OPINII Are şi bula crypto părţile ei bune

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 martie 2021

Umflarea iraţională a preţurilor pentru monedele digitale are meritul că a îndepărtat o parte a speculatorilor de activele palpabile care erau sursă a speculaţiilor când băncile centrale se jucau de-a maşinile de tipărit bani. Măcar nimeni nu mănâncă bitcoin sau nu îşi confecţionează ţevi din aşa ceva, ceea ce nu s-ar putea spune despre produsele agricole sau despre cupru, aluminiu, etc.

Cuprul a urcat în ultimul an de la 5.000 dolari/tona la 9.000 şi se apropie de maximul ultimilor 10 ani, când atingea 9.500 dolari. Aluminiul este în plin fuleu la rândul său, înlocuind cuprul în anumite zone, având în vedere că preţul este de numai 2.200 dolari/tonă în prezent (în urcare de la 1.400 dolari în urmă cu un an şi încă departe de maximul de 3.100 dolari în 2008). Petrolul a avansat la rândul său de la 20 la 68 dolari/baril, dar este departe încă de maximul de 149 dolari din 2008. Porumbul se află la maximul ultimilor 7 ani, avansând de la 3,4 la 5,6 dolari. Metalele preţioase sunt, de asemenea, în creştere şi puţine mărfuri se descurcă slab în această perioadă, pentru că teama de banii pompaţi pentru refacerea sectoarelor economice afectate de criză a făcut să se aprecieze cam orice activ (mai puţin activele monetare unde dobânzile au atins randamente real-negative în anumite sectoare).

Ei bine, în lipsa debuşeului adus de crypto, mare parte din banii speculativi care au indundat piaţa monedelor virtuale ar fi parcat în metale preţioase, metale industriale, produse agroalimentare etc. Adică în zone unde creşterea speculativă a preţurilor se simte imediat în inflaţie. Ceea ce nu se poate spune despre bitcoin & Co. Cum nu ne luăm salariile în criptomonede şi nici nu facem cumpărăturile în supermarket cu criptomonede, marea majoritate a populaţiei priveşte fără emoţie agitaţia din zona monedelor digitale.

Când bula bitoin îşi va da obştescul sfârşit, pentru că nimic nu creşte la infinit, nici lalelele olandeze, nici BET-FI-ul (care n-a putut trece nici măcar de 100.000 de puncte în vremurile de glorie), nici rasdacele cu terenuri bune sub ele, banii care vor ieşi de acolo ar putea să dea noi impulsuri de creştere pentru activele reale. Până atunci însă, să fim recunoscători că bula crypto ne-a scutit de umflarea altor bule în pieţele de capital sau măcar le-a diminuat amplitudinea.

Cum s-ar putea profita de perioada bună a mărfurilor din România? Din păcate, nu sunt multe alternative. Nu avem o mină de cupru şi argint listată precum polonezii, unde acţiunile KGHM au urcat în ultimul an de la 50 de zloţi la 185. Avem un producător de aluminiu (Alro) care va simţi majorarea preţurilor în marjele de profit, deşi şi aici trebuie luate în calcul preţurile la energia electrică, producţia de cupru este energofagă. Dacă însă plouă suficient până la vară, cei care au terenuri agricole vor vinde recoltele la preţuri mai mari şi asta va fi bine şi pentru cei care au arendat respectivele terenuri. Pentru deţinătorii de cash, lucrurile arată descurajant-inflaţia a sărit de 3%, dar dobânzile la titlurile de stat în lei pe un an au coborât sub 3%, astfel încât randamentul e real-negativ.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Hei, Dogaru, te-ai gandit ca toata piata cripto este deja too big to fail?

    Are peste 1.7 T$, toata piata. Cand se emiteau subprime MBS in anii 2004-2006, s-au emis 2.5 T$ in derivative. 

    Piata cripto este tot un derivativ fara niciun fundament in spate. Si este aproape cat piata subprime MBS.

    Tu crezi ca guvernele vor avea stomacul sa reziste la furtuna creata prin distrugerea macar a jumatate din valoarea de piata a sectorului cripto? Eu cred ca sunt cu totii LASI, TICALOSI si CORUPTI. Vor face BAIL-OUT pentru cripto. 

    Buna seara, cred că dobânzile la titlurile de stat au fost pozitive, inflația în ianuarie 2021 a fost 2,99% iar dobânda la titlurile tezaur pe un an emise în ianuarie 2020 a avut dobânda 3,25%.

    Tezaur emise în august 2020 au dobânda 3,5% nu știm cât va fi inflația în august 2021.

    Fidelis martie 2021 dobânda 2,85%, nu știm cât va fi inflația peste un an. 

    1. Mai citeste raportul BNR. Inflatia va fi 3.4% la finalul anului. Si se poate chiar si mai mare. Eu cred ca va fi 4% pana in iunie.

      Fidelis 2021 sunt furt pe faza.

      Doar cei cazuti in cap mai subscriu. 

      Inflatia in feb 2021 este 3.2% adica tezaurul din ian 2020 este zero barat. Pierdere de timp.

      Doar cazutii in cap mai subscriu acum la Tezaur si Fidelis. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb