OPCOM şi BRM au primit licenţele pentru tranzacţionarea gazelor

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 iulie 2013

OPCOM şi BRM au primit licenţele pentru tranzacţionarea gazelor

ANRE (reglementatorul pieţei de energie) a acordat, vineri, licenţele solicitate de OPCOM (operatorul bursei noastre de energie) şi Bursa Română de Mărfuri (BRM) pentru administrarea pieţelor centralizate de gaze naturale. De asemenea, au fost aprobate şi regulamentele de tranzacţionare pentru cei doi operatori.

Ziarul BURSA a publicat, joi, în exclusivitate informaţia că bursele de gaze naturale vor fi funcţionale începând cu luna august. OPCOM a lansat testarea platformei de tranzacţionare din luna iunie.

Aproximativ jumătate din consumul de gaze al ţării noastre este vândut, în prezent, la un preţ reglementat, mult mai mic decât cotaţiile internaţionale, pentru că avem avantajul unei producţii interne generoase (acoperă 70% din consum). În următorii ani, gazul intern va trebui să ajungă la media preţurilor practicate în regiune, ceea ce înseamnă o majorare de 160%. Transparentizarea tranzacţiilor, prin înfiinţarea burselor de gaze, este foarte importantă, în acest context, pentru consumatori, care au nevoie să aibă siguranţa că preţul pe care îl plătesc furnizorului este unul corect. O bursă asigură nu numai transparenţa cantităţilor şi preţurilor tranzacţionate, ci şi accesul nediscriminatoriu la gaze.

Primele luni de tranzacţionare din acest an vor aduce doar cantităţi mici de gaze pe burse. Cel mai probabil, Romgaz, companie deţinută de stat, va fi producătorul care "va sparge gheaţa" cu cantităţi mai mici pentru început, conform unor surse din piaţă.

Operatorii privaţi sunt mai rezervaţi cu privire la platformele de tranzacţionare. Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al ACUE (Asociaţia Companiilor furnizoare de Utilităţi), ne-a declarat: "Sunt emoţii cu privire la piaţa reglementată. Evident că tuturor le convine să vândă gazul pe piaţa liberă, unde câştigă mai mult. Există, astfel, riscul ca, în eventualitatea unei ierni mai grele, să nu poată fi suplimentate cantităţile de gaze din producţia internă şi să fie nevoie de importuri. Gazul importat este mult mai scump şi costurile suplimentare sunt greu recunoscute de ANRE în tarif. De aceea cred că ANRE trebuie să se asigure că este rezervată de către producători cantitatea necesară pieţei reglementate".

OPCOM a propus, în urma consultării cu mai mulţi operatori din piaţă, un tip de produs cu aplicabilitate pe piaţa noastră de gaze, caracterizată prin concurenţă mult mai redusă decât piaţa de energie, respectiv contractul lunar pentru livrare în bandă.

BRM are tot un sistem de licitaţii simplu sau dublu competitive pentru perioade de tranzacţionare de la o lună la un an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb