Cotaţia petrolului brut a depăşit ieri, la New York, pentru prima oară, pragul de 130 de dolari barilul, după ce, în ultima săptămână, mai multe bănci de investiţii şi-au modificat în creştere estimările privind preţurile de pe piaţa de profil. Analiştii care au recurs la aceste majorări cred că livrările de petrol nu vor acoperi cererea.
Ieri dimineaţă, la New York Mercantile Exchange, preţul petrolului brut cu livrare în luna iulie a urcat cu 1,40 dolari (1,1%), la 130,47 dolari/baril - maxim al tuturor timpurilor. La ora 9:21, cotaţia a ajuns la 129 dolari/baril, în scădere cu 5 cenţi faţă de ziua precedentă.
La ICE Futures Europe din Londra, petrolul Brent cu livrare în iulie a avut un preţ maxim de 129,92 dolari/baril, în creştere cu 2,08 dolari (1,6%). Ulterior, cotaţia a fost de 128,44 dolari/baril.
Ieri, administraţia de la Washington urma să anunţe situaţia stocurilor de petrol. Analiştii anticipau că, în săptămâna 12-16 mai, stocurile americane de petrol brut, benzină şi combustibil distilat au crescut, în condiţiile în care rafinăriile şi-au majorat producţia.
Specialiştii sunt de părere că, pe piaţa ţiţeiului, preţurile vor continua să crească.
Reprezentanţii Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) declară că piaţa mondială a ţiţeiului este bine aprovizionată, în pofida preţului mare. Potrivit spuselor acestora, "nu există penurie de petrol pe piaţă", livrările internaţionale de ţiţei fiind semnificative.
Analiştii susţin că OPEC "se joacă cu focul" şi subliniază că, în momentul în care preţul petrolului va ajunge la 150 - 200 de dolari barilul, aşa cum anticipează "Goldman Sachs", vom asista la un preţ de 5-6 dolari pentru un galon benzină, ceea ce va afecta simţitor cererea şi va cauza recesiune.