Consiliul de Securitate al ONU a "condamnat în cei mai puternici termeni" marţi atacurile soldate cu peste o sută de morţi, comise în noapte de vineri spre sâmbătă în nordul Burkina Faso, informează AFP, citat de Agerpres.
Într-o declaraţie, membrii Consiliului de Securitate "au reafirmat faptul că terorismul în toate formele şi manifestările sale constituie una dintre cele mai grave ameninţări la adresa păcii şi a securităţii internaţionale", după acest masacru, considerat unul din cele mai mortale din Burkina Faso de la începutul violenţei jihadiste în 2015.
Bărbaţi înarmaţi, suspectaţi a fi jihadişti, au atacat satul Solhan din provincia Yagha (regiunea Sahel), ucigând 132 de persoane, conform guvernului, în timp ce surse locale menţionează 160 de morţi.
Guvernul a promis că masacrul "nu va rămâne nepedepsit".
Consiliul de Securitate "a subliniat că eforturile MINUSMA (Misiunea ONU în Mali), Operaţiunea Barkhane şi forţa G5 Sahel contribuie la crearea unui mediu mai sigur în regiunea Sahel".
Creată acum mai bine de trei ani, forţa antijihadistă G5 Sahel, formată din 5.000 de soldaţi provenind din Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger şi Ciad, încă se luptă să fie convingătoare în privinţa eficacităţii sale. Continuă să fie sub-echipată, în special în privinţa resurselor aeriene, după cum a subliniat marţi generalul Namata.
Burkina Faso, o ţară săracă din regiune Sahelului care se învecinează cu Mali şi Niger, se confruntă cu atacuri jihadiste din ce în ce mai frecvente şi mortale în ultimii şase ani.
Forţele de securitate se luptă să oprească spirala violenţei jihadiste care a făcut peste 1.400 de morţi şi a dus la strămutarea a peste un milion de persoane din 2015.