Preşedintele Klaus Iohannis încearcă să evite cât mai mult dezbaterile privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist, sperând că în acest fel îşi va consolida poziţia la Cotroceni, ne-a declarat activistul Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul".
Domnia sa apreciază că strategia domnului Iohannis este să rezolve problemele într-o manieră cât mai diplomatică şi spune că preşedintele ezită să adopte o poziţie pe tema gazelor de şist.
La rândul său, George Epurescu, preşedintele Asociaţiei "România fără ei", ne-a spus că şeful de la Cotroceni nu va lua nicio poziţie fermă în problema gazelor de şist, pentru că nu are informaţii suficiente despre acest subiect.
"Lucrăm la un document de 100 de pagini, pe care o să i-l trimitem preşedintelui Klaus Iohannis, ca să-l informăm despre problema gazelor de şist", ne-a spus domnul Epurescu, subliniind: "Nu ne aşteptăm să aibă o poziţie fermă despre acest subiect. Klaus Iohannis ia atitudine doar pe subiecte care ne pot arunca în conflicte sau războaie. Domnia sa nu mai respectă nici promisiunile interne pe care şi le-a asumat în campania electorală".
George Epurescu susţine că ONG-ul domniei sale va mai face presiuni pentru obţinerea unor reacţii din partea autorităţilor, însă nu crede că va avea câştig de cauză cu actuala clasă politică. De asemenea, activistul ne-a precizat: "Klaus Iohannis s-a bucurat că a scăzut preţul petrolului şi că nu o să mai fie nevoit să adopte o poziţie privind exploatarea gazelor de şist".
Nicuşor Dan ne-a declarat că singura realizare importantă de până acum a lui Klaus Iohannis a fost demiterea domnului Maior de la SRI.
Domnia sa a adăugat: "Testul cu adevărat important pentru Klaus Iohannis este Codul electoral, unde partidele vor să împiedice apariţia unor personaje noi pe scena politică, în timp ce societatea civilă doreşte relaxarea legilor, pentru ca oamenii noi să intre în viaţa politică".
În cazul în care Klaus Iohannis nu va reuşi să convingă partidele politice să voteze conform voinţei opiniei generale, Nicuşor Dan consideră că preşedintele va fi obligat să organizeze dezbateri publice de amploare, la care să invite reprezentanţii societăţii civile alături de ONG-uri, ca să sporească presiunea publică asupra politicienilor.
Klaus Iohannis va rămâne precaut cu privire la gazele de şist şi va încerca să evite orice fel de discuţii în contradictoriu pe acest subiect, susţine George Epurescu: "Nu mă aştept ca Iohannis să se opună explorării şi exploatării gazelor de şist. Preşedintele trebuie să nu uite că lumea l-a votat dintr-o ură imensă faţă de Ponta şi să ţină cont de poziţia ei faţă de aceste resurse energetice".
La rândul său, Nicuşor Dan spune că preşedintele Iohannis ar trebui să adopte poziţia Germaniei faţă de gazele de şist, care nu vrea să exploateze aceste resurse până în 2021 şi până nu va fi schimbat cadrul legal pentru obţinerea unor proceduri suficient de precise, astfel încât să nu existe prejudicii de mediu.
Alexandru Riza, manager de campanii al Greenpeace România, ne-a declarat recent că programul lui Klaus Iohannis pentru gazele de şist este greu de prevăzut, însă ar fi de aşteptat ca noul preşedinte să sprijine valorificarea acestor resurse.
"Nu cred că Iohannis se va pronunţa tranşant pe marginea acestui subiect, ţinând cont de toate controversele din jurul gazelor de şist", a conchis domnul Alexandru Riza.