După adoptarea în Parlament, legea care prevede înregistrarea cartelelor preplătite începând cu anul 2016 continuă să producă reacţii. Şapte organizaţii neguvernamentale au cerut, ieri, Avocatului Poporului, precum şi preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor să uzeze de dreptul lor de a sesiza Curtea Constituţională a României (CCR) cu privire la neconstituţionalitatea legii privind înregistrarea utilizatorilor de cartele pre-pay şi reţele Wi-Fi, se arată într-un comunicat de presă. "După ce legea a fost adoptată în procedură de urgenţă de ambele camere ale Parlamentului, CCR rămâne garantul respectării drepturilor omului la viaţă privată. Sesizarea Curţii nu poate fi însă făcută înainte de promulgare (conform legii de funcţionare a acesteia - 47/1992), decât de următorii: Avocatul Poporului, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Preşedintele României sau un număr de 50 de deputaţi şi 25 de senatori. Dacă legea nu va ajunge în analiza CCR înainte de promulgare, ultima şansă pentru ca legea să nu intre în vigoare ar fi ca Preşedintele României să o trimită înapoi Parlamentului pentru reexaminare. Este puţin probabil, însă, ca acesta să o facă, întrucât legea în sine este o iniţiativă discutată deja în CSAT", notează documentul remis redacţiei.
Potrivit celor şapte ONG-uri semnatare, legea adoptată este neclară şi are influenţe asupra mai multor domenii decât cartelele telefonice preplătite. Totodată, comunicatul specifică şi că "Guvernul a adoptat această iniţiativă la numai o zi după ce, prin decizia din 8 aprilie 2014 a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), fusese invalidată Directiva 2006/24/CE a Parlamentului European, privind păstrarea datelor utilizatorilor de telefonie şi internet pe motiv că aceasta reprezintă o imixtiune deosebit de gravă şi disproporţionată în drepturile fundamentale la respectarea vieţii private şi la protecţia datelor cu caracter personal".
"Trebuie precizat că legea este a patra tentativă de a impune o astfel de reglementare în România în ultimii trei ani, toate fiind respinse până acum în diverse stadii în Parlament", conchide comnicatul semnat, printre alţii, de Maria-Nicoleta Andreescu, de la Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, Bogdan Manolea de la Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet, şi Mircea Toma (ActiveWatch).
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 195 de voturi "pentru", 20 de voturi "împotrivă"şi 75 de abţineri, iniţiativa legislativă care obligă deţinătorii de cartele telefonice preplătite (pre-pay) să-şi prezinte datele personale de identificare. Astfel, utilizarea cartelelor telefonice preplătite (pre-pay) va fi posibilă, începând cu 1 ianuarie 2016, doar dacă deţinătorul va comunica operatorului de telefonie datele personale de identificare, în caz contrar, numărul de telefon urmând să fie anulat. Dacă va fi promulgată, legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015. În cadrul dezbaterilor generale, deputatul UDMR Marton Arpad a solicitat retrimiterea proiectului la comisii, solicitarea sa fiind respinsă de plenul Camerei Deputaţilor, care a decis intrarea pe dezbateri şi trecerea la vot final.
Iniţiativa legislativă reglementează şi modalitatea în care se va face conectarea la internet prin intermediul unei reţele wi-fi, accesul urmând să fie permis în baza comunicării numărului de telefon mobil pe care operatorul va trimite un SMS cu un cod de acces.