Consilierul UE Onno Simmons a atras atenţia că "unele surse ar fi spus că există o < înţelegere > între < anumite grupuri arabe > şi Guvernul României: < Lăsaţi-ne să spălăm bani (în România) şi nu vom ataca ţine româneşti >", potrivit unei telegrame Wikileaks.
Informaţia apare într-o telegramă Wikileaks transmisă de misiunea diplomatică de la Bucureşti. Telegrama este nedatată, dar din context rezultă că relatează evenimente din 2006. Subiectul telegramei: "Grupul de Acţiune G8 Antiterorism discută despre dialogul cu Islam, despre crimă organizată şi siguranţă frontierelor".
În telegramă se vorbeşte despre o întâlnire "G8 Counter-Terrorism Action Group (CTAG) găzduită de Ambasada Rusiei", în care Consilierul Uniunii Europene, Onno Simmons, a arătat că "Mafia joacă un rol dăunător şi secret în România". "Remarcând absenţa relatărilor de către presă sau de către poliţie a omorurilor între bande, el a sugerat că crima organizată din România < ar putea fi aşa de bine organizată încât nici nu e nevoie să se împuşte între ei >. El a precizat că UE nu are informaţii specifice în acest moment, manifestându-şi opinia că grupurile de crimă organizată din România < stau sub radar > şi lucrează ilegal şi în secret cu oficiali ai guvernului", se arată în telegramă.
Telegrama continuă precizând că Simmons "a atras atenţia că unele surse ar fi spus că există o < înţelegere > între < anumite grupuri arabe > şi guvernul României: < Lăsaţi-ne să spălam bani (în România) şi nu vom ataca ţinte romaneşti >. Mai târziu în discuţie, acesta a precizat că < operaţiunile PKK sunt finanţate de către operaţiuni ilegale în România > (Comentariu (n.r. al ambasadei SUA): În timpul discuţiei, Simmons a recunoscut că nu are probe materiale pentru ceea ce a susţinut, sugerând că < poate colegii noştri din SUA au mai multe informaţii >. Simmons e cunoscut în rândurile diplomatice din Bucureşti ca fiind una dintre cele mai sceptice voci în ceea ce priveşte progresul României către integrare europeană".
Conform sursei citate, la finalul telegramei, în comentariul adjunctului misiunii diplomatice la Bucureşti, Mark Taplin a precizat că "Ambasada va continua eforturile sale de a se implica într-un dialog substanţial cu comunitatea moderată islamică din România" şi că "ofiţerii Ambasadei se întâlnesc regulat cu lideri musulmani; Muftiatul din România a fost de acord să participe într-un program de Vizite Internaţionale".
Într-o altă telegramă, marcată Secret, trimisă la Washington, se vorbeşte despre implicarea SUA în comunitatea islamică moderată din România şi despre nemulţumirea Ambasadei Turciei referitor la această problemă.
"Ambasadorul Turciei în România îi cere Muftiatului din România, Yusuf Muurat, să reziste eforturilor Ambasadei americane de a se implica în comunitatea musulmană din România. (...) Muftiatul a spus oficialilor ambasadei în 21 martie că, din cauza opoziţiei ambasadorului Turciei Ahmet Rifat Okcun, Ambasada SUA nu ar trebui să mai urmărească ideea de a asista la renovarea unui mausoleu islamic deteriorat în apropiere de Constanţa. Muftiatul a propus anterior ca mausoleul să fie reparat printr-un grant al Fondului Ambasadei pentru Prezervare Culturală", se arată în telegramă.
Potrivit sursei citate, în finalul telegramei, într-un comentariu propriu al ambasadei, marcat ca atare în document, se spune: "Nu avem nicio intenţie să diminuăm eforturile noastre de a extinde contactul cu comunitatea crescândă de musulmani din România. (...) În acelaşi timp, influenţa Turcă asupra comunităţii locale de musulmani - care este concentrată în mare în Constanţa şi în zona Mării Negre - este reală. În timp ce facem eforturi să îmbunătăţim bazele militare din România din aceeaşi zonă pentru a fi folosite de militari americani, plănuim să atingem unele dintre comunităţile despre care Okcun (n.r. Ambasadorul Turciei) consideră cu sunt < ale lui > pentru a ne asigura că avem un dialog pozitiv şi direct".