Operatorul celor mai mari zone libere şi clustere industriale din Emirate - listat la Bursa din Dubai

A.V.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 februarie 2022

Sursa foto: facebook.com

Sursa foto: facebook.com

Abu Dhabi Ports a obţinut 1,1 miliarde de dolari din vânzarea de acţiuni Compania a debutat la bursă săptămâna aceasta Banii din IPO - folosiţi pentru expansiune locală şi internaţională

Abu Dhabi Ports Group (AD Ports), operatorul celor mai mari zone libere şi clustere industriale din Emiratele Arabe Unite, controlat de fondul suveran ADQ, a debutat săptămâna aceasta la Bursa de Valori din Abu Dhabi (ADX) - cea mai performantă din Golf - în urma unei oferte publice iniţiale (IPO) prin care a atras 4 miliarde de dirhami (1,1 miliarde de dolari).

Banii astfel obţinuţi vor fi folosiţi pentru finanţarea creşterii companiei, ceea ce îi va permite "să accelereze planurile de expansiune locală şi internaţională". AD Ports are în plan să crească atât organic, cât şi prin achiziţii.

Compania a oferit 1,25 miliarde de acţiuni la un preţ de 3,20 dirhami (0,87 dolari) fiecare, conform Bloomberg

Abu Dhabi, cel mai bogat dintre cele şapte Emirate Arabe Unite, depune eforturi ca să reînvie IPO-urile, oferind stimulente care includ flexibilitate cu privire la cota minimă necesară pentru vânzările de acţiuni şi promite să reducă sau să renunţe la taxele de listare.

AD Ports, înfiinţată în anul 2006, contribuie cu aproximativ 14% la creşterea economică a Abu Dhabi, potrivit site-ului web al companiei. Societatea a devenit mai activă pe pieţele de capital, lansând o emisiune de obligaţiuni de un miliard de dolari în aprilie 2021. AD Ports a semnalat că are în plan să emită mai multe datorii ca să îşi susţină investiţiile.

În urma IPO, ADQ va rămâne acţionar majoritar al companiei, cu un pachet de 75,44% din entitatea listată.

Conform Bloomberg, ADQ a transferat 22,32% din pachetul de acţiuni din firma de logistică Aramex şi 10% din contractorul National Marine Dredging din Emiratele Arabe Unite către AD Ports Group înainte de vânzarea de acţiuni.

ADQ avea în plan să listeze Abu Dhabi Ports înainte de sfârşitul anului 2021.

La debutul pe piaţă al companiei, în data de 8 februarie, acţiunile Abu Dhabi Ports au crescut cu peste 15%. Listarea AD Ports este prima dintr-o serie de tranzacţii aşteptate în Emiratele Arabe Unite, în acest an. Abu Dhabi Ports, care se tranzacţionează sub simbolul "ADPORTS", operează zece porturi în Emiratele Arabe Unite, un terminal în Guineea şi mai multe zone logistice şi industriale. Portul său emblematic Khalifa din Abu Dhabi a fost primul port de containere semi-automatizat şi de apă adâncă din regiunea GCC (Consiliului de Cooperare din Golf).

Ieri, un titlu ADPORTS era cotat la 3,45 dirhami, în scădere cu 4,2% faţă de ziua anterioară. Miercuri, prima zi după listare, titlurile companiei au încheiat sesiunea bursieră cu un preţ de 3,60 dirhami. Capitalizarea de piaţă a companiei era, conform cifrelor de ieri ale Bloomberg, de 17,611 miliarde de dirhami.

Venituri şi profituri în creştere pentru AD Ports

Veniturile grupului AD Ports au crescut cu 14% în 2021, faţă de anul anterior, ajungând la 3,9 miliarde de dirhami, anunţă Emirates News Agency. Aceeaşi sursă arată că profiturile companiei au fost de 845 de milioane de dirhami, comparativ cu 397 de milioane de dirhami în anul precedent.

Directorul financiar al grupului, Martin Aarup, a declarat odată cu publicarea rezultatelor financiare, săptămâna aceasta: "AD Ports Group beneficiază de structura noastră de capital bine echilibrată, de ratingurile de credit din categoria recomandată investiţiilor şi de fluxurile de numerar stabile pe termen lung".

Veniturile companiei au sporit datorită creşterii volumului afacerilor, a diversificării acestora şi noilor parteneriate.

Abu Dhabi Ports a obţinut finanţare de la conglomeratul IHC, înainte de listare

Conglomeratul IHC din Abu Dhabi a preluat un pachet de 7,4% din Abu Dhabi Ports Group înainte de listarea acestuia, conform unui purtător de cuvânt al IHC, citat de Reuters.

IHC, prin subsidiara sa Al Seer Marine, a cumpărat 375 de milioane de acţiuni AD Ports în valoare totală de 1,2 miliarde de dirhami (326,74 milioane de dolari), a spus purtătorul de cuvânt. Investiţia a evaluat AD Ports la 16,3 miliarde de dirhami, potrivit calculelor Reuters.

"Investiţia în Abu Dhabi Ports Group este crucială pentru îmbunătăţirea competitivităţii companiei şi a performanţei capacităţii veniturilor", a declarat, citat Reuters, Guy Neivens, directorul general al Al Seer Marine.

Creşte numărul de listări la ADX

Bursa din Dubai ADX a înregistrat o creştere a numărului de noi listări anul trecut, printre care companii deţinute de gigantul petrolier de stat ADNOC şi investitorul de stat Mubadala. ADNOC Drilling a strâns 1,1 miliarde de dolari prin IPO în octombrie anul trecut, aceasta fiind cea mai mare listare din istoria emiratului.

IHC a anunţat că are în plan să listezez şase companii, inclusiv firma sa de asistenţă medicală Pure Health, care a jucat un rol cheie în depistarea infecţiilor cu Covid-19 în Emiratele Arabe Unite.

IHC este condus de şeicul Tahnoun bin Zayed Al Nahyan, consilierul pentru securitate naţională al Emiratelor Arabe Unite, şi un frate al conducătorului de facto al ţării, prinţul moştenitor Mohammed bin Zayed. Şeicul Tahnoun este, de asemenea, preşedintele Royal Group, care deţine 74% din IHC, şi este preşedintele ADQ.

Cea mai recentă listare, a AD Ports, a venit pe fondul unui impuls în privatizare constatat în Emiratele Arabe Unite.

Anul trecut, noul şef al Bursei din Dubai a făcut schimbări în consiliul de administraţie al pieţei locale de capital, ca parte a unei serii de măsuri menite să atragă listări în oraş şi să reducă decalajul faţă de rivalii regionali.

Şeicul Maktoum bin Mohammed bin Rashid, adjunct al conducătorului emiratului, a înlocuit în noiembrie cinci din şapte membri ai consiliului de administraţie al Bursei din Dubai. Acest lucru a venit la o zi după ce şeicul a dezvăluit planurile de listare a companiei de utilităţi DEWA (Dubai Electricity and Water Authority), care ar putea fi cea mai mare vânzare de acţiuni din oraş şi una dintre cele zece planificate în următoarele luni.

Tot în noiembrie, Dubaiul a anunţat că încearcă să mărească volumul pieţelor sale de valori, care să ajungă la 3 trilioane de dirhami (817 miliarde de dolari), conform CNBC.

Abu Dhabi Ports va investi 10 miliarde de dolari în transportul maritim al Egiptului

Abu Dhabi Ports va investi 10 miliarde de dolari în transportul maritim al Egiptului, conform spuselor lui Mohamed Juma Al Shamisi, şeful Abu Dhabi Ports, citat de see.news. Al Shamisi şi-a exprimat speranţa ca cea mai mare parte a acestor investiţii să fie în domeniul portuar, subliniind că Abu Dhabi Ports are mare interes în obţinerea de oportunităţi serioase de cooperare cu partea egipteană în domeniu.

Mohamed Juma Al Shamisi s-a întâlnit recent cu ministrul Transporturilor din Egipt, Kamel El-Wazir, în timpul vizitei acestuia în Emiratele Arabe Unite, prilej cu care au abordat aspecte legate de viitoarele cadre de cooperare între cele două părţi.

Ministrul egiptean al Transporturilor a explicat că ţara sa implementează un plan extins de dezvoltare a sistemului de transport maritim şi a tuturor porturilor egiptene, ca să transforme Egiptul într-un centru global pentru comerţ şi logistică, subliniind că există oportunităţi de investiţii promiţătoare pentru o cooperare în toate porturile egiptene.

Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre parteneriatul cu Abu Dhabi Ports în stabilirea şi operarea proiectului de transport fluvial de pasageri în Zona Cairo Mare (cea mai mare zonă metropolitană din Egipt), având în vedere experienţele anterioare în transportul de pasageri între insulele din Abu Dhabi.

AD Ports intenţionează să stabilească coridoare comerciale între Emiratele Arabe Unite şi Orientul Mijlociu, subcontinent şi Africa.

Bursa de Valori din Abu Dhabi, cea mai performantă din Golf, în 2021, a lansat în noiembrie o piaţă a instrumentelor derivate care permite tranzacţionarea contractelor futures pe acţiuni unice ale unor companii listate. "Odată cu lansarea contractelor futures pe acţiuni unice, noua piaţă le va oferi investitorilor şi traderilor oportunitatea de a beneficia de o intermediere sporită şi de expunere bidirecţională", conform ADX, care este a doua mare bursă din regiune, după Tadawul din Arabia Saudită.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb