OMV Petrom şi Romgaz cooperează pentru a debloca resursele de gaze naturale din Marea Neagră. Acestea sunt esenţiale pentru securitatea energetică a Romaniei, pentru succesul tranziţiei energetice şi pentru a genera creştere economică, conform unui comunicat de presă.
În situaţia acceptării ofertei Romgaz de către ExxonMobil, OMV Petrom va acţiona ca operator al perimetrului Neptun Deep.
Christina Verchere, CEO OMV Petrom: "Marea Neagra este o oportunitate unică pentru România şi suntem angajaţi să contribuim la materializarea ei. OMV Petrom are o experienţă de peste 40 de ani ca operator în Marea Neagra şi beneficiază, de asemenea, de capabilităţile internaţionale în operaţiuni de mare adâncime ale grupului OMV".
Aristotel Jude, director general Romgaz: "Suntem pregătiţi să fim parteneri egali la realizarea acestui proiect strategic. În cazul ïn care oferta noastra va fi acceptată, OMV Petrom va deveni operatorul proiectului."
OMV Petrom are o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 53 milioane bep în 2020. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW.
SNGN Romgaz SA este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%. În 2013 Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2021, 11:06)
De unde va avea Romgaz bani pentru exploatarea zacamantului cand nu-i are nici macar pentru achizitia participatiei de la Exxon si trebuie sa se indatoreze pentru asta?
1.1. vinde (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de cristian în data de 23.04.2021, 11:35)
Mai vinde 25 % din actiuni.