ONU încearcă să taie sursele de finanţare ale grupării Statul Islamic

Internaţional / 8 februarie 2015

ONU încearcă să taie sursele de finanţare ale grupării Statul Islamic

Consiliul de Securitate al ONU va dezbate săptămâna viitoare o rezoluţie menită să taie grupării jihadiste Statul Islamic sursele de finanţare provenite din comercializarea petrolului, traficul cu antichităţi sau din răscumpărările pentru răpiri, relatează AFP.

Proiectul de rezoluţie, elaborat de Rusia, a fost completat în urma discuţiilor cu SUA şi cu statele europene. Textul este inspirat în mare măsură dintr-o serie de decizii luate deja de ONU în cadrul unor sancţiuni adoptate împotriva unor organizaţii sau persoane afiliate organizaţiei teroriste al-Qaida, cum ar fi îngheţarea averilor sau embargouri asupra vânzării de arme. Noul document are în vedere de asemenea şi stoparea fluxului de combatanţi ce se alătură jihadiştilor în Siria şi Irak.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în luna august 2014 o rezoluţie în care statele membre ale organizaţiei sunt avertizate că pot fi vizate de sancţiuni dacă cumpără petrol de la Statul Islamic.

Aşadar, obligaţiile impuse statelor membre ale ONU 'sunt deja solide şi constrângătoare, dar obiectivul noii rezoluţii este ca ele să fie extinse şi să se clarifice elementele pe care le implică, în special cu privire la contrabanda cu produse petroliere', explică un responsabil american implicat în tratative. El admite însă că aplicarea rezoluţiei va fi dificilă, dat fiind numărul mare de intermediari implicaţi în operaţiunile de contrabandă.

Una dintre principalele noutăţi ale rezoluţiei va fi, conform reprezentantului american citat, o interzicere specifică a traficului cu opere de artă şi antichităţi sustrase din teritoriile siriene controlate de Statul Islamic, o astfel de interdicţie fiind deja în vigoare în cazul Irakului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb