OMV Petrom vrea să delisteze certificatele de depozit tranzacţionate la Londra

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 16 martie 2023

OMV Petrom vrea să delisteze certificatele de depozit tranzacţionate la Londra

OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol din Europa de Sud-Est, a convocat acţionarii în data de 26 aprilie, pentru aprobarea delistării certificatelor globale de depozit (GDR-uri) tranzacţionate la bursa din Londra, conform unui raport al companiei publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Titlurile sunt emise de Citibank, fiecare certificat reprezentând 150 acţiuni OMV Petrom. GDR-urile producătorului de petrol şi gaze sunt listate în piaţa londoneză din octombrie 2016.

Certificatele globale de depozit (Global Depositary Receipt - GDR) sunt titluri emise de către o bancă depozitară, prin care se pot achiziţiona acţiuni ale unor companii străine fără ca acestea să fie listate în piaţa respectivă, ci doar în cea de origine a societăţii. GDR-urile oferă investitorilor aceleaşi drepturi pe care le au şi proprietarii acţiunilor propriu-zise, preţurile fiind bazate pe cele ale acţiunilor suport, dar sunt tranzacţionate şi decontate independent de acestea.

Tot în data de 26 aprilie, acţionarilor OMV Petrom li se va supune la vot aprobarea situaţiilor financiare ale anului trecut, a Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pentru acest an şi modalitatea de distribuire a profitului obţinut în 2022. Compania a propus un dividend de 0,0375 lei/acţiune, echivalentul unui randament brut de 7,7%.

Grupul OMV deţine 51% din OMV Petrom, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,6% din producătorul de petrol şi gaze, a cărui evaluare bursieră se ridică la 30,2 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Cam mic dividendul. Dar dacă vorbim de austrieci, totul este posibil.

    Up date: Euroins este oficial în insolventa. 

    1. N-ai inteles nimic! Dividendul e excelent în linia superioară a ceea ce au promis! În 2022 ai avut și unul special iar anul ăsta încă unul că se poate! Sunt previzibili! O societate grozavă! Se vede că e austriacă!

      I love OMV.

      Se vede ca nu-s romani! 

      In februarie au anunțat pe bursă ca vor mai da in vara un dividend special dar nu se știe inca valoarea lui.

      din profitul urias de 10 mld ron, actionarilor le scapa printre degete 2 mld ron. adica o cincime. restul este sifonat prin preturile de transfer. nu va faceti ca nu stiti ce-s alea preturi de transfer...

      Sunt corecți cu acționarii

      vezi astazi cursul actiunii. nu-ti mai lauda spoliatorii...

      Uite ca Moscova inca mai are bani de trolling.. Cam putini, dupa calitatea comentariului, dar sunt vremuri grele. Dar poate ai castiga mai mult din dividende decat din trolling. Poate pui si tu mana pe un raport omv sa te mai documentezi inainte sa vorbesti. Daca ai cu ce, poate faci si o analiza comparativa cu Rompetrol, Mol si Lukoil.. Si pe urma o sa intelegi cine exporta profitul.. si te mai plateste si putin!

      Acuzatii gratuite. Comentez pentru prima oara pe siteul asta. Nu poate omul sa aiba o papere contrara ca este acuzat a fi troll rusesc. Ce gandire este asta? Fiecare are dreptul sa argumenteze felul in care vede lucrurile. Fara lovituri sub centura. Be nice!. Si un pic de gandire critical nu ti-ar stick.

    Vorbim sa ne aflam in treaba la punctul 1.

    Felicitari domnului cu replica 1.1. El chiar stie ce spune, pentru ca s-a informat. 

    Dacă ar fi dat un dividend mai mare ar fi provocat fluctuație la Ex- Data. Sa vedem dacă se tine de cuvânt cu dividendul special! Oricum SNP este una din putinele companii care poate oferi dividende consistente. Fără dividende serioase BVB devine rahitica.

    1. dividende consistente si mai ales Predictibile

    va place SNP ul ca va da dividende...nu va mai place TLV ul care ne da si ea.....multa....mvaloare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb