ONU se străduieşte, cu ajutorul UE, să salveze acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră

A.C.
Macroeconomie / 14 iulie 2023

ONU se străduieşte, cu ajutorul UE, să salveze acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră

Comisia Europeană ajută Naţiunile Unite şi Turcia să încerce să convingă Rusia să accepte prelungirea acordului care permite exportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră.

CE este deschisă să "exploreze toate soluţiile", a declarat joi un purtător de cuvânt al Uniunii Europene, în condiţiile în care înţelegerea expiră în data de 17 iulie (a.c.), relatează Reuters.

Rusia a ameninţat că va renunţa la acordul privind cerealele din Marea Neagră, deoarece nu au fost îndeplinite mai multe cereri de expediere a propriilor cereale şi îngrăşăminte în străinătate. Ultima navă care efectuează un transport în cadrul acordului pentru Marea Neagră este încărcată în prezent în portul ucrainean Odesa înainte de termenul limită de luni.

ONU şi Turcia au intermediat Iniţiativa pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, la care Rusia şi Ucraina au convenit în iulie 2022, pentru a contribui la atenuarea unei crize alimentare globale agravate de invazia Moscovei şi blocarea porturilor ucrainene de către Moscova. Ucraina şi Rusia se numără printre principalii exportatori de cereale din lume.

O cerinţă cheie a Moscovei este reconectarea băncii Rosselhozbank la sistemul bancar SWIFT. Banca Agricolă rusească a fost deconectată de UE în iunie 2022 de la sistemul SWIFT ca parte a sancţiunilor impuse după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Însă UE ia acum în considerare conectarea unei filiale a Băncii Agricole Ruse (Rosselhozbank) la reţeaua internaţională de plăţi SWIFT pentru a permite tranzacţiile cu cereale şi îngrăşăminte, au declarat miercuri pentru Reuters surse familiarizate cu discuţiile.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a propus marţi, într-o scrisoare adresată preşedintelui rus Vladimir Putin, ca Moscova să permită ca acordul privind cerealele de la Marea Neagră să continue timp de câteva luni pentru a da timp UE să conecteze filiala Rosselhozbank la SWIFT, au declarat pentru Reuters două dintre aceste surse.

În timpul unei vizite la Bruxelles, joi, Guterres a declarat reporterilor că nu a primit încă un răspuns din partea Rusiei. El a spus că scrisoarea sa către Putin conţinea propuneri concrete care speră el că vor permite comunităţii internaţionale să găsească "o cale pozitivă de a merge mai departe".

PUTIN AMENINŢĂ CU IEŞIREA DIN ACORD, potrivit agenţiei de ştiri TASS, Putin a declarat că nu a văzut scrisoarea lui Guterres care propune o prelungire a acordului, dar a spus că Rusia este în contact cu oficialii ONU.

Rusia şi-ar putea suspenda participarea la acordul privind cerealele, care expiră la 17 iulie, dar este pregătită să prelungească acordul "exact în momentul" în care obligaţiile asumate faţă de Moscova vor fi îndeplinite, a spus Putin.

"Am putea să ne suspendăm participarea la acord, iar dacă toată lumea spune încă o dată că toate promisiunile care ne-au fost făcute vor fi îndeplinite, atunci lăsaţi-i să îndeplinească aceste promisiuni, iar noi vom reveni imediat în acest acord", a declarat el, joi, la televiziunea de stat rusă.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat ulterior că Rusia nu a luat o decizie finală privind ieşirea din acordul privind cerealele.

Prioritatea Comisiei Europene este de a se asigura că cerealele ucrainene pot ajunge pe piaţa mondială şi face apel la toate părţile să prelungească Iniţiativa pentru cerealele de la Marea Neagră, a declarat joi un purtător de cuvânt al UE la Bruxelles.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut joi lui Putin să prelungească acordul. "Mingea este în terenul preşedintelui Putin şi lumea priveşte", a spus ea.

La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a vorbit joi cu preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa şi că amândoi au fost de acord că este "vital" să se prelungească acordul de la Marea Neagră. "Este foarte important să nu existe nicio ameninţare la adresa securităţii alimentare oriunde în lume. Iar Rusia trebuie să înţeleagă în mod clar că oricine sporeşte ameninţarea cu foametea, în special în zonele critice din Africa, terorizează întreaga lume", a declarat Zelenski în discursul său video nocturn.

Peste 32 de milioane de tone de porumb, grâu şi alte cereale au fost exportate de Ucraina în cadrul acestui acord. Rusia s-a plâns însă că produsele ei nu ajung suficient de mult în ţările sărace, deşi ONU susţine că beneficiile s-au văzut, contribuind la scăderea preţurilor la alimente cu peste 20% la nivel global.

Pentru a convinge Rusia să accepte acordul de la Marea Neagră, în iulie 2022 a fost încheiat un memorandum de înţelegere pe trei ani, în cadrul căruia oficialii ONU au fost de acord să ajute Rusia să facă exporturi de alimente şi îngrăşăminte.

Deşi exporturile ruseşti de alimente şi îngrăşăminte nu fac obiectul sancţiunilor occidentale impuse după invazia Ucrainei, Moscova spune că restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările au reprezentat o barieră în calea livrărilor. Ca o soluţie pentru a rezolva problema lipsei de acces la SWIFT, oficialii ONU au obţinut ca banca americană JPMorgan Chase & Co să înceapă procesarea unor plăţi de export de cereale ruseşti, cu asigurări din partea guvernului SUA.

ONU lucrează, de asemenea, cu Banca Africană de Export-Import pentru a crea o platformă care să ajute la procesarea tranzacţiilor pentru exporturile ruseşti de cereale şi îngrăşăminte către Africa, a declarat luna trecută pentru Reuters un oficial comercial al ONU.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Comisia Europeana "ajuta"? HAHAHAHA

    Ce minciuna. CE este principalul obstacol impotriva acordului prin faptul ca nu respecta partea ei a acordului. Anume sa permita schimburile internationale de cereale si ingrasaminte rusesti. 

    Se preocupa liderii globali si de faptul ca sunt distruse cele mai fertile campii in Ucraina si Rusia prin minare si prin bombardare, inclusiv cu uraniu saracit?! Iar cu livrarea abominabila de munitie cu fragmentati catre zelenski, UKR isi ia adio practic de la toata zona de est, primita de la sovietici gata dotata cu baraje, irigatii si facilitati energeticae care sa sustina acele productii record. Si pt ca e razboi total, probabil nici Rusia nu va mai putea cultiva partea din campiile roditoare pe care o are! Asta au finantat cei care sunt declarativ cu..... Respectarea ordinii si legii indiferent de haosul generat de razboiul, devastator din cauza puterii de distrugere a armamentului modern! Finantam distrugerea, moartea si foametea permanenta cand stim toti ca resursele terei sunt putine si pe sfarsite!

    1. Ai uitat sa-i multumesti lui Putin pentru ca a inceput razboiul!

    Comisia Europeană ajută companiile private STRAINE mari detinatori de terenuri

    agricole in Ucraina(38%), sa-si vanda podusele agricole = asa mai are sens 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb