OPERAŢIUNEA "BEATRICE" NU I-A ADUS CONDAMNAREA Horia Ciorcilă a scăpat de acuzaţiile de manipulare a pieţei de capital

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 iulie 2014

Horia Ciorcilă a scăpat de acuzaţiile de manipulare a pieţei de capital

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) l-au achitat, ieri, pe Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, de acuzaţiile de manipulare a pieţei de capital şi utilizare de informaţii privilegiate.

Alături de Horia Ciorcilă, au mai fost achitaţi Claudiu Silaghi, fost membru în CA al Băncii Transilvania (decedat în cursul judecăţii în primă instanţă), Mirela Silaghi, Doina Mărioara Cojocaru (soţia, respectiv soacra lui Claudiu Silaghi), Dan Sergiu Dascăl, directorul de operaţiuni al BT Securities, Radu Jurcovan, broker la IFB Finwest, Giorgios Christoforou (fostul director general al Bank of Cyprus România) şi Anastasios Isaakidis (fost credit risk manager al băncii).

Horia Ciorcilă a fost trimis în judecată, în iulie 2010, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Cluj pentru manipularea pieţei de capital, în legătură cu modul de tranzacţionare a acţiunilor băncii pe care o conduce.

În iulie 2011, Tribunalul Bucureşti a respins ca nefondate acuzaţiile formulate de către DIICOT Cluj în privinţa lui Horia Ciorcilă şi a celorlalţi învinuiţi.

Procurorii au făcut recurs faţă de această decizie, procesul intrând pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, care a respins, însă, recursul, în iunie 2012.

Ieri, a venit rândul Înaltei Curţi să respingă recursul DIICOT.

Faţă de procesele de la Tribunalul Cluj şi Curtea de Apel Bucureşti, acţiunea de la ÎCCJ a avut o nouă probă la dosar, constând în raportul care investighează modul în care Bank of Cyprus a ajuns să deţină 9,7% din acţiunile Băncii Transilvania (BT), realizat de firma americană de consultanţă Alvarez&Marsal (A&M), la solicitarea Băncii Centrale a Ciprului.

Avocaţii lui Horia Ciorcilă şi ai celorlalţi inculpaţi au contestat documentul, reclamând că din acesta ar lipsi două pagini, a căror absenţă nu este menţionată în varianta tradusă în limba română şi care conţin informaţii "esenţiale" pentru crearea unei imagini corecte asupra cazului analizat.

Avocaţii au mai atras atenţia că raportul Alvarez&Marsal nu este semnat şi nici nu constituie o lucrare de audit, iar autorii nu sunt specializaţi în piaţa de capital, nici din punct de vedere tehnic, nici din punct de vedere juridic.

Aceştia au mai susţinut că documentul nu are legătură cu procesul care se judeca la ÎCCJ şi că, în plus, prejudiciază imaginea Băncii Transilvania.

Judecătoarele de la Înalta Curte nu au acceptat, însă, solicitarea ca raportul să fie respins, considerând că respectivele probe sunt relevante pentru proces.

Într-un comunicat al Băncii Transilvania, afişat pe pagina de internet a instituţiei de credit şi transmis şi Bursei de Valori Bucureşti (BVB), banca a salutat soluţia adoptată de instanţă, precizând că Horia Ciorcilă "a avut şi are un rol esenţial în succesul" BT.

La rândul său, preşedintele băncii a afirmat, într-un alt comunicat publicat pe site-ul BT, că a primit cu bucurie vestea achitării definitive, alături de ceilalţi inculpaţi.

Domnia sa a subliniat: "A fost nevoie de peste patru ani ca să demonstrăm că toate acuzaţiile au fost nefondate şi aberante. Acuzaţiile au fost total false şi, în ceea ce mă priveste, am demonstrat în trei instanţe, pe bază de documente oficiale şi indubitabile, că nu am fost proprietarul firmei implicate în acele tranzacţii, că nu am dispus efectuarea lor şi că nu am încasat niciodată nimic din contravaloarea lor. În concluzie, a fost o enormă eroare de fapt din partea acuzatorilor".

Horia Ciorcilă: "Procesul - o încercare de a distruge companii clădite în 20 de ani de muncă, pasiune şi eforturi susţinute"

Horia Ciorcilă susţine că procesul intentat de procurorii DIICOT Cluj a fost o încercare de a distruge "nu doar companii clădite în 20 de ani de muncă, pasiune şi eforturi susţinute, ci şi de a afecta carierele şi familiile noastre".

Preşedintele Băncii Transilvania a mai declarat că sentinţa Înaltei Curţi este o mare victorie, dar, în acelaşi timp, un pios omagiu adus lui Claudiu Silaghi, despre care afirmă că nu a rezistat presiunii primului proces, decedând în cursul său.

Firma de avocatură Plopeanu&Ionescu, cea care i-a reprezentat pe Horia Ciorcilă, Claudiu Silaghi şi Dan Dascăl, consideră că decizia instanţei aduce mai multe premiere în peisajul jurisprudenţei naţionale, întrucât este prima soluţie definitivă pronunţată într-un caz de manipulare a pieţei de capital, utilizare de informaţii privilegiate şi dezvăluire de informaţii privilegiate; este prima soluţie definitivă de achitare pentru acuzaţiile de manipulare a pieţei de capital, utilizare de informaţii privilegiate şi dezvăluire de informaţii privilegiate; este prima soluţie definitivă prin care s-au examinat pe fond tranzacţii bursiere cu titlul TLV, efectuate atât pe piaţa Regular, cât şi pe piaţa Deal a BVB, tranzacţii care au format obiectul unor acuzaţii de manipulare a pieţei de capital, utilizare de informaţii privilegiate şi divulgare de informaţii privilegiate; dar şi pentru că s-a stabilit, în mod definitiv, că, în tranzacţiile de tip Deal, negocierea directă între clienţi este legală, şi, deci, permisă.

Avocaţii au mai precizat că decizia ÎCCJ are "o importanţă covârşitoare" întrucât, prin rezolvarea de principiu dată în legătură cu modul de realizare a tranzacţiilor negociate, va influenţa în mod decisiv practica judiciară în această materie, constituind un element esenţial de reper.

Raportul Alvarez&Marsal descrie cum s-a derulat afacerea achiziţiei de către Bank of Cyprus a unui pachet de aproape 10% din acţiunile Băncii Transilvania, afacere care a primit numele de cod "Beatrice" în rapoartele interne ale băncii cipriote care pregăteau respectiva afacere, în 2009.

Raportul menţionează că Bank of Cyprus a cumpărat acţiunile TLV prin diverse structuri, inclusiv prin firmele lui Horia Ciorcilă, care au ascuns deţinătorul real al acţiunilor, cu scopul să limiteze impactul asupra preţului acţiunilor, piaţa nefiind informată despre intenţia de a cumpăra un pachet semnificativ în Banca Transilvania.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Deci si prin urmare, in numele prestigiului construit in 20 de ani de muncă, pasiune şi eforturi susţinute, planul magnific de ciordeala pana la capat poate fi finalizat.

    Sa traiasca managerii astia specializati in devalizatra averii investitorilor de retail de pe BVB si a cetateniilor romani.

    Amin. 

    1. Dle. Anonim, erai disperat ca Ciorcila sa fie condamnat? Ia niste calmante ...

    Pierderea un ui astfel de proces este o rusine pentru DIICOT Cluj,iar procuroriii trebuie instruiti.

    1. antimateria numita spaga nu are recipient

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb