"OOPS, HE DID IT AGAIN" SIF1 Banat Crişana vrea să îşi lase iar acţionarii fără dividende

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 februarie 2014

SIF1 Banat Crişana vrea să îşi lase iar acţionarii fără dividende

Update 10:40 Trei SIF-uri au deschis în scădere

Societăţile de Investiţii Financiare Banat-Crişana (SIF1), Moldova (SIF2) şi Oltenia (SIF5) au deschis în scădere şedinţa de tranzacţionare de astăzi de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în timp ce SIF Muntenia (SIF4) stagnează, iar SIF Transilvania (SIF3) este singura care creşte.

Astfel, SIF1 scade cu 3,72%, până la 1,295 lei per acţiune, SIF2 coboară cu 0,71%, către 1,4 lei per acţiune, iar SIF5 se diminuează cu 1,02%, atingând nivelul de 1,95 lei per acţiune.

Pe de altă parte, valoarea unitară a titlurilor SIF3 creşte cu 0,49%, până la

---

Conducerea SIF1 Banat Crişana a propus acţionarilor ca, şi anul acesta, să nu fie distribuite dividende , iar profitul să fie reinvestit, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Unii brokeri se aşteptau ca SIF1 să îşi remunereze acţionarii din profit, după ce politica de dividende "zero", aplicată anul trecut, a stârnit un val de nemulţumiri.

" Pentru SIF1 ne aşteptăm la o surpriză, fiind destul de probabil ca, în acest an, acţionarii să fie recompensaţi cu dividende, după ce în 2013 nu au primit nimic", ne-a spus, în urmă cu o săptămână, analistul "Tradeville", Bogdan Gherghe.

În schimb, Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF1, s-a arătat tranşant pe acest subiect.

Într-un interviu acordat ziarului BURSA, în luna octombrie, domnia sa ne-a declarat: "În cazul SIF1, probabil că acţiunile se tranzacţionează la cel mai mare discount, în principal din cauză că suntem singura SIF care nu a distribuit dividende în acest an. În ţările cele mai dezvoltate există numeroase fonduri închise care nu distribuie niciodată dividend, iar acţionarii apreciază pozitiv acest lucru. Din momentul preluării funcţiei de preşedinte am prezentat că voi propune acţionarilor şi voi susţine să nu distribuim dividend, să oprim spirala distribuirii de dividende având ca sursă lichidarea activelor societăţii".

Consiliul de administraţie al SIF Banat-Crişana a convocat acţionarii, pentru 14 aprilie, la Adunarea Generală de Bilanţ, şi a propus "repartizarea profitului net aferent exerciţiului financiar 2013, în sumă de 80,1 milioane lei, la Alte rezerve, pentru surse proprii de finanţare utilizabile în viitor conform hotărârii adunării generale ordinare a acţionarilor".

AGA va avea loc în Arad, cu începere de la ora 8 dimineaţa.

Anul trecut, SIF1 a înregistrat cel mai mic profit dintre SIF-uri (80,2 milioane lei), cu circa 20% sub cel din 2012 (100,5 milioane lei).

După ce SIF1 nu a acordat acţionarilor dividende pentru 2012, şi alte decizii ale managementului SIF1 au stârnit nemulţumiri în rândul acţionarilor, pe parcursul anului trecut. Între acestea, s-au numărat faptul că SIF Banat Crişana a cumpărat obligaţiuni Romenergo, companie unde Dragoş George Bîlteanu este administrator şi acţionar, faptul că SIF1 a plătit 4,56 milioane euro pentru pachetul majoritar de acţiuni al firmei Azuga Turism, dar şi faptul că SIF1 şi-a înregistrat divizia de imobiliare în Cipru.

Anul trecut, reprezentanţii SIF1 au explicat că obligaţiunile Romenergo au o rentabilitate superioară prin comparaţie cu dobânzile bancare. Despre înregistrarea SIF Imobiliare Limited, SIF1 a precizat că i-a fost recomandată de un consultant din grupul Big Four.

În spatele schimbului cu 4,99% din SIF Muntenia era Bîlteanu

SIF Banat-Crişana (SIF1) a raportat pieţei că a cumpărat, în şedinţa bursieră de joi, un pachet reprezentând 5% din acţiunile SIF Muntenia (SIF4), pentru care a plătit 38,7 milioane lei (8,5 milioane euro).

În aceeaşi şedinţă , a fost schimbat şi un pachet de 4,13% din SIF2 Moldova.

Tranzacţiile vin după ce, la începutul lunii februarie, Autoritatea de Supraveghere Financiară a dat liber SIF-urilor să cumpere acţiuni la alte SIF-uri.

Ziarul BURSA a relatat, în ediţia de joi, că SIF1 are în analiză achiziţia de acţiuni ale altor SIF-uri, "ca o modalitate de diversificare prudentă a portofoliului, pe considerente legate de randamente şi lichiditate în piaţă", potrivit unui răspuns transmis de reprezentanţii companiei.

Opinia Cititorului ( 54 )

  1. Cu ce se lauda Bilteanu:

    "Au fost finalizate două proiecte investiționale mari din programul de activitate pentru anul 2013: 

    - achiziția pachetului majoritar de acțiuni la SAI Muntenia Invest; 

    - înființarea SIF Imobiliare Plc., prin încorporarea a 18 companii din portofoliul SIF Banat-Crișana cu activități din domeniul imobiliar. În decembrie 2013, SIF Imobiliare Plc. a fost listată la Bursa de Valori București și admisă la tranzacționare pe piața ATS." 

    si pentru ce ii trebuie banii sau cu ce ne ameninta Bilteanu: 

    "Perspective 2014 

    Prioritățile noastre strategice rămân concentrate în perioada următoare spre un proces investițional pe termen lung și asigurarea diversificării viitoare a activelor administrare și a unui flux crescut de venituri pentru Societate. Aceste obiective pot fi atinse prin menținerea unei poziții financiare puternice, focalizare pe asigurarea unui nivel ridicat de performanță a investițiilor, asigurarea unei creșteri sustenabile și o structură organizațională eficientă. 

    Pe plan investional, SIF Banat-Crișana va continua procesul de optimizare a alocării resurselor și de administrare la parametri de eficiență mai ridicați, în scopul obținerii unor randamente superioare capitalului investit. În cazul acțiunilor, selecția va fi oprientată spre sectoare cu potențial de creștere, spre companii cu potențial de dezvoltare pe termen lung, grad mare de inovare, poziție de lider pe piață și care să ofere un raport risc - reward cât mai mic. 

    Proiectul de înființare a unui holding hotelier, care să grupeze companiile din portofoliu care activează în acest domeniu, rămâne o prioritate în anul 2014, cu atât mai mult cu cât proiectul SIF Imobiliare dă primele semnale că o structură unitară de administrare a companiilor care activează într-un domeniu este eficientă." 

    Deci vom avea si un SIF Hoteluri plc, tot in Cipru. 

    Cu actiuni SIF4 cumparate cu 6% peste pretul pietei, raportul risc-reward este extrem de mic, iar noi actionarii de la SIF1 mai vrem, mai vrem investitii de genul asat. Bravo Bilteanu & Co esti cel mai nesimtit..

    1. Crede si nu cerceta:-)

    noi nu avem piata de capital. noi avem dastia ca bilteanu cam prin toate firmele listate. or fi vreo citeva exceptii, nu multe insa. polonezul inca mai crede ca poate face ceva sa nu sece total lichiditatea. seaca dl Sobolewski. se usca.

    Actionarii sif1 "prosti dar multi" vor avea grija cum sa voteze anul asta, ca doar e an electoral!si stim cine ii tine spatele lui bilteanu..

    1. dl. Bilteanu e tinar, iese primul pe scena cu nu sunt bani de dividend. Nu va fi singurul sif ce nu plateste dividend pe 2013. Alegatorii la munca ca se scumpeste gazul curentul apa benzina acciza impozitele si nui asa bunul simt. d-asta nici nu-l mai gasim prea des prin Ro. nu si-l mai permit multi.

    Dragoş George Bîlteanu, preşedinte şi director general la SIF 1 Banat-Crişana, a avut anul trecut venituri totale de 272.149 de euro.

    Astfel, lunar el a câştigat, ca membru de Consiliul de Administraţie, 7.150 lei, la care s-a adăugat salariul de director general. În plus ca membru de CA, Bîlteanu a încasat anual, alături de ceilalţi şase membri ai Consiliului de Administraţie, o cotă de 0,3% din valoarea activului net mediu anual, adică 632.962 lei pe an. 

    Participarea la profit ca director, anual, i-a adus alţi 492.303 lei. 

    Gândul a solicitat şi şefului SIF 1 Banat-Crişana date referitoare la veniturile exacte realizate anul trecut. 

    “În datele financiare aflate pe site-ul companiei sunt prezentate cheltuielile cu personalul, în mod global pentru angajaţi, administratori şi directori. Astfel, nu vă putem confirma că suma calculată de dvs. ar reprezenta venitul anual al domnului Dragoş Bîlteanu în 2013”, se arată în răspunsul transmis gândul de Claudiu Horeanu, director pentru relaţia cu investitorii din SIF 1 Banat-Crişana. 

    Horeanu a adăugat că, fiind o companie listată la bursă, SIF Banat-Crişana îndeplineşte obligaţiile de transparenţă, de a informa piaţa, prin intermediul rapoartelor curente şi periodice, precum şi al comunicatelor de presă, asupra celor mai importate aspecte din activitatea companiei, pentru a oferi acţionarilor, investitorilor şi altor categorii de stakeholderi acces egal la informaţie. 

    “Consider ăm că SIF Banat-Crişana trebuie să respecte standardele de guvernanţă corporativă şi pentru evitarea propagării anumitor informaţii ce ar putea crea o imagine falsă asupra companiei şi a dezvoltării pieţei româneşti de capital", a adăugat Claudiu Horeanu. 

    1. Nu vedeți ca ce a facut gândul e o comanda?!!! Interesant e cui foloseste

    Poate ca va face ceva Balteanu si vor creste actiunile Sif1

    Nu se stie niciodata

    Daca tot criticati pe internet, banuiesc ca sunteti actionari la sif1, ati fost vreodata la o agae sa discutati cu Balteanu  

    1. si merg si anul asta ca paote vine si DNA-ul, sper macar ca DNA-ul sa fie a lui Basescu si sa opreasca astfel jaful facut de bilteanu.

      Cum sa dam gratuit DNA si ASF 1 actiune la sif1 pentru a fi la AGA ?

      D-nul Dragos Bildeanu va fraiereste cum vrea. Se acopera cu sintagma (vezi doamne) " investitii pe termen mediu si lung" .Aceasta propozitie e o mare "prostie" in ziua de azi si mai ales in conjunctura economica din Romania si nu defapt vedeti ce se intampla si in jur.. D-nul Bildeanu o duce bine,castiga bine iar pe restul de inestitori ( mai ales cei mai mici) ii fraiereste cu zicala,auzi d-le : investitie pe termen mediu si lung. Termenul de mediu si lung va tine pana cand d-l Bildeanu va intra in pensie. Consider ca un manager cu putin bun simt,mai ales si in conditiile actuale ar trebui sa tina cont ca e deja al doilea an in care-si bate joc de ei. .Si apoi ce rezultate a obtinul in anul 2013 chiar asa de performante fata de anul 2012 ?? ,profit dela 100 de mil. la 80 Investitiile acelea care lea facut sunt un fel de apa de ploaie, de fapt ma scuzati sunt pe termen mediu si lung. N-am eu timp acum sa va analizez aceste investitii ca asi face-o ,dar ocupa timp si-mi trebuie un dialog.. Dar sa lasam la o parte cele ce le-am relatat mai sus si asi cere unui investitor "curajos",ca la adunarea generala AGA din aprilie am inteles sa propuna d-lui Bildeanu o singura conditie de performanta,care ar dovedi intradevar un meneger performant . Sa va explic.La Fondul Proprietatea,investitorii majoritari au propus administratorului F.Templeton ca una din conditiile de performanta sa fie aceea ca pretul actiuni FP de pe piata de capital sa nu fie mai mic decat activul net al societatii . Daca urmariti pe bursa vedeti ca deja ele se apropie.. Propuneti si dvs. stimati investitori ca pentru anul 2014,CA si in speta acest mare manager Bildeanu sa aduca pretul actiuni de pe piata la SIF 1 la cat ????,la cat vreti dvs. Stiti care este acum diferenta?? Pret piata actiune 1,32 lei/actiune si activul net la societate la 31.01.2014 este de 2,93 lei/actiune. Unde este acel manager performant ??. Intradevar prin asta s-ar vedea performantele societatii . Acest discount urias intre cele doua cifre nu face alceva decat ca societatea nu are un manager performant si ca investitorii cu tot discountul mare nu se ingramadesc pe piata .Stimati investitori cifrele vorbesc :1,32 la 2,93. De ce??? ,sunt cumva supraevaluate activele societatii??? sau ce .?? Aceasta conditie de performanta daca s-ar impune conducerii societatii si d-lui Bildeanu ar fi cea mai elocventa si sa-r vedea performantele de la an la an si aceasta ar insemna ca ar simti si investitorii (colectiv)ca exista o manageriala buna,chiar daca ar exista unele corectii de la un an la altul si atunci am elimina umbrela sub care se ascund managerii :investitii pe termen mediu si lung. Va multumesc si astept sa citesc aceasta propunere la AGA din aprilie la

      Ma scuzati ,am omis ceva la Fondul Proprietatea. Conditia impusa a fost ca pretul pietii actiuni sa nu fie mai mic de 10% din activul net. Ca sa nu va spun ca a doua conditie a fost ca in anii urmatori sa creasca si activul net cu 5 % . La SIF 1 nu este inca cazul deoareca are ce munci d-nul Bildeanu pana ajunge de la 1,32 lq2,93 Trebuie o menageriala buna sa convinga investitorii ca se fac intradevar investitii performante.

    SIF3 e singura care va da dividend generos si anul asta

    1. pai si dna cand apare in peisaj? ori o si asta ofiter sub acoperire, ca prea e de capul lui.

      adica?

      ce lagatura are cu dividendul de la sif3?

    Cosmarul actinarilor de SIF1 se pare ca nu se mai termina, actionarii vor dividende conducerea spune ca are nevoie de bani sa creasca activul si rabdare de la actinari pentru ca chipurile asa se intampla si in pietele dezvoltate !

    SIF1 a avut la dispozitie cele mai multe resurse financiare comparativ cu celelalte sifuri dar daca analizam de unde a venit profitul de anu trecut rezultatele sunt mediocre. De fapt administrarea seamana mult cu zicala "de a fura ouale de closca fara ca aceasta sa caraie " si aici lucreaza intens CA. De fapt cash SIF1 nu sa dus decat prin investitii catre CA si grupul Balteanu de parca SIF1 ar fi un SRL detinut 100% de CA. SIF1 se transforma de un an de zile intr-o portocala frumoasa dar goala pe dinauntru. 

    Hotelul din Azuga luat printr-o tranzactie suspecta de spalare de bani si direct cu administratorul a costat 4.56 milioane de euro si atat valoreaza in activ dar daca ar vrea sa il vanda probabil ca nu ar obtine mai mult de 1,5 milioane de euro. 

    Obligatiunile achizitionate tot de la o firma a administratorului prezinta riscuri enorme de neplata la scadenta dar astfel inca aproape 8,5 milioane cash au iesit din SIF 1 fiind supraevaluate in activ. 

    Prin infiintarea sif imobiliare sif-ul a fost divizat fara aprobarea aga activele au fost scoase de sub controlul sifului si au mai fost pompati cash peste 12 milioane de euro in aceasta companie din CIPRU.SIF-ul nici macar nu amai raporta ca a subscris 10.000.000 euro la capitalul sif imobiliare. Prin listarea pe ATS sa incercat sa se dea o culoare de legalitate si iarasi activul sifului a fost umflat artificial. Actiunile achizitionate recent de la SIF 4 suspecte de conflict de interese si SIF2 au albit putin actionariatul si ASF ar trebui sa anuleze aceste tranzactii si sa analizeze vanzatorii, Iarasi cash-ul companiei a fost directionat catre anumite conturi de CA. Cu complicitatea ASF dupa AGA din aprilie pragul de la SIF-uri va disparea si vor cumpara intre ele pentru sustinerea actualelor CA. Tot cash-ul va fi directionat catre investotitii asemanatoare celor de anul trecut, si peste vreo 5 10 ani dupa ce toate ilegalitaile facute anul trecut si care vor urma vor fi trecute iarasi spre aprobarea AGA pentru a albi CA asemanator cu struto AGA de la FP, portocala vafi decojita si se va constata ca este goala ! 

    Asa mi-a spus si mie un consultant din BIG Berceni !

    Ce zice ASF ? Nimic tace malc si face ce i se comanda !  

    1. 1.Fa plangeri penale, e imposibil sa nu iasa ceva la iveala. Vad ca ai determinare si interes. Baga niste plangeri penale si vezi ce iese.

      2.Poate nu am inteles eu bine, dar zici ca in aprilie dispare pragul la SIF-uri. La ce prag te referi?

      Bafta in continuare. 

      Pragul de 5%.

      Sa se autosesizeze institutiile ca de acea iau bani de la stat !  

      Theraflu, scuze ca ma bag, de ce nu iti indrepti atentia spre sif3? astia cred ca o sa dea dividend, adica asa sper.

      Spera tu (ca asta'i pe gratis) ca sif3 va da dividend la infinit. Ideea este ca de cativa ani sif3 vinde in disperare din active ca sa poata iesi Motz-in-fata ca distribuie cel mai gras dividend - inafara de decapitalizarea tulburatoare, ce investitii spectaculoase deruleaza cei de la sif3?? Tre' sa ai investiti care sa-ti aduca profit ca sa ai din ce sa dai dividend... Capisci?

      Nene, tu crezi ca eu mor de grija sif3? Mi se rupe ce se va intampla cu ei. Eu imi iau dividendul si plec. Daca da si anul asta e perfect, dupa ce imi iau banu, le vand si ma mut la alt emitent. Nu ma bag in lupte din astea cu cine e sef pe acolo.

      Dupa toate dividendele platite SIF3 are raportul pret/ VUANl mai mic decat la SIF4 si SIF5 - asta inseamna ca daca toate 3 ar fi lichidate acum, SIF3 aduce plasamentului un randament mai bun decat SIF5 si SIF4. Daca pui la socoteala si div din anii anteriori, concluzia este ca in ultimii ani SIF3 a fost cel mai bun plasament dintre toate SIFs (si inca este daca isi mentine politica de transfer a profitului catre actionari) - ceea ce nu inseamna lichidarea lui, atentie la acest aspect!

      Vezi vreun motiv pentru care SIF3 sa nu dea dividend anul asta? Cam 0.16 lei pe actiune.

      Referitor la confuzia dintre distribuirea profitului si lichidarea unui SIF, chiar daca se distribuie tot profitul, valoarea initiala a plasamentului in urma caruia a fost facut profitul ramane, astfel incat suma respectiva poate fi reinvestita ca sa genereze un nou profit care sa fie distribuit actionarilor iar suma initiala poate fi reinvestita din nou si tot asa. De exemplu SIF3 are actiuni la emitentul X pe care a dat 2 mil Euro iar acum valoreaza 2,2 mil Euro. Le vinde, are 0,2 mil Euro profit care merge la actionari si 2 mil Euro de reinvestit pentru a genera profituri in continuare si tot asa la nesfarsit. In felul acesta SIF-ul isi continua existenta si genereaza profit, actionarii isi iau si ei partea, angajatii SIFs isi iau si ei salariile si bonusurile (pe merit) si toata lumea este multumita. Din pacate, echilibrul acesta poate fi rupt foarte usor atunci cand conducerea unui SIF incalca etica, mandatul si legalitatea si actioneaza in sensul transferarii frauduloase si graduale prin varii tertipuri a activului SIFului respectiv, din proprietatea actionarilor in proprietatea unei terte parti (unor terte parti) conexe cu acea conducere sau generatoare de castiguri ilicite pentru respectiva conducere - cum este (cel putin in aparenta) situatia de la SIF1.

      e dovedita foarte clar sifonarea banilor, doar institutiile dorm si acorda protectie hotiei. Azuga Turism la 200.000 EUR camera , pe net apare cum a apartinut chiar daca au facut tranzatia printr-un interpus se paote demonstra usor de organele de cercetare penala ca totul a fost facut pentru a-si acoperi, cat de cat, urmele faptelor penale.

      Doar daca Buffet preia conducerea SIF3. Daca nu, atunci prefer sa investesc eu, direct, partea mea din profit, decat sa ii las pe ei sa o faca. Lor oricum le ramane de investit (sau de tocat, depinde de cat de corecti sunt) principalul. Lor le ramane grosul iar la noi ajunge doar profitul (sau nici ala atunci cand rechinii sunt prea avizi - cum este cazul bilteanului)l.

      Faceti palngere penala, iar daca procurorul da NUP contestati acest NUP la instanta de judecata. Imposibil sa nu depisteze nimeni hotiile, daca acestea s-au facut asa cum ziceti. Instanta va obliga Parchetul sa deschida ancheta si fiti siguri ca nu va mai fi un al doilea NUP.

      Vanatorule, tot nu am inteles. Care e parerea ta, o sa dea SIF3 dividend aferent anului 2013?

      Nu am facut nicio legatura (si nicio confuzie) intre distribuirea profitului+lichidare sif. Intelegi total aiurea...

      Sif3 este singurul sif care are scadere (si nu este mica) de active in ultimele 3 perioade de raportare. In acelasi timp nu are definita o politica de investire fundamentata si structurata pe segmente de crestere (ma refer la perspectiva de viitor). Pe ceea ce declara ei ca investesc ratele de return sunt ff mici. Deci de unde dezvolti sif-ul? Tot vinzi ca nebunul din casa (adica din active) si reinvestesti o cota f f mica si aceea in sectoare fara perspectiva - este un principiu fundamental pe care cei de la sif3 nu-l respecta. 

      Ceea ce tot insiri tu mai sus (...cu 2 mil euro reinvestit care genereaza profituri la nesfarsit) este o aiureala - ar fi bine sa obtii profit asa de simplu...

      Citeste mai cu atentie rapoartele de la sif3 si mai ales tipul lor de investitii - nimic nu este fundamentat. 

      omule, nu sunt mama Omida si nici ruda cu Fercala ca sa stiu ce va propune sif3. Sper sa isi mentina politica si sa distribuie o mare parte din profit. Cred ca Fercala a inteles ca decat sa manance singur tortul cu sughituri mai bine papa doar o parte, dar in liniste, pentru ca actionarii au gura plina cu cealalta parte. Ramane de vazut ce va fi.

      Am spus ca distribuirea de profit nu trebuie asociata obligatoriu cu lichidarea prin decapitalizare a unei societati de tip SIF. Chiar si fara fondurile alocate pt div. raman bani pentru investitii care pot genera profituri in continuare. Mai departe, daca se realizeaza concret investitiile generatoare de profituri depinde de politica, corectitudinea si priceperea conducerii societatii respective. Spun astea pt ca este vehiculata idea ca distribuirea de dividende va conduce la lichidarea graduala a societatii de tip SIF. Nu este obligatoriu sa se intample asa ceva. Exista si alternativa pozitiva care presupune insa o conducere cinstita si priceputa.

      e dovedita foarte clar sifonarea banilor, doar institutiile dorm si acorda protectie hotiei. Azuga Turism la 200.000 EUR camera , pe net apare cum a apartinut chiar daca au facut tranzatia printr-un interpus se paote demonstra usor de organele de cercetare penala ca totul a fost facut pentru a-si acoperi, cat de cat, urmele faptelor penale.

      Mai bine astept vremuri mai bune la sifuri discountul este mic si perspectivele negative. La sif1 discontul este mare pentru ca este deja scos din sif.

      Ma multumesc cu FP - macar AGA se tine la ore mai rezonabile . 

      Mda ... "conducere cinstita si priceputa" - unde? In Ro?

      Nene las-o balta cu "filozofia" economico-financiara. Aici e vorba si de BUNUL SIMT fata de investitori. Uite-l pe BILDEANU dela SIF 1 ,va ameteste cu investitiile pe termen mediu si lung.si va fraiereste de cum nu se poate. Ce-l putin ce-i de la SIF 3 ,au si bunul simt ca din ace-l profit sa dea si investitorilor .Asa se intampla in orce societate ,indiferent de obiectul de activitate . Uite si RENAULT (Dacia), le- repartizat angajatilor din profitul realizat pe 2013. Asa ca ...las-0 cu filozofia...

      Nene las-o balta cu "filozofia" economico-financiara. Aici e vorba si de BUNUL SIMT fata de investitori. Uite-l pe BILDEANU dela SIF 1 ,va ameteste cu investitiile pe termen mediu si lung.si va fraiereste de cum nu se poate. Ce-l putin ce-i de la SIF 3 ,au si bunul simt ca din ace-l profit sa dea si investitorilor .Asa se intampla in orce societate ,indiferent de obiectul de activitate . Uite si RENAULT (Dacia), le- repartizat angajatilor din profitul realizat pe 2013. Asa ca ...las-0 cu filozofia...

    Penalului asta nu ii ajunge ca distruge un SIF (SIF1), ci isi extinde dictatura dezastruoasa si asupra altor SIFuri (2 si 4) plus BIO. Incet dar sigur asta distruge intreaga piata. Ne tepuieste constant si fara jena asa ca "La teapa cu el!"

    doar sa aiba grija domn bilteanu ca d-zeu e sus iar banii de inmormantare ai cuponarilor se pot razbuna domn bilteanu

    Cred ca oamenii mai cumpara actiuni SIF1 dintr-o oarecare inertie, altfel nu vad de ce.

    1. Cumpara in speranta ca va pleca bilteanu (spre arest cel mai probabil)

      Ei, atunci sa taca din gura si sa-si asume eventualele pierderi. Sau lumea cumpara in speranta ca vor fi multi cei care vor cumpara pe baza unor sperante din astea :)

    Toate SIFurile atinse de bilteanu sunt rosii. Nu inteleg de ce nu si-a dat inca demisa din moment ce piata in respinge clar prin discountul mare fata de VUAN de la SIF 1 si prin scaderea celor 3 SIF-uri atinse de aceasta ciuma. Rejectie mai clara de atat nu poate exista. Piata NU il vrea, si din pacate, nici justitia nu isi face datoria (cel putin pana acum) iar supraveghere nu avem. ASF este o fantoma platita gras care isi face simtita prezenta numai in ziua de salariu.

    1. unde sa plece? unde poate face ce vrea pe banii celor multi? acuam chiar nu poate pelca ca vine copilu' si trebuie sa manance si gura lui ceva... putem lasa si noi dividendele pentru 2013 , trebuie sa intelegem situatia.

      Tocmai asta este partea enervanta, ca desi gura lui si gura copilului au ce manca, si inca foarte bine, muult mai bine decat marea majoritate, nu este multumit si ia si de la gura alora care au mult mai putin decat el si neamul lui. Este revoltator ceea ce face asta si, mai ales, mentalitatea intalnita la romani ca gura fiecaruia trebuie sa mamance si ea cat de mult posibil, dar fara a asocia aceasta dorinta si cu munca cinstita care sa genereze mancarea pentru acea gura exagerat de flamanda. Calicia gurii va produce indigestia si internarea la Jilava pentru refacerea florei intestinale.

      Pina la divinitate ar trebui sa fie reguli,transparenta,democratie -ASF.S-ar spala de multe pacate.Banatu-i fruncea...halal!Regulile democratiei originale continua in faza pe SIF-uri.Mi-e sila.

    Nu e vorba de un tar sau de un imparat. E vorba de un infractor. Un infractor cu sustinere solida , care nu se sinchiseste de ouale si rosiile venite spre el din toate directiile.

    Echipa manageriala de la SIF1 se lauda cu indeplinirea indicatorilor de performanta pentru 2013. Dar ei si-au fixat si tot ei si-au votat cei mai slabi indicatori de performanta dintre toate SIF-urile.

    A mai existat un domn care spunea cam tot asa - Strangeti acum cureaua , iar in viitor va fi mai bine. El insa si-a intrerupt profetiile intre zidurile unei garnizoane din Targoviste. 

    daca vreti dividende sunt atatea actiuni care dau dividende, ce cautati pe SIF1 ? v-a spus omul inca de anul trecut ca politica este sa se reiinvesteasca profitul, cred ca ati avut timp sa vindeti daca ati dorit si sa luati la alte companii care sunt pe placul vostru

    Oare alte actiuni unde nu este dividend, de ce cresc ? 

    oare IMP da dividend de au crescut de 5 ori ? 

    si sunt multe alte exemple

    1. Asta-i stimabile manager sau director sau ce functie mai ai prin SIF1, tradus lingau ot bilteanu, noi vrem sa ne trateze Bilteanu cu espect.

      Hai spune-i stapanului tau s-o lase mai usor cu ciordeala, sa scoata banul asa cum a facut la tranzactia aia din septembrie 2013 cu 26% peste pretul de piata, cum a facut vineri cand l-o fi omenit pe Iaciu, cum face el asa in noul lui stil de biznis.  

      Si apropo, oare de ce nu investesc sefii tai in actiuni SIF1? Cred ca ti-au urmat sfatul si au vandut. 

      Si stimabile unde am mai putea noi investi? Spune ne tu, ca sigur stii, actiunile in care sefii tai nu si-au bagat stiinta aia de mare finete.

      Si iti mai spun un secret: actionarii nu trebuie goniti, ar trebui atrasi, ca sunt banii lor nu a lui nea Balta al tau. 

      cu RESPECT

      Poti sa investesti in actiuni Apple Inc. de exemplu. Chiar nu te obliga nimeni sa detii actiuni SIF1.

      Stinabile cand esti in piata cu o soc trebuie sa incerci sa atragi lumea nu cum face Balteanu.

      Chiar nu vede ca toata lumea este contra lui?Da frate macar un 3-4% dividend ca nu mori.

      Cu prima ocazie votez contra lui. 

      Nici o asemanare intre sif 1 si imp. La aceasta din urma speranta de castig atrage riscul deoarece miscarea a inceput de la in pret mic. La sif 1 miscareaa inceput de sus de la un pret inalt ( care includea speranta dividendelor) si are tendinta sa scada!

      Omule, cand ai 50%+1 poti sa iti impui doleantele. Sau cand ai cat de cat o forta a votului. Dar asa, daca tot vrei sa-l pedepsesti pe Bilteanu, vinde tot SIF1 si la revedere. Nu te obliga nimeni sa stai acolo, nu e societate inchisa, pretul e afisat, vinde tot si la revedere. Poate "patronii" de la SIF1 nu vor sa fie atractiva societatea, poate vor doar sa o goleasca de bani. Si atunci de ce sa ramai acolo, partener cu ei? Cine e fraierul pana la urma?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb