Una din două persoane din întreaga lume îi discriminează pe cei vârstnici, sau discriminează pe criterii bazate pe vârstă, potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite, care recomandă guvernelor să adopte măsuri legale, educative şi sociale pentru a combate aceste prejudecăţi cuprinse sub umbrela termenului "ageism", relatează astăzi EFE şi Agerpres.
Raportul, elaborat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii alături de Biroul ONU pentru Drepturile Omului şi alte agenţii ale ONU, subliniază că "ageismul" contribuie la "sărăcia şi nesiguranţa economică a persoanelor vârstnice" şi adânceşte izolarea socială şi singurătatea persoanelor în vârstă.
Studiul, prin care Naţiunile Unite încearcă să lanseze o campanie mondială de combatere a acestui tip de discriminare, subliniază că acest comportament este prezent mai ales la persoanele tinere şi este mai frecvent în rândul bărbaţilor decât al femeilor şi la persoanele cu nivel mai scăzut de educaţie.
"Ageism-ul" se poate traduce prin discriminare în multe aspecte, începând cu accesul la serviciile sanitare, fapt constatat în mod dramatic la începerea pandemiei de de COVID-19 când reţelele sanitare suprasaturate au acordat ajutor pacienţilor mai tineri, în caz de presiune asupra secţiilor ATI, sau pentru alocarea ventilatoarelor.
Studiul recunoaşte nu doar discriminarea celor vârstnici, ci şi a altor grupuri precum al tinerilor şi atrage atenţia în acest sens că femeile riscă mai mult decât bărbaţii să fie discriminate pentru tinereţea lor.