Rusia s-a apărat astăzi împotriva avalanşei de critici la adresa exercitării preşedinţiei Consiliului de Securitate în luna aprilie, dând asigurări că nu va abuza de această poziţie, transmite AFP, conform Agerpres.
"Rusia nu abuzează de prerogativele preşedinţiei. Există, pe de o parte, poziţia naţională şi, pe de altă parte, rolul preşedinţiei Consiliului", a subliniat ambasadorul rus Vasili Nebenzia în cadrul conferinţei de presă ce marchează începutul fiecărei preşedinţii rotative a Consiliului de Securitate.
Rusia a preluat sâmbătă preşedinţia Consiliului, conform regulilor care prevăd o schimbare a preşedinţiei în fiecare lună, în ordinea alfabetică a membrilor permanenţi şi nepermanenţi.
Această situaţie a provocat critici din partea Ucrainei, care a calificat-o drept "o palmă în faţa comunităţii internaţionale", dar şi din partea aliaţilor Kievului.
"După cum ştiţi, Rusia prezidează Consiliul de Securitate de la 1 aprilie. Este ca o păcăleală de 1 aprilie", a declarat ieri ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield."Adevărul este că este o preşedinţie rotativă. Ne aşteptăm să se comporte într-un mod profesionist", a recunoscut ea."Dar ne aşteptăm, de asemenea, să folosească preşedinţia pentru a răspândi dezinformare şi pentru a-şi promova propria agendă atunci când vine vorba de Ucraina, iar noi suntem gata să le atragem atenţia de fiecare dată când vor încearcă să facă acest lucru", a spus ea.
Ucraina şi Occidentul denunţă de luni de zile propaganda rusă despre războiul din Ucraina.
Această poziţie este "în vena naraţiunii occidentale", a deplâns Vasili Nebenzia, acuzând, la rândul lor, aliaţii Kievului că "răspândesc dezinformare", în special "despre situaţia copiilor ucraineni presupus răpiţi în Ucraina şi duşi în Rusia împotriva voinţei lor".
Curtea Penală Internaţională a emis un mandat arestare pentru crimă de război pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin pentru "deportarea ilegală" a unor copii ucraineni în timpul invaziei ruse. O decizie "prostească" şi "ilegitimă", a insistat ambasadorul rus care va organiza mâine o întâlnire informală la ONU pe această temă.
Preşedinţia Consiliului de Securitate asigură anumite prerogative în ceea ce priveşte ordinea de zi. Dar, în calitate de membru permanent, Rusia are deja capacitatea de a obţine organizarea unor reuniuni de urgenţă atunci când solicită acest lucru.
Ţara care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate organizează de obicei două sau trei întâlniri specifice, pe teme selectate. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va prezida una dintre ele pe 24 aprilie, având ca subiect "Apărarea principiilor Cartei ONU"."Rusia nu este în măsură să vorbească despre dreptul internaţional sau despre valorile ONU", a comentat luni adjunctul ambasadorului britanic James Kariuki cu referire la acest eveniment.