe ţiţeiul rafinat a fost de 2,73 miliarde de lei, din care contribuţia pe anul 2022 s-a ridicat la 1,48 miliarde lei şi cea pentru 2023 la 1,24 miliarde de lei.

Pentru acest an, OMV Petrom estimează că preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi în jur de 80 dolari pe baril, faţă de 82,6 dolari pe baril în 2023.

Compania anticipează un impact de sub 250 de milioane de lei în 2024 provenit din noua taxă pe cifra de afaceri (0,5% pentru OMV Petrom şi OMV Petrom Marketing).

"Valoarea investiţiilor organice se estimează că va fi în jur de 6,5 miliarde de lei (2023: 4,7 miliarde lei), cu investiţii mai mari faţă de 2023 dedicate în principal proiectului Neptun Deep şi celor cu emisii de carbon reduse şi zero, cu precădere SAF/HVO, energie din surse regenerabile şi reţeaua de staţii de încărcare a vehiculelor electrice (EV). Investiţiile suplimentare pentru proiectele cu emisii de carbon reduse şi zero aferente tranzacţiilor de achiziţii anunţate ar putea duce investiţiile totale la aproximativ opt miliarde lei. Investiţiile necesită un mediu de reglementare şi fiscal previzibil şi stabil", se menţionează în raport.

În luna decembrie a anului trecut, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, anunţa că peste 80% din valoarea contractelor de execuţie aferente proiectului Neptun Deep fusese atribuită contractorilor şi furnizorilor. OMV Petrom şi Romgaz vor livra primele cantităţi de gaze naturale din Neptun Deep în anul 2027.

Austriecii de la OMV deţin 51% din OMV Petrom, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din producătorul de petrol şi gaze.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. SNP cea mai buna actiune de la BVB

    1. Mai buna ca TLV?

      Ambele sunt actiuni excelente si de avut in portofoliu

      Ca TLV e romaneasca iar OMV Petrom are management austriac, Petrom e mai buna.

      Condusa de un turc Cristi.

      Mi-a placut reclama care au avut-o cu magazinele de cartier, a fost tare Omer. 

      Ce vorbești? Mai buna ca tesla.

      O sa găsească noi zacaminte de petrol pe luna, ca astea după cum se vede sunt secătuite! 

      Tesla e buna?

      Depinde unde vrei sa-ti dai cu ea.

    la anul mai baga inca o scadere mare de profit - cam la jumate fata de 2023

    1. Cred ca ti-a scapat paragraful asta ,,Contribuţia de solidaritate pe ţiţeiul rafinat a fost de 2,73 miliarde de lei, din care contribuţia pe anul 2022 s-a ridicat la 1,48 miliarde lei şi cea pentru 2023 la 1,24 miliarde de lei.''

      Din 2024 nu mai platesc contributie de solidaritate. Fara contributie aveau profit mult mai mare 

      Aceasta "contributie" a fost un furt al statului girat de Avocatul Poporului care a decis sa nu atace ordonanta neconstitutionala a guvernului (fiind retroactiva).

      ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb