OPEC: Barilul de petrol, cotat la 25 de dolari, preţul cel mai scăzut din ultimii 12 ani

Ioana Dogaru
Macroeconomie / 15 ianuarie 2016

OPEC: Barilul de petrol, cotat la 25 de dolari, preţul cel mai scăzut din ultimii 12 ani

Actualizare 13:08 Preţurile petrolului au scăzut sub 30 de dolari pe baril

Preţurile petrolului au scăzut vineri sub pragul psihologic de 30 de dolari pe baril, pe fondul temerilor că Iranul va contribui la creşterea supraofertei din piaţă, după ridicarea sancţiunilor, relatează MarketWatch.

Petrolul WTI, de referinţă pe piaţa americană, este cotat în scădere cu 1,76 dolari, respectiv 5,6%, la 29,47 dolari pe baril, şi se îndreaptă spre cel mai redus nivel de închidere de la sfârşitul lui 2003, transmite sursa citată.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la Londra, este în declin cu 1,4 dolari, sau cu 4,5%, la 29,48 dolari pe baril, potrivit MarketWatch.

Încrederea investitorilor este în scădere, în condiţiile în care sancţiunile occidentale împotriva Iranului, legate de programul nuclear, ar putea fi ridicate cel mai devreme weekend-ul viitor, ceea ce va duce probabil la creşterea exporturilor de petrol ale ţării, informează MarketWatch.

"Oferta mare de petrol, combinată cu scăderea cererii, este greu de controlat, iar tendinţa rămâne de scădere a preţurilor, având în vedere că Iranul se pregăteşte să crească livrările", a declarat Brenda Kelly, analist şef la London Capital Group.

Ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namdar Zanganeh, s-a angajat să majoreze producţia cu 0,5 milioane de barili pe zi, la câteva săptămâni de la ridicarea sancţiunilor, şi cu aceeaşi cantitate în decurs de şase luni.

Conflictul dintre Iran şi Arabia Saudită, după executarea unui cleric musulman în regatul saudit, este un alt motiv de pesimism pe piaţă, a arătat Daniel Hynes, analist la firma AZN.

Acesta a explicat că exista posibilitatea unui acord între cele două ţări pentru reglarea producţiei de petrol, înainte de apariţia conflictului, dar că un astfel de pact este improbabil în prezent, iar cei doi mari producători ar putea să se contracareze reciproc pe piaţa ţiţeiului.

(I.D.)

------

Preţul barilului de petrol de referinţă în Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol a înregistrat joi o nouă scădere, de 2,69%, comparativ cu ziua precedentă, şi s-a situat la 25 de dolari, a anunţat vineri grupul petrolier cu sediul la Viena, citat de agenţia EFE.

Aceasta este a patra scădere consecutivă a preţului "aurului negru" în OPEC, care a atins nivelul cel mai redus începând din septembrie 2003, potrivit EFE.

Din mai 2015, petrolul OPEC înregistrează o puternică tendinţă de scădere, începând cu acea dată pierderea fiind de circa 40 dolari/baril, aminteşte sursa citată.

Nivelul redus al preţurilor se datorează excesului de ofertă de pe piaţă, prin care Arabia Saudită, care are cea mai mare pondere în cadrul OPEC, intenţionează să scoată de pe piaţă producătorii alternativi de petrol mai scump, în special SUA, precizează EFE.

La asta se adaugă şi perspectiva unor exporturi mari de petrol din Iran, după aşteptata ridicare a sancţiunilor internaţionale impuse acestei ţări în contextul acordului nuclear încheiat în iulie 2015, adaugă sursa citată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cand creste pretul il cresc la secunnda ca nu mai au stocuri

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb