OMV Petrom anunţă că încheie un parteneriat strategic cu NewMed Energy Balkan, subsidiară a NewMed Energy, pentru a avansa explorarea în perimetrul offshore Han Asparuh din Bulgaria, transmite news.ro.
"OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, anunţă un parteneriat strategic cu NewMed Energy Balkan, subsidiară a NewMed Energy, pentru a progresa cu eforturile de explorare în perimetrul offshore Han Asparuh din Bulgaria. NewMed Energy este principala asociere în participaţiune a Israelului în explorarea, dezvoltarea, producţia şi vânzarea de gaze naturale şi condensat. Părţile au semnat un acord prin care OMV Petrom va transfera către NewMed Energy Balkan o participaţie de 50% în proiect, păstrându-şi în acelaşi timp rolul de operator. În schimb, NewMed Energy va suporta o parte semnificativă a costurilor aferente operaţiunilor de explorare şi evaluare", anunţă compania.
Finalizarea tranzacţiei este estimată în prima jumătate a anului 2025, după îndeplinirea anumitor condiţii comerciale şi după aprobarea de către autorităţile relevante din Bulgaria.
Explorarea în perimetrul offshore Han Asparuh din Bulgaria este extrem de importantă pentru asigurarea securităţii energetice în Bulgaria şi în regiune, scrie news.ro.
Această colaborare permite ambelor părţi să împartă riscurile şi costurile asociate proiectului, facilitând astfel avansarea eforturilor de explorare.
"Cu experienţă ca operator în apele de mică şi de mare adâncime din Marea Neagră, OMV Petrom aduce o expertiză vastă în regiune. Având în vedere proximitatea fata de România şi asemănările geologice, Bulgaria este o extensie naturală a activităţilor noastre offshore. Progresul activităţilor de explorare în Bulgaria are potenţialul de a susţine securitatea aprovizionării cu energie atât în Bulgaria, cât şi în regiune", spune Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Explorare şi Producţie, potrivit news.ro.
Han Asparuh este un perimetru de explorare situat în vestul Mării Negre din Bulgaria, la sud de perimetrul Neptun Deep din România şi are o suprafaţă de 13.712 km², cu adâncimi ale apei puţin sub 2.000 m. Activităţile de explorare au început în 2012 şi au inclus studii geologice şi geofizice şi forarea a trei sonde de explorare. O campanie seismică 3D extinsă a fost finalizată în mai 2020 pentru a identifica potenţiale ţinte de foraj.
În sectorul românesc, OMV este operator în mai multe perimetre, producând petrol şi gaze naturale în zona de ape de mică adâncime. În apele adânci, OMV Petrom, în parteneriat cu Romgaz, dezvoltă perimetrul Neptun Deep, cu volume estimate la 100 de miliarde de metri cubi de gaze. Prima producţie de gaze de la Neptun Deep este aşteptată în 2027, notează news.ro.
OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri - OMV şi Petrom.
OMV Petrom este o companie în care, la sfârşitul anului 2023, acţionarii români deţin peste 43% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 22,5% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deţinute de alţi investitori străini. Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti, relatează news.ro.
OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 42 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 - 2023. În aceeaşi perioadă, compania a investit aproximativ 18 miliarde de euro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.11.2024, 10:27)
e un perimetru modest. Dar, intra si Israelul in Marea Neagra
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.11.2024, 10:27)
Pe aceasta cale vreau sa multumesc tuturor celor care au vandut SNP in aceasta dimineata
Va multumesc!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.11.2024, 10:56)
Si TLV si BRD si TTS.