ONU: Coreea de Nord foloseşte pandemia pentru a restrânge şi mai mult drepturile omului

S.B.
Internaţional / 4 martie 2021

Coreea de Nord foloseşte pandemia pentru a restrânge şi mai mult drepturile omului

Încălcările drepturilor omului şi foametea s-au agravat şi mai mult în Coreea de Nord din cauza măsurilor radicale instituite pentru a contracara pandemia, a declarat miercuri un expert al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), informează Agerpres.

Coreea de Nord, stat totalitar decuplat de restul lumii şi care nu a confirmat oficial niciun singur caz de COVID-19 pe teritoriul său, şi-a închis frontierele, a blocat oraşe întregi şi a luat o serie de alte măsuri împotriva epidemiei.

În noul său raport, Tomas Ojea Quintana, raportor special al Naţiunilor Unite asupra situaţiei privind drepturile omului în Coreea de Nord, atenţionează că "măsurile radicale de carantină" par să exacerbeze "încălcările obişnuite ale drepturilor omului".

Numărul de persoane care reuşesc să fugă din Coreea de Nord s-a prăbuşit anul trecut, cu doar 229 de evadaţi în Coreea de Sud, comparativ cu cei 1.047 în 2019, potrivit raportului.

Raportorul ONU prezintă informaţii neconfirmate conform cărora Coreea de Nord a pus în aplicare o zonă-tampon de un kilometru de-a lungul frontierelor sale, unde forţele de securitate pot împuşca pe oricine încearcă să treacă.

Mai multe persoane au fost executate pentru încălcarea măsurilor anti-pandemie, inclusiv pentru comerţ ilicit cu China, informează Quintana, expert independent ce nu se exprimă în numele ONU.

Raportul său insistă asupra prăbuşirii activităţii comerciale şi "profundei depresiuni economice" provocate de restricţii, într-o ţară care este deja subiectul insecurităţii alimentare.

Sute de mii de persoane au murit de foame în Coreea de Nord de la mijlocul până la sfârşitul anilor 1990, perioadă denumită "Marşul anevoios" în această ţară. Înainte de pandemie, peste 45% din populaţia nord-coreeană era considerată subnutrită, aminteşte raportul.

Impactul restricţiilor anti-coronavirus asupra schimburilor comerciale cu China, care au scăzut cu 80% în 2020, limitarea activităţilor comerciale, sancţiunile internaţionale şi pagubele cauzate anul trecut în agricultură de cicloane şi inundaţii riscă să provoace "o gravă criză alimentară", subliniază documentul.

"Au fost semnalate decese cauzate de foame, precum şi o creştere a numărului de copii şi de persoane în vârstă nevoite să cerşească pentru că familiile lor nu mai pot avea grijă de ei", indică aceeaşi sursă.

În paralel, operaţiunile umanitare au fost practic toate întrerupte.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Coreea de Nord a efectuat 13.259 de teste anti-COVID-19 la sfârşitul lui 2020, toate cu rezultat negativ, informează Agerpres.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb