ONG-urile au pierdut lupta cu Chevron

LUCIA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 ianuarie 2014

Gheorghe Piperea: "Poziţia statului a fost favorabilă corporaţiei Chevron şi explorării gazelor de şist".

Gheorghe Piperea: "Poziţia statului a fost favorabilă corporaţiei Chevron şi explorării gazelor de şist".

Gheorghe Piperea: "Nu cred că cineva întreg la minte îşi imaginează că prin decizia Tribunalului s-a făcut dreptate"

Nicuşor Dan: "Mai multe ONG-uri analizează opţiunea unui nou proces. Cel mai probabil ne vom alătura acestora"

Lupta ONG-urilor împotriva Guvernului care, prin Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, a dat mai multe licenţe pentru explorarea gazelor de şist către compania americană Chevron s-a încheiat, în instanţă, Tribunalul Bucureşti respingând cererile de suspendare a acordurilor de concesiune formulate de către asociaţiile de mediu.

Cele patru organizaţii de mediu care au solicitat anularea acordului sunt "Salvaţi Bucureştiul", "Euro-Agora", "România Dreaptă", "Greenpeace România" şi "Pro Vulcan".

Avocatul Gheorghe Piperea (cel care a reprezentat ONG-urile în cadrul procesului) ne-a declarat, ieri, că perspectivele unui recurs nu sunt favorabile, acţiunea putând dura circa un an de zile, din momentul pronunţării sentinţei de către instanţă. Nici varianta deschiderii unui alt proces nu este bătută în cuie, ne-a spus domnul Piperea, care consideră că raporturile de forţă au fost inegale, poziţia statului fiind favorabilă corporaţiei Chevron şi explorării gazelor de şist.

Domnia sa a mai adăugat: "Faptul că exista un proces pe rolul unei instanţe de judecată nu i-a împiedicat pe americanii de la Chevron să-şi continue activitatea la Bârlad, demarând operaţiunile care vizează amplasarea primei sonde care să foreze după gaze de şist. De altfel, procesul în sine a fost o glumă, asociaţiile prezentând raporturile oficiale ale Parlamentului European pe tema gazelor de şist, evidenţiind efectele pe care acest tip de explorare şi exploatare le poate avea asupra mediului, în timp ce reprezentanţii Chevron au venit cu studii care au fost realizate la cererea companiei, aspect care reflectă un interes de conflicte. Nu cred că cineva întreg la minte îşi imaginează că prin această decizie s-a făcut dreptate".

O altă variantă pe care avocatul Gheorghe Piperea a semnalat-o ca posibilitate de continuare a luptei împotriva explorării gazelor de şist din ţara noastră se referă la deschiderea unei cauze la CEDO.

Deşi recunoaşte că procedurile în această situaţie ar putea fi mai anevoioase şi complicate, există, totuşi, un tip de acţiune care ar putea duce la suspendarea acordurilor de concesiune care au fost date de către Guvern companiei Chevron, ne-a mai explicat domnul Piperea.

Şi Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, ia în considerare continuarea luptei împotriva gazelor de şist şi companiei Chevron în instanţă: "Mai multe ONG-uri analizează opţiunea unui nou proces. Cel mai probabil ne vom alătura acestora".

Cu toate că acest proces a fost pierdut, Nicuşor Dan consideră că există posibiltatea blocării sau amânării explorării gazelor de şist. Potrivit domniei sale, trei localităţi din Vaslui, prin hotărâri ale consiliilor locale, au interzis explorarea gazelor de şist pe raza comunelor lor. În toate din cele trei situaţii, prefectul a atacat în instanţă decizia, judecătorii dând câştig de cauză primăriilor, motivând că nu există o legislaţie propriu-zisă care să prevadă explorarea acestui tip de zăcăminte.

Pe rolul instanţelor de judecată mai există o serie de procese împotriva explorării gazelor de şist de către Chevron. Pe 15 ianuarie, Tribunalul din Bucureşti se va pronunţa în procesul dintre Guvernul ţării, Chevron şi comuna constănţeană Limanu, care a solicitat anularea acordului de concesiune din perimetrul EX-18 Vama Veche.

Până în prezent, în ţara noastră au fost concesionate, pe baza Legii Petrolului nr. 238/2004, zece perimetre în vederea explorării hidrocarburilor, potrivit ANRM.

Totodată, în ţara noastră există 17 comune care au emis hotărâri de Consiliu Local, prin care se interzice explorarea şi exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice în perimetrul administrat: Ghiroda şi Moşniţa, judeţul Timiş, şi Coroieşti, Iana, Ghergheşti, Pungeşti, Găgeşti, Banca, Suletea, Puieşti, Alexandru Vlahuţă, Tutova, Băceşti şi Pochidia din judeţul Vaslui.

Patru state americane au reclamat cazuri de contaminare a apei, din cauza gazelor de şist

În cel puţin patru state americane au fost primite, recent, sute de plângeri privind contaminarea surselor de apă cu petrol sau gaz, iar poluarea a fost confirmată în cazul unora, potrivit presei internaţionale.

Associated Press a cerut date privind plângerile legate de exploatările gazelor de şist în Pennsylvania, Ohio, Virginia de Vest şi Texas, şi a găsit diferenţe mari în felul în care autorităţile dezvăluie aceste probleme. Potrivit publicaţiei, cel mai transparent s-a dovedit statul Texas.

Conform Associated Press, numai în statul Pennsylvania s-au înregistrat, în 2013, 398 de reclamaţii privind poluarea cu petrol sau gaz a surselor locale private de apă potabilă, iar în 2012 au existat 499 de plângeri. Printre motivele plângerilor se numără reducerea debitului de apă, poluarea cu gaz sau alte substanţe. Mai mult de 100 de astfel de cazuri au fost confirmate în ultimii cinci ani, relatează respectiva publicaţie.

Extragerea combustibililor din depozitele de şist presupune pomparea a sute de mii sau chiar milioane de litri de apă, sare şi substanţe chimice în pământ pentru a sparge roca în vederea eliberării gazului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb