Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a lansat, ieri, proiectul "Mileniu" destinat îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare pînă în 2015. O echipă formată din 265 de experţi în dezvoltare, din întreaga lume, a elaborat cea mai vastă strategie de combatere a sărăciei, foametei şi bolilor. Documentul conţine un punctaj pentru fiecare pachet de măsuri care, pînă în 2015, ar putea reduce la jumătăte sărăcia extremă şi ar îmbunătăţi radical vieţile a cel puţin un miliard de persoane din cele mai sărace ţări în curs de dezvoltare.
Secretarul general al ONU, Kofi Annan, consideră că lupta împotriva sărăciei extreme trebuie să fie, în 2005, prioritatea numărul unu atît pentru comunitatea internaţională, cît şi pentru sistemul ONU.
"Pînă acum nu aveam un plan concret pentru îndeplinirea obiectivelor", afirmă prof. Jeffrey D. Sachs, economistul care a coordonat timp de trei ani proiectul "Mileniu". Domnia sa adăugă: "Experţii care au lucrat în cadrul acestei iniţiative au arătat că, indubitabil, obiectivele pot fi îndeplinite, cu condiţia să aplicăm planul începînd din acest moment."
Documentul marchează începutul unei serii de iniţiative globale care se vor derula pe toata durata acestui an. Obiectivele de dezvoltare ale Mileniului vor fi readuse în atenţia ţărilor membre ONU printr-un raport al secretarului general (în martie), întocmit în special pe baza recomandărilor din Proiect. În plus, pentru accelerarea îndeplinirii obiectivelor, liderii lumii se vor întruni în iulie, la conferinţa G8, iar în septembrie, în cadrul sesiunii Adunării Generale. Autorii Proiectului susţin că obiectivele de dezvoltare pot fi îndeplinite investind doar 0,5% din veniturile ţărilor industrializate - cifră care se situează în limitele ajutorului financiar pe care ţările bogate au promis să îl acorde. Totodată, potrivit acestora, sînt esenţiale reformarea politicilor la nivel local şi angajamentul naţional pentru a ajuta ţările cele mai sărace. Elementele cheie pentru o creştere susţinută în toate ţările în curs de dezvoltare sînt comerţul extins şi capitalul privat, însă cele mai sărăce naţiuni au nevoie de ajutor pentru a profita de oportunităţile de investiţii sau comerciale.